A Fidesz a kerítéssel is kampányol

Minden magyar háztartásba szórólapot juttat el a Fidesz a napokban, ebben tájékoztatják az embereket arról, hogy ha a bevándorláspárti ellenzék tehetné, akkor lebontaná a határzárat - mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus közölte: mióta bemutatták a plakátot arról, hogy az ellenzék együtt bontaná le a határzárat, az ellenzéki vezetők "kétségbeesett hazudozásba kezdtek", és próbálják letagadni, hogy ha erre lehetőségük lenne, lebontanák az országot védő határkerítést. 

Ezek a politikusok nemcsak a múltban ellenezték a határzár megépítését; ha lehetőséget kapnának rá, habozás nélkül végrehajtanák a "Soros-tervet" és beengednék a bevándorlókat Magyarországra - jelentette ki a kommunikációs igazgató.

Szerinte az elmúlt 3 évet a migráció témájában az ellenzékiek végighazudták: először azt állították, nem létezik bevándorlás, majd azt mondták, nincsenek kvóták, illetve azok nem lesznek kötelezőek, most pedig azt próbálják letagadni, hogy lebontanák a magyar határt védő kerítést.

Szerző

Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozati eljárást akar saját maga ellen

Publikálás dátuma
2018.02.03. 12:08
FOTÓ: Tóth Gergő
A kormánypárti média azt nehezményezte, hogy a volt miniszterelnök „elfelejtett abban megemlíteni több mint 150 millió forintot, amit egy osztrák bankszámlán tart.” Gyurcsány erre azt válaszolta, hogy  igenis feltüntette, az ugyanis szerepel a nyilatkozatban lévő 605 millió forint értékű értékpapír-befektetésben - írja a 168ora.hu.

A számonkérő cikkek hatására a DK elnöke Facebook oldalán közölte, hétfőn vagyonosodási eljárást kezdeményez maga ellen. A poszt szövege - egy Orbán Viktort és Mészáros Lőrincet ábrázoló kép mellett - a következő:

„Tudod, nem én rejtegetem vagyonomat. Én bevallom, pontosan, törvényesen.

Tudod, nem az én feleségemnek van temérdek földje. Nem az én apám lett dúsgazdag vállakozó miniszterelnökségem alatt. Nem az én vejem ellen folytat csalás miatt vizsgálatot az EU. Nem az én csókosom lett pár év alatt Magyarország leggazdagabb embere. Ez a te világod.

Én nyilvánosan bevallom családtagjaim vagyonát. Te nem.

Az én bűnöm a te szemedben, hogy nem alkuszom. Se veled, se rendszereddel. Mert te a bűnnel kötöttél szövetséget hazád helyett. Becstelen briganti vagy.

Hétfőn hivatalosan megkérem a fideszes vezetésű és többségű Mentelmi Bizottságot, hogy vizsgálja meg vagyonnyilatkozatom helyességét, törvényességét.

Csak, hogy legyen még egy papírod arról, hogy hazudsz. Meg arról, hogy én nem.

Mert nincs veled alku. Harc van.”

Szerző

Orbán egy "hibrid politikus"

Publikálás dátuma
2018.02.03. 09:49
FOTÓ: Molnár Ádám
Orbán Viktor modern egypártrendszert épít – állítja Anne Applebaum. A Pulitzer-díjas történész szerint a magyar politikai válságát mutatja, hogy komoly emberek is elhiszik az összeesküvés-elméleteket, amelyeket Soros György köré font a hatalom. Applebaum a CEU-n tartott előadást megelőzően adott interjút a HVG-nek.

Részletek az interjúból:

hvg.hu: Jóslata szerint az Európai Unió és a NATO könnyen a megszűnés határára sodródhat, ha pár tagországban a populista erők nyerik a választásokat. Mennyire fontos az áprilisi magyar voksolás?

Anne Applebaum: A Brexit-pártiak győzelme és Trump megválasztása után rendkívül bizonytalanná vált a helyzet, de a francia és német választásokkal az EU-ra leselkedő közvetlen veszély elmúlt. Az áprilisi választások Magyarország és a szomszédjai miatt fontosak. Ezeknek az országoknak a következő években el kell majd dönteniük, hogy az unió tagjai akarnak-e maradni. Számos kelet-európai országban próbálnak tőkét kovácsolni az euroszkeptikus álláspontból, és ennek nem lehet más a vége, mint hogy önszántukból távoznak, vagy kirakják őket a közösségből. Nem tudom, hogy ez az EU szempontjából egzisztenciális kérdés lenne, de Magyarország számára az.

***

hvg.hu: Mitől annyira vonzó Orbán a nyugati populisták számára, ideológiája ilyen megnyerő?

A. A.: Nem. Szerintem a magyar kormányfő másolta le őket, és nem fordítva. Orbán politikájának nem volt része a bevándorlóellenesség. Eltanulta a radikális technikáikat, eszközeiket.

***

hvg.hu: Magyarországon sokan állítják, hogy Orbán a lezáratlan rendszerváltás miatt képes egyfajta Kádár-nosztalgiára támaszkodni hatalma biztosításakor.

A. A.: Ez logikusan hangzik. Amiről én a CEU-n is beszéltem a diákokkal, hogy Orbán egy modern egypártrendszert épít. Ebben a politikai rendszerben a többi párt nem tud versenybe szállni, mert a választási rendszer, az igazságszolgáltatás és a sajtóviszonyok átalakítása lehetetlenné teszi bárki más győzelmét.

Orbán lassan haladt előre ezzel a projekttel, de következetesen. Ha azt kérdezi, hogy ebből a magyarok profitálnak-e, hogy ettől Magyarország élhetőbb lesz-e, akkor a válaszom az, hogy nem. Ez csak neki és a pártjának lehet jó.

A teljes interjút itt olvashatja!

Szerző