Mégis koalícióra léphet a két legerősebb cseh párt

Publikálás dátuma
2018.02.06 14:56
Andrej Babis egy sajtótájékoztatón, miután pártjának első kormányalakítási kísérlete kudarcba fulladt, ő pedig lemondani kénysze
Fotó: /
A cseh Polgári Demokratikus Párt (ODS), amely eddig határozottan elutasította a kormánykoalíciós együttműködés lehetőségét az októberi képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalommal, kedden jelezte: módosíthatja álláspontját, amennyiben komoly és exkluzív tárgyalásokra kapna ajánlatot az Andrej Babis vezette ANO-tól, írja az MTI.

Az októberi választás alapján a liberális-populista Elégedetlen Polgárok Akciójának (röviden ANO, azaz „igen”) 78, a második helyen végzett jobboldali ODS-nek 25 képviselője van a 200 tagú parlamenti alsóházban, ami az esetleges koalíció számára mérsékelt többséget (103) biztosítana. A kormányfő az ANO-t vezető Andrej Babist bízta meg kormányalakítással, de a tárgyalások lassan haladnak. Babis ellen a cseh rendőrség büntetőjogi eljárást indított az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt, ezért kormányzati szerepét a cseh parlamenti pártok többsége eddig határozottan elutasította.

Alexandra Udzenija, a ODS alelnöke viszont egy keddi lapinterjúban azt sem zárta ki, hogy pártja számára Babis is elfogadható lenne az új kabinetben. „Pillanatnyilag nehezen tudom ezt a forgatókönyvet elképzelni, de nem mondom, hogy abszolút módon, száz százalékosan ki van zárva” – jelentette ki az ODS alelnöke a Mladá Fronta Dnes című napilapban kedden megjelent beszélgetésben. A koalíciós tárgyalások megkezdésének feltétele az ODS részéről, hogy Andrej Babis nyíltan felvállaljon egy jobboldali programmal rendelkező kormányt, és szakítsa meg tárgyalásait a baloldali pártokkal. A párt korábbi, az ANO-val elutasító nyilatkozataival Udzenija szerint az ODS csak arra reagált, hogy az ANO „egyáltalán nem vette komolyan az ODS-t”. A koalíció létrejöttét az is valószínűsíti, hogy Babis az elmúlt hónapokban többször is úgy nyilatkozott, pártja legszívesebben az ODS-szel lépne kormánykoalícióra, mert programjaikban sok a közös vonás.

Az első, kisebbségi Babis-kormány január elején nem kapta meg a képviselőház bizalmát, ezért lemondott. Milos Zeman államfő jelezte, hogy másodszor is Babist kívánja megbízni a kormányalakítással. Az új Babis-kormány támogatására azonban eddig csak Cseh és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) és az SPD mutat hajlandóságot, s az ügyvezető miniszterelnök velük tárgyal. Babis szombaton egy lapinterjúban azt mondta: amennyiben második kormánya sem kapna bizalmat, előrehozott választásokban látja a belpolitikai patthelyzet megoldását.

Prágai elemzők véleménye szerint azonban az előrehozott választás inkább az ANO-nak, semmint a többi pártnak kedvezne, így azok szeretnék elkerülni ezt. Nagy valószínűséggel ezzel is függ össze, hogy a pártok merev álláspontja Babissal szemben kezd módosulni. A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), amely február 18-án tisztújító kongresszust tart, egyik befolyásos, Jan Hamácek volt parlamenti alelnök által vezetett szárnya szintén jelezte, hogy el tudná fogadni Babist miniszterelnöknek.

Szerző
2018.02.06 14:56

Három óra rejtély Mesebergben

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:37
Putyin és Merkel a kastély parkjában
Fotó: Sputnik/ Alexei Druzhinin
Egyelőre semmit nem hoztak nyilvánosságra abból, hogy milyen eredménnyel járt Angela Merkel és Vlagymir Putyin Berlin mellett folytatott, bő háromórás tanácskozása, amelynek végeztével az orosz elnök szombat este visszarepült Moszkvába.
Annyit tudni lehet, hogy a két fő vitatéma Ukrajna és Szíria volt. Az előzetes jelzések szerint napirendre vették a tervezett Északi Áramlat-2 gázvezeték ügyét is, amelynek a politikai vonatkozásai szorosan kapcsolódnak Ukrajnához, hiszen a tenger alatti vezeték Ukrajna és Lengyelország megkerülésével juttat majd orosz gázt Németországba. Kijev már korábban elérte a német kancellárnál, hogy ragaszkodjon ahhoz: az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gáztranzitnak - amely fontos bevételi forrás Ukrajna számára - maradjon szerepe azután is, hogy működni kezd az Északi Áramlat-2. A német kormány Berlin melletti vendégházának, a mesebergi kastélynak az udvarán a szombati megbeszélés előtt tartott közös sajtótájékoztatón Putyin azt mondta: lát lehetőséget arra, hogy - a gazdasági ésszerűség határain belül - továbbra is használják majd az Ukrajnán keresztül vezető útvonalat.  Merkel a maga részéről azt hangsúlyozta ezen a sajtóeseményen, hogy Szíriában el kell kerülni a humanitárius katasztrófát. Hogy ebben a törekvésében a megbeszélés során mennyire talált partnerre az orosz vezetőben, most még nem tudható. Szíriában az orosz támogatást élvező Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányhadserege lényegében megnyerte az évek óta pusztító polgárháborút.  Német álláspont szerint az országban alkotmányos reformra van szükség, és szabad választásokat kell tartani. Putyin ugyanakkor azt várja Európától, hogy nyújtson segítséget az infrastruktúra újjáépítéséhez, és ezáltal járuljon hozzá a Szíriából elmenekültek hazatéréséhez. 
2018.08.19 09:37
Frissítve: 2018.08.19 09:39

Medvét gázolt egy teherautó a román autópályán

Publikálás dátuma
2018.08.19 09:17
A kép illusztráció. Fotó: AFP
Fotó: /
Medvét ütött el egy kisteherautó a romániai A1-es autópályán Nagyszeben közelében - számolt be az Agerpres hírügynökség.
A péntek este történt szokatlan baleset következtében az állat elpusztult, a héttonnás kisteherautó pedig megrongálódott. A gépkocsi utasai nem sérültek meg - közölte az útkarbantartó cég illetékese. Ellenőrizték az autópálya két oldalára épített kerítést - amelynek éppen az a feladata, hogy megakadályozza az állatok bejutását a gyorsforgalmi útra - de nem talált megrongált szakaszt. A szóvivő szerint feltételezhető, hogy a medve egy felkanyarodó úton jutott a pályára. Romániában a Környezetvédelmi minisztérium a közelmúltban fogadta el a medvepopuláció megőrzését szolgáló cselekvési tervet, amely már az állomány túlszaporodására is megoldásokat jelöl ki. 
Szerző
2018.08.19 09:17