Levették a lélegeztetőgépről a Dabas 16 éves labdarúgóját

Publikálás dátuma
2018.02.06. 16:54
Illusztráció/Shutterstock
A fiatal sportoló két hete lett rosszul csapata mérkőzése közben, már önállóan lélegzik  - adta hírül a Semmelweis Egyetem.

A focista azután került az orvosképző Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájára, miután a pályán hétszer újraélesztették. A klinikán további 4 alkalommal kellett visszahozni a klinikai halál állapotából. A fiatalember egy nagyon ritka, veleszületett koszorúér fejlődési rendellenesség miatt kapott infarktust, a betegség tünetei a sport miatti fokozott megterhelés következtében jelentkeztek. A focista egy szabadnapos mentőnek és a klinika orvoscsapatának köszönheti életét. Tíz nappal a többszöri sikeres újraélesztés, a gyorsan felállított diagnózis, és az azonnal műszívkezelés, valamint a sikeres szívműtét után hétfőn már beszélgetni is lehetett a fiatalemberrel. 

Szerző

Vírus árnyékolhatja be a téli olimpiát

Publikálás dátuma
2018.02.06. 13:51
JUNG YEON-JE / AFP
Két nappal a téli olimpia kezdete előtt súlyos vírussal küzdenek Pjongcsangban.

A hasmenéssel és hányással járó norovírus a pjongcsangi létesítményeket őrző biztonsági személyzet körében kezdett terjedni. A helyzet olyan súlyos, hogy mind az 1200 biztonsági őrt felmentették a munkavégzés alól, és jelenleg 900 katona vette át a helyüket – írja a CNN. Egyelőre vizsgálják a fertőzés okát, a helyszínen kapható élelmiszereket és a vizet is ellenőrzik.

A szervezők szerint 41 személy jelezte vasárnapig, hogy észlelte magán a tüneteket. Őket azonnal kórházba szállították, az állapotuk stabil. A sajtóhoz eljuttatott közleményben nyugtatásképp hangsúlyozták, hogy azóta fertőtlenítették az összes létesítményt, valamint a sportolókat szállító buszokat is.

Bár a vírus könnyen leküzdhető, fertőzés esetén a kellemetlen tünetek negatívan befolyásolhatják a sportolók teljesítményét.

A játékok csütörtökön kezdődnek Pjongcsangban – a sportolók többsége már a helyszínen van –, és két hétig tartanak. A záróünnepség február 25-én lesz.

Szerző

Berki Krisztián ősszel versenyezhet

Publikálás dátuma
2018.02.06. 06:57
Fotó: Tóth Gergő

Berki Krisztián olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász tavaly szeptemberi vállműtéte után a közelmúltban megkezdte az erősítő edzéseket, és ősszel már versenyezni szeretne. A magyar szövetség hétfői beszámolójában a lólengés-specialista elmondta, az a fontos számára, hogy a 2020-as tokiói olimpia kvalifikációs versenyeit el tudja kezdeni, amelyek a cottbusi Világkupa-fordulóval indulnak novemberben. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy már az októberi, dohai világbajnokságon is részt vehet.

Szerző