Buliblöff Orbánék ügyvédjétől

Publikálás dátuma
2018.02.06. 19:27
Forrás: Facebook/drbajkaiistvan
Hiába van két ciklus óta fideszes polgármester, a baloldal a hibás minden rosszért, ami a bulinegyedben történik. Mármint a kormánypárti Bajkai István szerint.

Irigylésre méltó kreativitással hárította át a felelősséget politikai ellenfeleire „az Orbán család ügyvédjeként” is emlegetett Bajkai István, aki a parlamenti választáson a Fidesz színeiben indul a főváros VI.-VII. kerületében. Terézváros és Erzsébetváros kormánypárti jelöltjével a Körúti Korzó helyi fideszes kiadványa közölt interjút. Bajkai ebben – a magyar nyelv szabályait kissé kifacsarva – kijelentette: „a bulinegyed egyike annak a számtalan problémáknak, amelyet a baloldal hozott létre, de nekünk fideszeseknek kell megoldanunk”.

Az aláírás nélküli interjúban Bajkai nem tért ki rá, de az úgynevezett bulinegyed felfutása a 2010-es évekre tehető. Márpedig Erzsébetvárosnak 2010 óta fideszes polgármestere van (Vattamány Zsolt), ahogyan a Terézvárosnak is (Hassay Zsófia), ráadásul 2010 óta Budapest főpolgármestere is kormánypárti (Tarlós István).

„Követeljük annak a 2013-as önkormányzati rendeletmellékletnek a visszavonását, amely Belső-Ezsébetvárosban feloldotta a kötelező éjféli zárórát, ami a kerület minden más részében kötelező a vendéglátóhelyekre nézve. Nálunk viszont korlátlan nyitva tartás van” – nyilatkozta Szurovszky Katalin, az Élhető Erzsébetvárosért nevű csoport egyik alapítója tavaly szeptemberben a Heteknek. 2013-ban, amikor a VII. kerület egy részében az önkormányzat eltörölte a kötelező éjféli zárórára vonatkozó rendeletet, már javában fideszes volt a polgármester.

A közeljövőben erről helyi népszavazást tartanak az Erzsébetvárosban. A kérdésre, hogy mi a megoldás a bulinegyed problémáira (amelyeket a baloldal okozott), Bajkai István semmiféle konkrétumot nem mondott: „Az emberek megkérdezése nélkül felelős politikusnak semmit sem szabad tennie. A véleménynyilvánításnak egy módja a népszavazás, de én ennél tovább megyek és ellátogatok valamennyi körzetbe, mindenhol tartok kihelyezett fogadóórát, ahol személyesen tudok találkozni az itt élőkkel.”

Ennyi, és semmivel se több. Az elkenős válasz nem véletlen. Tavaly szeptemberben a hvg.hu írta meg, hogy leváltották választókerületi elnöki posztjáról Rónaszékiné Keresztes Monikát, az ő helyét vette át Bajkai István. A portál információi szerint Rónaszékinét a bulinegyed fennmaradásában érdekelt üzleti körök fúrták meg a Fidesz vezetésénél. A lakók és a vendéglátóhelyek konfliktusában ugyanis Rónaszékiné a lakók mellé állt, míg Bajkai István nem rúgná össze port a vállalkozókkal.

Az Index ehhez hozzátette: a bulinegyedben sok fideszes vendéglátós érdekeltség van, Bajkai az ő érdeküket is képviseli. Bajkai István jó kormánykapcsolatokkal bír: sajtóügyekben Orbán Viktort és az Orbán-család más tagjait, köztük Orbán Ráhelt – vagy például Tiborcz Istvánt – képviselte.

Hassay Zsófia és Vattamány Zsolt amúgy nem abban a kerületben lakik, ahol polgármester. Bajkai István, aki nem mellesleg alpolgármester a VII. kerületben, szintén nem erzsébetvárosi lakos. De – mint azt a Körúti Korzónak nyilatkozta – szereti a helyet, „nem itt lakom, de reggeltől késő estig ez az otthonom”.

Bajkai mostanában nagy pályát fut be a médiában. Karácsony előtt az RTL Klub jóvoltából került be a hírekbe: a nevével címkézett tojásokat osztottak a Terézvárosban. Nemrég a reflektor.hu vette észre, hogy az erzsébetvárosi Garay téren Bajkai István ingyenes tejjel kedveskedik a rászorulóknak.

Van miből jótékonykodnia. A konzorciumok, amelyeknek Bajkai István ügyvédi irodája is a tagja volt, az elmúlt években több alkalommal milliárdos kormányzati megbízásokat kaptak.

Rabbi a címlapon
„Köves Slomó: Nem lehet összefogni a Jobbikkal!” – áll a cikkünkben idézett Körúti Korzó címoldalán. Ebből azonban nem következik, hogy Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija nyilatkozott volna a fideszes kampánylapnak. A 6. oldalon kiderül, hogy a párttermék csak szemlézte azt, amit a rabbi a Hír TV-nek mondott.
Szerző

Örvendjünk! - Kisvasutakat fejleszt a kormány potom tízmilliárdból

Publikálás dátuma
2018.02.06. 18:42
Mindközül a leghíresebb: a felcsúti kisvasút FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Tízmilliárd forintot fordít a költségvetésből a kormány kisvasutak felújítására 2018 és 2020 között - az örömhírt az MTI tudósítása szerint Révész Máriusz jelentette be Miskolcon, az Északerő Zrt. fenntartásában lévő Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút (LÁÉV) lillafüredi állomásán tartott sajtótájékoztatóján.

A kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos azt mondta: Magyarországon jelenleg 21 kisvasút működik, ami jelentős turisztikai vonzerőt jelent, ismert és kevésbé ismert helyeken. Révész Máriusz szerint a kisvonatokon egyre többen utaznak, 2016-ban már csaknem másfélmillióan.

A kisvasutak fenntartása sokba kerül, a felújításuk költséges. Az elmúlt évtizedekben minderre alig jutott pénz, a pályák és a járművek elhasználódtak, amortizálódtak, lassan balesetveszélyessé válnak - felhősödött el egy röpke pillanatra a fideszes politikus tekintete. Szerinte ha nem szánnak pénzt a kisvasutak felújítására, akkor néhány éven belül a növekvő balesetveszély miatt be kell zárni több vonalat.

( rémült moraj a hallgatóság soraiban)

Ám semmi baj, ugyanis a kormány úgy döntött , hogy elindít egy kisvasút-fejlesztési programot - ujságolta Révész Máriusz  megjegyezve: a legtöbb karbantartási, felújítási munkát a saját vasútvonalaikon az erdészetek végzik majd el, összességében 6 milliárd forint jut az erdészeti, 1,4 milliárd a MÁV-hoz tartozó és 2,5 milliárd forint a más fenntartók által üzemeltetett kisvasutak felújítására, új járművek prototípusainak kifejlesztésére.

Elmondta azt is: az erdei kisvasutaknál ez év első félévben elkezdődhetnek a közbeszerzések, az Egererdő Zrt. által üzemeltetett Gyöngyösi Állami Erdei Vasúton pedig már ősszel indulhatnak a munkák, 2019 nyarára várhatóan el is készülnek vele. Mindezzel az a cél, hogy az elkövetkező években, évtizedekben is működjenek kisvasutak Magyarországon, amelyeken a családok, gyerekek, nyugdíjasok és turisták biztonságban utazhatnak.

( taps a hallgatóság soraiban)

Szerző

Bayer Zsolt leverné a Göncz Árpádról elnevezett állomás tábláját

Bayer Zsolt publicista az ECHO TV stúdiójában szembesült azzal, hogy a 3-as metró egyik megállóját Árpád hídról Göncz Árpád városközpontra keresztelik át.

A hírt először a stúdióban halló Bayer Zsolt szerint ezt nem szabad megengedni, és ha ez megtörténik, akkor oda kell menni és le kell verni a táblát - írta a Sztárklikk.hu.

"Gyerekek ne legyen, és ha majd kiírják az Árpád helyére, hogy Göncz, oda kell menni és le kell verni" - fogalmazott.

Szerző