Buliblöff Orbánék ügyvédjétől

Publikálás dátuma
2018.02.06 19:27
Forrás: Facebook/drbajkaiistvan
Fotó: /
Hiába van két ciklus óta fideszes polgármester, a baloldal a hibás minden rosszért, ami a bulinegyedben történik. Mármint a kormánypárti Bajkai István szerint.

Irigylésre méltó kreativitással hárította át a felelősséget politikai ellenfeleire „az Orbán család ügyvédjeként” is emlegetett Bajkai István, aki a parlamenti választáson a Fidesz színeiben indul a főváros VI.-VII. kerületében. Terézváros és Erzsébetváros kormánypárti jelöltjével a Körúti Korzó helyi fideszes kiadványa közölt interjút. Bajkai ebben – a magyar nyelv szabályait kissé kifacsarva – kijelentette: „a bulinegyed egyike annak a számtalan problémáknak, amelyet a baloldal hozott létre, de nekünk fideszeseknek kell megoldanunk”.

Az aláírás nélküli interjúban Bajkai nem tért ki rá, de az úgynevezett bulinegyed felfutása a 2010-es évekre tehető. Márpedig Erzsébetvárosnak 2010 óta fideszes polgármestere van (Vattamány Zsolt), ahogyan a Terézvárosnak is (Hassay Zsófia), ráadásul 2010 óta Budapest főpolgármestere is kormánypárti (Tarlós István).

„Követeljük annak a 2013-as önkormányzati rendeletmellékletnek a visszavonását, amely Belső-Ezsébetvárosban feloldotta a kötelező éjféli zárórát, ami a kerület minden más részében kötelező a vendéglátóhelyekre nézve. Nálunk viszont korlátlan nyitva tartás van” – nyilatkozta Szurovszky Katalin, az Élhető Erzsébetvárosért nevű csoport egyik alapítója tavaly szeptemberben a Heteknek. 2013-ban, amikor a VII. kerület egy részében az önkormányzat eltörölte a kötelező éjféli zárórára vonatkozó rendeletet, már javában fideszes volt a polgármester.

A közeljövőben erről helyi népszavazást tartanak az Erzsébetvárosban. A kérdésre, hogy mi a megoldás a bulinegyed problémáira (amelyeket a baloldal okozott), Bajkai István semmiféle konkrétumot nem mondott: „Az emberek megkérdezése nélkül felelős politikusnak semmit sem szabad tennie. A véleménynyilvánításnak egy módja a népszavazás, de én ennél tovább megyek és ellátogatok valamennyi körzetbe, mindenhol tartok kihelyezett fogadóórát, ahol személyesen tudok találkozni az itt élőkkel.”

Ennyi, és semmivel se több. Az elkenős válasz nem véletlen. Tavaly szeptemberben a hvg.hu írta meg, hogy leváltották választókerületi elnöki posztjáról Rónaszékiné Keresztes Monikát, az ő helyét vette át Bajkai István. A portál információi szerint Rónaszékinét a bulinegyed fennmaradásában érdekelt üzleti körök fúrták meg a Fidesz vezetésénél. A lakók és a vendéglátóhelyek konfliktusában ugyanis Rónaszékiné a lakók mellé állt, míg Bajkai István nem rúgná össze port a vállalkozókkal.

Az Index ehhez hozzátette: a bulinegyedben sok fideszes vendéglátós érdekeltség van, Bajkai az ő érdeküket is képviseli. Bajkai István jó kormánykapcsolatokkal bír: sajtóügyekben Orbán Viktort és az Orbán-család más tagjait, köztük Orbán Ráhelt – vagy például Tiborcz Istvánt – képviselte.

Hassay Zsófia és Vattamány Zsolt amúgy nem abban a kerületben lakik, ahol polgármester. Bajkai István, aki nem mellesleg alpolgármester a VII. kerületben, szintén nem erzsébetvárosi lakos. De – mint azt a Körúti Korzónak nyilatkozta – szereti a helyet, „nem itt lakom, de reggeltől késő estig ez az otthonom”.

Bajkai mostanában nagy pályát fut be a médiában. Karácsony előtt az RTL Klub jóvoltából került be a hírekbe: a nevével címkézett tojásokat osztottak a Terézvárosban. Nemrég a reflektor.hu vette észre, hogy az erzsébetvárosi Garay téren Bajkai István ingyenes tejjel kedveskedik a rászorulóknak.

Van miből jótékonykodnia. A konzorciumok, amelyeknek Bajkai István ügyvédi irodája is a tagja volt, az elmúlt években több alkalommal milliárdos kormányzati megbízásokat kaptak.

Rabbi a címlapon
„Köves Slomó: Nem lehet összefogni a Jobbikkal!” – áll a cikkünkben idézett Körúti Korzó címoldalán. Ebből azonban nem következik, hogy Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija nyilatkozott volna a fideszes kampánylapnak. A 6. oldalon kiderül, hogy a párttermék csak szemlézte azt, amit a rabbi a Hír TV-nek mondott.
2018.02.06 19:27

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33

Halat és kenyeret osztana a menekülteknek Iványi Gábor gyülekezete

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
A magyar állam nem ad enni azoknak, akik a tranzitzónában várják a fellebbezésük elbírálását. Az el nem ismert kisegyház bibliai szimbolikával segítene.
Három felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor által vezetett, hivatalosan el nem ismert egyház „a Magyarország déli határán fogvatartott és szándékosan éheztetett menekült embertársainknak” szeretne minimális ellátást – naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnénk biztosítani. Azokra céloznak, akik a tranzitzónában tartózkodnak, és mivel nem először nyújtották be kérelmüket, azaz fellebbeznek, a szigorú törvény értelmében nem kapnak élelmezést sem. A Magyar Helsinki Bizottság becslése szerint ők körülbelül ötvenen lehetnek. Az augusztus 20-ra tervezett akciónak erős bibliai szimbolikája van: Máté evangéliumában olvasható, hogy Jézus csodát tett az étellel: öt kenyérből és két halból ötezer férfit, illetve az asszonyokat és gyerekeket lakatta jól.  Az első felhívás az egyház híveinek és támogatóinak szól, hogy járuljanak hozzá az akció költségeihez. A másodikat a kormánynak címezték, és felszólítják, hogy „azonnal vessen véget annak a kínzásnak”, mely „hadifoglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel szemben is elfogadhatatlan”. A harmadik egy nyílt levél a bevett egyházak vezetőihez, amelyben csatlakozásra kéri őket a testvérközösség, illetve emlékezteti őket, hogy a státuszuk miatt „Magyarország vezetésének minden döntése mögött Önöknek is ott kell állniuk felelősséggel”.
2018.08.19 11:29