Jógával enyhíthető a kemoterápia negatív hatása

Publikálás dátuma
2018.02.07 06:16
Fotó: Shutterstock
Fotó: /

Relaxáló gyakorlatok és meditáció legalább hetente kétszer javítják az alvás minőségét és enyhítik az állandó fáradtság érzetét, amelyek velejárói minden onkológiai kezelésnek. A Cancer szakfolyóiratban jelent meg a texasi egyetem MS Anderson rákkutató központ kutatóinak tanulmánya.

Kísérletükben a kutatók 227 nővel foglalkoztak, akik emlőkarcinóma miatt kaptak kemoterápiai kezelést. Három csoportba osztották őket, az első csoport 70-90 perces tibeti jógagyakorlatokat végzett, amelyek a légzésre és a meditációra koncentráltak, a másik ugyanennyi ideig tartó stretching (nyújtás) programot hajtott végre. A harmadik a standard kúrát kapta, amelyben nem volt gyakorlatok. Mind a három csoport töltött ki időnként kérdőíveket, amelyek a közérzetükre vonatkoztak.

A kísérlet egy évig folytatódott. Azok a nők, akik a jóga-szeánszon vettek részt és otthon is jógáztak, már három hónap után jobban érezték magukat, jobban aludtak, csökkentek a pszicho-fizikai zavaraik és ez kitartott még a jóga befejezése utáni hat hónapban.

Régebbi tapasztalatok szerint a jógaterápia hasznos a sugárkezeléses betegek számára is.

A statisztikák szerint ötből csak egy beteg kér segítséget a mellékhatások enyhítésére, holott az alvásproblémákhoz, mielőtt gyógyszert használnak, hasznos lenne számukra megfogadni néhány tanácsot: próbáljanak meg mindig ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, lefekvés előtt ne egyenek, ne nézzenek tv-t. Segítenek a fizikai gyakorlatok is, de lefekvés előtt 3-4 órával már nem.

A jóga
A jóga a tudat átalakítását, illetve a karma és az újjászületés körforgásából való megszabadulás elérését szolgáló indiai vallási módszer és technika. A keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki a hinduizmus kulturális közegében. A jóga tudománya, a hozzá kapcsolódó világlátás minden bizonnyal az ókori Indus-völgyi civilizációban gyökerezik. Az elnevezés a szanszkrit judzs tőből ered, mely jelentése: összekapcsolni, egyesülni. Hasonlít a religio (összekapcsol) latin szóra, amelyből az angol religion (vallás) ered. A vallás és a jóga célja tehát ugyanaz: egyesülni, összekapcsolódni Istennel. A jóga a test, a tudat és a lélek egyesítésére történő utalásként is értelmezhető, egyesülést a legbensőbb lényegiségünkkel, ami a buddhizmus esetében a megvilágosodott tudatot jelenti. 

2018.02.07 06:16

207,5 millióért vesz bútort Matolcsy Ádám cégétől a Testnevelési Egyetem

Publikálás dátuma
2018.08.16 19:59
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
12-en indultak a gyorsított eljárásban lefolytatott közbeszerzésen, 8 pályázat érvénytelen lett. A nyertes Matolcsy György MNB-elnök fiának vállalkozása.
Kormányhatározattal kapott fejlesztési pénzt a Testnevelési Egyetem, amit annak rendje és módja szerint a jó cégnél, a Matolcsy Ádám tulajdonában lévő Balaton Bútor Kft.-nél költöttek el - írja a K-Monitor. 207,5 millió forintért vettek az új campusra többek közt 369 íróasztalt, 569 tantermi asztalt, 318 görgős és 2632 rakosgatható széket, 432 szekrényt.
A cég honlapján nem érhetők el árak és a katalógus is átdolgozás alatt van, így nem egyértelmű, reális-e listaáron a beszerzés. Az azonban feltűnő, hogy a tendernyertes cégtől az áron és jótálláson túl nem kértek gazdasági-pénzügyi garanciákat, a tendert pedig gyorsított eljárásban folytatták le. Meglepő még, hogy 8 ajánlatot is érvénytelennek minősítettek.
2018.08.16 19:59
Frissítve: 2018.08.16 19:59

Öt új légi járat indul Budapestről

Publikálás dátuma
2018.08.16 16:06
Illusztráció
Fotó: AFP/
A Wizz Air, az easyJet és a lengyel LOT is új célállomásokat tesznek elérhetővé a magyar fővárosból a 2018/2019-es téli menetrendben.
A Budapest Airport csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Wizz Air hetente kétszer Doncaster Sheffieldbe, szintén heti kétszer Eilat-Ovdába, az easyJet London-Southendre és Manchesterbe repül majd heti két alkalommal, a LOT pedig februártól heti 12 járatot üzemeltet majd London-City repülőterére. Ezek közül Doncaster Sheffield és London-City repülőtere teljesen új célállomás, a többi repülőtérre más légitársaságok is repülnek Budapestről.
A 2018-as téli menetrendben induló új, Budapestet az Egyesült Királysággal összekötő járatokkal együtt így már 8 légitársaság 10 útvonala közül választhatnak a magyar fővárosból a szigetországba indulók.
A Budapest Airport az első fél évben 6,8 millió utast kezelt, 17,2 százalékkal többet, mint az elmúlt év hasonló időszakában, és várakozások szerint az utasforgalom meghaladja majd a 15 milliót.
2018.08.16 16:06