Maga a polgármester tolhatta meg Tiborcz és az Elios bizniszeit

Publikálás dátuma
2018.02.08 10:33
Horváth István, és jelenlegi főnöke, Kósa Lajos Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
A rendőrség szerint minden a legnagyobb rendben van, az OLAF viszont durva dolgokat talált az Elios által elnyert pályázatok körül. A jelek arra utalnak, hogy Tiborcz István cégének munkatársai alakították a pályázatokat – és ha kellett, polgármester egyengette az útjukat.

Amit egy hangfelvétel már sejtetett (lásd: keretes írásunkat), azt az Európai Csalás Ellenes Hivatal most megerősítette: az Elios Innovatív Zrt. előre „letárgyalta” a közvilágítási tendert Szekszárddal. Az OLAF tényként kezeli, írja a jelentést megszerző 24.hu, hogy a Tiborcz István tulajdonolta (időközben a miniszterelnök veje kilépett) cég egyik munkatársa Mancz Ivette Horváth István polgármesterrel beszélgetett telefonon a közvilágításról 2012-ben. Fél évvel azelőtt, hogy a pályázati kiírás megjelent – magyarán az Elios jogszerűen semmiképp nem tudhatott a projektről.

Hangban már megvolt
Már jóval a pályázat kiírása előtt feltűnt a miniszterelnök veje egy szekszárdi közvilágítási projektben, ezt egy hangfelvétel bizonyítja, amelyen elhangzik Tiborcz István neve is. A szekszárdi Fidesz-frakció ülésén készítette 2012. augusztus 21-éna csoport egyik akkori tagja, Hadházy Ákos, aki jelenleg az LMP társelnöke és a párt parlamenti képviselője. A hangfelvétel főszereplői persze nem emlékeznek az évekkel ezelőtti frakcióülésre és arra sem, hogy az önkormányzat milyen ajánlatot kapott. A napirenden szerepelt többek között az is, hogy a város rendeljen meg két tanulmányt a város közvilágításának korszerűsítéséhez. „Ez volt az első alkalom, hogy a LED-ekről hallottunk. Az ülés előtt három nappal kaptunk egy SMS-t és egy előterjesztést, ami alapján 21-én döntenünk kellett” – mondta Hadházy.

Abban, hogy végül Szekszárdon az Elios összesen 748 millióért korszerűsíthette a közvilágítást, sokat tett a város: a kiírás egyrészt olyan referenciamunkákat kért, amiket leginkább a Tiborcz-cég tudott felmutatni, illetve a követelményeket az Elios által forgalmazott termékekre szabták. És nem bízták a véletlenre: az OLAF által említett Mancz Ivette a pályázatok idején a cég közvilágítási üzletágának vezetője volt. Miközben – állítja a 24.hu – az elvileg független pályázat-előkészítés teljes folyamatát felügyelte. Például az OLAF rábukkant egy olyan Word-fájlra, amelyben 15 önkormányzat számára készült szerződés vázlata volt: a dokumentumot Mancz hozta létre. Illetve előkerült több olyan email, amit a pályázat előkészítéssel megbízott cégek kaptak – de a címzettek között Mancz is szerepelt.

Így eshetett meg, hogy az OLAF szerint volt pályázat, aminél az utolsó percben átírták a megtérülési rátákat – és megduplázták a lámpák hivatalos élettartamát, árukat ellensúlyozandó. Mancz „belenyúlási esélyeit” persze nagyban könnyítette, hogy például az egyik pályázat-előkészítő cég szintén Tiborcz vonzáskörzetébe tartozott. A Sistrade ügyvezetője és tulajdonosa Hamar Endre egy ideig Tiborczcal közösen – egy cégen keresztül – tulajdonos volt az Eliosban is.
Amit az OLAF most feltárt, abba valószínűleg a rendőrség is belebotolhatott volt. Legalábbis az elvi esély megvolt, hisz a szervezet nyomozott a cég kapcsán, ám 2016-ban úgy találta, minden a legnagyobb rendben van.

Szerző
2018.02.08 10:33
Frissítve: 2018.02.08 10:41

Elő a szelvényt! Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Publikálás dátuma
2018.08.18 19:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 7 (hét) 27 (huszonhét) 42 (negyvenkettő) 66 (hatvanhat) 80 (nyolcvan) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 35 darab, nyereményük egyenként 1.495.330 forint; 3 találatos szelvény 3284 darab, nyereményük egyenként 17.000 forint; 2 találatos szelvény 90.840 darab, nyereményük egyenként 1575 forint. Joker: 462929  Mivel ezen a héten sem volt 5 találatos szelvény, a jövő héten várható főnyeremény:
1,363 milliárd Ft
Szerző
2018.08.18 19:41
Frissítve: 2018.08.18 20:20

Soros: A világ elvesztett egy nagy embert

Publikálás dátuma
2018.08.18 17:25

Fotó: AFP/ OLIVIER HOSLET
„A világ elvesztett egy nagy embert Kofi Annan halálával. Hiányozni fog.” - búcsúzott Twitter-oldalán az egykori ENSZ-főtitkártól az üzletember.
Kofi Annan szombaton, rövid betegség után hunyt el. A Nobel-békedíjas diplomata 80 éves volt.
hvg.hu visszaidézte: 2017 áprilisában Kofi Annan levélben állt ki a CEU mellett. Ebben úgy fogalmazott, az egyetem nagyban hozzájárul a demokrácia további fejlődéséhez, főleg "Európa azon részén, amelyet már sokszor fertőztek meg ártalmas ideológiák". Hozzátette, az intézmény vitathatatlanul hozzájárul ahhoz, hogy a szólás- és véleményszabadság alapvető értékeit a jövő generáció számára is átadja. Annan végül reményét fejezi ki a levélben, hogy a CEU folytathatja működését.
2018.08.18 17:25