Tarlós: a szocialistáktól "etikátlan" liftet követelni a metróállomásokra

Tarlós István etikátlannak és logikátlannak nevezte, hogy a szocialisták a felújítás alatt álló 3-as metró minden állomására liftet követelnek az akadálymentesítés megoldására - informál az MTI.

A főpolgármester csütörtök reggel a Vajna tévé reggeli (TV2 Mokka) műsorában azt mondta, ha a szocialisták a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezésükön továbbra is azt értik, hogy mindenütt lift épüljön, akkor ez a 2-es metró tapasztalatai miatt "súlyosan etikátlan, nem logikus" és szerinte a mozgáskorlátozottak sem ezt követelik.

Tarlós István múltidézése során visszament 2007-ig, mondván: a felújított 2-es metrót akkor  adták át, és az akkori főpolgármester a szabaddemokrata Demszky Gábor volt, a két szocialista főpolgármester-helyettes egyike pedig Horváth Csaba volt, aki jelenleg az MSZP fővárosi képviselője. Demszky Gábor az átadások megkezdésekor arról beszélt, hogy 2006-ra több állomáson kész lesznek a liftek, majd 2007-ben közös megállapodást írt alá a főpolgármester-helyettes és a BKV vezérigazgatója, amelyben megegyeztek: a 2-es metró vonalán ideiglenes akadálymentes buszokkal a felszínen kívánják a mozgássérülteket bevonni a közlekedésbe. Most ez ellen nagyon tiltakoznak - indokolta a jelen (2018-as) helyzetet a főpolgármester.  A műsorban - mondhatni természetesen - a "másik fél" nem volt megszólaltatva. 

Tarlós István megismételte: a 3-as metró minden állomásán lesz akadálymentesítés, de nem mindenhol lift, hanem más szerkezet, a főpolgármester megfogalmazása szerint a mozgólépcsők között "ferde pályán mozgó kabinok" lesznek, amelyek a mozgáskorlátozottak önállóan kezelhetnek. Két olyan kisforgalmú állomásnál, mint a Pöttyös utcai és az Ecseri úti nem építenének be ilyen szerkezetet, ott inkább alacsonypadlós buszokkal szállítanák tovább a mozgássérülteket.

Az alkadályok nélküli beszédfolyam során Tarlós István kijelentette azt is, hogy a 3-as metró 13 állomásán épül lift, és "az Orbán-kormány már eddig is 12-szer annyit támogatást adott liftre mint annak idején a nagyhangúaknak a Gyurcsány-kormány". 

Szerző

Feloldották az éjjeli kamionstopot

Reggel 6 órától ismét áthaladhatnak a kamionok a letenyei magyar-horvát határátkelőn, ahol szerda késő estétől korlátozták a teherforgalmat a horvát hatóságok - írta az MTI rendőrség közlése alapján.

A havazás miatt szerdán késő este a 7,5 tonnánál megengedett össztömegű járművekre rendeltek el belépési tilalmat a horvát hatóságok. A korlátozást csütörtök reggel 6 órakor oldották fel Letenyénél, így a tehergépjárművek forgalma ismét zavartalan.

Szerző

Még mindig nincs áram 18 településen - És folytatódik a havazás

Publikálás dátuma
2018.02.08. 09:21
MTI Fotó: Sóki Tamás
Tizennyolc településen 1373 fogyasztónál szünel - a délelőtti állapot szerint - az áramszolgáltatás Vas és Zala megyében - közölte az MTI-vel az E.ON szóvivője.  Zalában 952, Vasban pedig 421 fogyasztót érint az áramszünet. A legtöbb hiba hajnali 3 óra 30 perckor történt, ekkor még több mint hétezer fogyasztót érintett, a hibák elhárításán folyamatosan dolgoznak, de napközben keletkeztek újabbak.

Az áramkimaradást az okozta, hogy erdős területeken a hó súlya miatt fák dőltek az elektromos vezetékekre a középfeszültségű hálózat több szakaszán. Egy-egy vonalon gyakran több 20-25 méter magas fát kellett eltávolítani ahhoz, hogy az elszakadt vezetékek helyreállítását megkezdhessék szakembereik. Munkájukat nehezíti, hogy erősen felázott erdős talajon kell közlekedniük.

MTI Fotó: Sóki Tamás

MTI Fotó: Sóki Tamás

Az előrejelzés szerint a  Dunántúlon folytatódik a havazás, de a déli órákra már fokozatosan csökken a csapadék intenzitása. A Dunántúl keleti részén inkább havas eső várható.  A hó inkább csak a magasabb helyeken maradhat meg. Ma estig egyébként egy mediterrán ciklon vonul északkelet felé, áramlási rendszerében nedves, ma az előoldalon enyhe, holnap a hátoldalán hideg léghullámok érkeznek térségünk fölé.

Reggel 6 órától ismét áthaladhatnak a kamionok a letenyei magyar-horvát határátkelőn, ahol szerda késő estétől korlátozták a teherforgalmat a horvát hatóságok. Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte, hogy a havazás miatt szerdán késő este a 7,5 tonnánál megengedett össztömegű járművekre rendeltek el belépési tilalmat a horvát hatóságok. A korlátozást csütörtök reggel 6 órakor oldották fel Letenyénél, így a tehergépjárművek forgalma ismét zavartalan.

Szerző
Témák
tél havazás áram
Frissítve: 2018.02.08. 14:06