Amerikai beavatkozás Szíriában: 100 halott

Publikálás dátuma
2018.02.08 16:54
Az SDF egy milicistája Szíriában - a kép illusztráció. Fotó: DELIL SOULEIMAN / AFP
Fotó: /

Szerda éjjel Aszad-párti csapatok támadást indítottak a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) állásai ellen az Iszlám Államtól visszafoglalt kelet-szíriai Deir ez-Zór városnál. A támadásban 500 katona vett részt, tüzérséggel, tankokkal, rakéta-sorozatvetőkkel támogatva, értesült a Reuters amerikai katonai forrásokból. Feltételezések szerint területszerzés volt a támadás célja, illetve a kúsámi olajmező ellenőrzés alá vonása.

Az eset azért különleges, mert az Egyesült Államok határozott fellépéssel megvédte szövetségeseit. Aszad csapatai az amerikai tüzérségi- és légicsapások eredményeként 100 főt vesztettek, és visszavonulni kényszerültek. Az SDF oldalán mindössze egy sérültről lehet tudni, amerikai áldozat nem volt. Szerepet játszhatott a beavatkozásban, hogy az SDF és az Egyesült Államok együttműködése jegyében számos amerikai katona tartózkodik az SDF megtámadott bázisán.

A támadók pontos kilétéről egyik érintett sem közölt információt. A szír állami média szerint az Iszlám Állam és a kurdok ellen harcoló milicistákat ért az amerikai csapás. Az amerikai parancsnokság a harcok alatt végig kapcsolatban állt az Aszad-rezsimet támogató orosz erőkkel, hogy ne kerülhessenek egymással szembe a csatatéren.

Szerző
2018.02.08 16:54

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56

Anarchisták robbanthattak az egyik olasz kormánypárt irodájánál

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:07
A kép illusztráció.
Fotó: Shutterstock/
A Liga Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe.
A szélsőjobboldali olasz kormánykoalíció egyik tagjának, a Ligának a Treviso város melletti településen lévő, Villorba-i irodájánál csütörtökre virradóra egy robbanószerkezet lépett működésbe - írja az ansa.it. A detonáció - melynek tényét a rendőrség is megerősítette - nem okozott kárt semmiben és senkiben. A hatóságok a környéken egy második bombát is találtak, melyet hatástalanítottak.
A robbantást a jelek szerint egy "Haris Hatzimihelakis / Internazionale" nevű anarchista szervezet vállalta magára. Augusztus 12-én az ő aláírásukkal jelent meg egy, az állami erőszak elleni fellépésről, és a treviso-i liga elleni támadásról szóló dokumentum az interneten - írja az agenpress.it.
2018.08.16 21:07