Románia;gázvásárlás;

2018-02-10 12:18:00

Orbán hazudott a román gáztenderről?

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a bukaresti külügyminisztérium közleményben cáfolta a magyar kormányfő tegnapi bejelentését. Közölték, hogy nem írtak alá a magyar féllel semmilyen megállapodást új energetikai projektről, és nem köthetik le egyetlen ország cégei a Fekete-tengeren kitermelt, a két országon keresztül szállított teljes gázmennyiséget.

Orbán a pénteki szerb-magyar csúcs után dicsekedett el azzal, hogy 3-4 év múlva véget ér az orosz gázfüggőség, mert Romániától rengeteg gázt kap majd Magyarország.

– Egy amerikai cég fogja ezt a munkát elvégezni, a meghirdetett tenderen pedig az első három helyen három, 100 százalékban magyar cég végzett – mondta Orbán. Ezért pillanatokon belül eljutunk oda, hogy aláírjuk azt a megállapodást, ami a következő 15 évre több mint négymilliárd köbméter gáz behozatalát teszi lehetővé Romániából Magyarország számára. A gázösszeköttetés magyar részét megépítettük, a román most épül, ez azt jelenti, hogy 2021-22-től új helyzetben leszünk, úgyhogy bejelenthetem kellő szerénységgel, de boldogan, hogy az orosz gázmonopólium korszaka Magyarországon véget ér – jelentette be a magyar miniszterelnök.