Mikor rohanjon influenzás gyerekével orvoshoz?

Publikálás dátuma
2018.02.11 11:45
A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock
Bár az influenza magától is gyógyulhat, a kisebb gyerekek tüneteire fokozottan kell figyelni. Ezek apró változásai is jelezhetik, hogy a szülőnek mikor kell profi segítőt hívnia. Például a kapkodó légzés, a kiszáradásra utaló sötét vizelet, a nehezen ébreszthető aluszékony gyerek – mind arra figyelmeztetnek, hogy itt az ideje rohanni a kórházba.

Az idei szezonban az influenza főként az idősebbeket és a gyereket támadja. Az elmúlt héten a legtöbb megbetegedés a óvodás és iskolás korúak között történt. A betegség általában hidegrázással, borzongással, rossz közérzettel kezdődik, azután a láz elérheti a 39-39,5 Celsius-fokot is, ami néhány napig is eltarthat. További tünet a háttáji és az alsó végtagokban sajgó fájdalom, fejfájás. Gyermekeknél hányinger is előfordulhat. A kór később átterjedhet a légutakra, s okozhat orrfolyást, könnyezést, köhögést. A szövődménymentes influenza általában 2-5 napon belül elmúlik, a köhögés azonban akár még két hétig is eltarthat.

Mikor kell az influenzás gyerekkel a kórházba rohanni – talán ezt a legnehezebb a szülőknek eldönteniük állítják a The New York Times orvos szakértői. A cikk fölidézi, hogy az idei szezonban az Egyesült Államokban már 53 kisgyerek halt meg az influenza-szerű megbetegedésekkel összefüggésben. Hazai adatot nem ismerünk, mindössze azt lehet tudni, hogy az intenzív ellátásra szorulók között már volt gyerek.

A szakemberek szerint az öt év alattiakat különösen kell figyelni, mert az ő állapotuk gyorsan változhat. Novák Hunor házi gyermekorvos weblapján arról ír, hogy az influenza gyakorlatilag bármit okozhat, szövődményként a gyermekek akár harmadánál jelentkezhet középfülgyulladás, és a tüdőgyulladás is gyakorinak számít. A tünetek kombinálódhatnak, és lehet láz nélkül is influenza, és az is, önmagában csak a hányás vagy a náthás-tünetcsoport jelentkezik.

Az asztmás, cukor-, szívbeteg, görcsölésre hajlamos, vagy cisztás fibrózisos gyerekek számára is az influenza fokozott kockázatot jelent, mert alapbetegségüket is súlyosbíthatja.

Azonnal orvosi segítségre van szükség:
  • ha nem akar enni, inni

  • ha a kisgyerek nehezen ébreszthetővé aluszékonnyá válik.

  • ha megváltozik a légzése: kapkodó, nehézkes lesz

  • ha sötét sárga a vizelete, vagy órák óta nem pisilt (mindkettő a kiszáradásra utal)

  • ha túl síróssá válik, vagy sírása visító jellegű

  • ha megváltozik, kékes színű, vagy nyirkos lesz a bőre

  • ha átmeneti javulás után visszatér a magas láz, a makacs köhögés

  • ha kiütések, vagy egyéb foltok jelenek meg a bőrén

  • ha a kicsi úgy sír, hogy nincsenek könnyei 

Lázcsillapítás – nem csak gyógyszerrel
Láz-skála
36-37 °C normális testhőmérséklet
37-38 °C hőemelkedés
38-39 °C mérsékelt láz

A láz nem más, mint a szervezet védekező reakciója. Ezért ha csak kis ideig tart, vagy nem túl magas, nem kell csillapítani. Ám a tartósan magas láz megterhelheti a szervezetet, s – különösen a kisgyermekeknél – akár életveszélyes görcsrohamot is kiválthat. Ezért a túlságosan magas lázzal mindenképpen orvoshoz kell fordulni, és addig is mindent meg kell tenni a testhőmérséklet csökkentéséért, ami nemcsak gyógyszerrel lehetséges. Az úgynevezett fizikális lázcsillapítást 38 °C fölötti láz esetén érdemes kipróbálni, önmagában, vagy ha szükséges, gyógyszerrel kombinálva.

Hűtőfürdő: Készítsünk kellemes hőmérsékletű fürdővizet, és ebbe ültessük a lázas beteget. A vizet fokozatosan hűtsük le langyosra, kb. 29-31 °C-ra úgy, hogy a hideg vizet kancsóból, vagy kis sugárban a csapból engedjük a fürdővízhez, közben folyamatosan keverve azt. Ha kisgyerekről van szó, helyesebb, ha a gyermeknek csak a mellkasáig ér a víz, a szabadon maradó testfelületet pedig folyamatosan locsoljuk az összekeveredett vízzel.

Törzs- vagy testborogatás: Mérsékelt láz esetén a törzset, magas láznál az egész testet kell borogatni. Törzsborogatásnál a mellkasra, testborogatásnál a fej kivételével az egész testre, tehát a végtagokra is tegyünk állott vizes, szobahőmérsékletű borogatást. Ezt tízpercenként cserélgessük addig, amíg 38 °C alá nem csökken a testhőmérséklet. A csukló és a boka borogatása önmagában csak hőemelkedés esetén hatásos.

Három tanács az ápoláshoz
1. A lázas beteget ne hagyja magára!
2. Ne takarja be paplannal, vastag takaróval, mert ezzel csak rontja a helyzetet!
3. Testhőmérsékletét folyamatosan ellenőrizze, és gyakran itassa, még ha egyszerre csak kevés folyadékot is képes magához venni!

Szerző

A XV. kerületi gyerekek a Fidesz miatt nem mehetnek nyári táborba

Publikálás dátuma
2019.04.25 21:03
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A kerületi Fidesz-frakció helyi szövetségeseivel eddig ötször kaszálta el a költségvetés megalkotását. Ezzel ugrik az állami támogatás is, amiből a táborokat finanszírozták.
A „dögöljön meg a szomszéd tehene is” - magyaros virtusának újabb példáját szolgáltatta a XV kerületi Fidesz, ami többszöri szabotálással akadályozta meg, hogy a kerület 2,5 milliárdos állami forráshoz jusson. Ennek – egyéb következményei mellett – az lett az eredménye, hogy idén az állami a keretből finanszírozott nyári táborokat sem tudják megtartani – írja a 444.hu. A portálnak egy olvasó írt az ügyben, és kiderült, hogy állításai megalapozottak. A az önkormányzat Balatonvilágoson és Bernecebarátiban tart fent nyári tábort, ahol szülőknek néhány ezer forintba kerül a 7 nap. A rászoruló gyerekek, akiknek az iskolai étkezése 50 vagy 100%-ban támogatott, a táborban is ingyen étkeznek, csak a busz költségét kell kifizetniük. 
A lap hozzáteszi, a közgyűlés fideszes képviselői négy független szövetségesükkel karöltve sorozatban egy csomószor leszavazták a költségvetést, valószínűleg azért, hogy ezzel büntessék a kerületet, amiért az időközi polgámester-választáson egy ellenzékire szavazott. A 444.hu kérdésreaz önkormányzatnál megerősítették, hogy 
„igen, valóban veszélybe került a nyári táborok lebonyolítása (Bernecebarátiban, valamint Siófok/Balatonvilágoson) azzal, hogy a képviselő-testület – a teljes Fidesz-frakció nem szavazatával, valamint négy független képviselő tartózkodásával – eddig ötször utasította el a XV. kerület költségvetési rendeletének megalkotását.”
A táboroztatást ez konkrétan azért érinti, mert „elfogadott költségvetés hiányában a kerület éves szinten 2,5 milliárd forint állami támogatástól esik el, saját forrásaiból gazdálkodik – ez azt jelenti, hogy csak a kötelező önkormányzati feladatok ellátására jut pénz, az önként vállalt feladatokra nem.” Az olvasó azt is megírta, hogy az érintett szülők tudomása szerint a költségvetés körüli tusakodás miatt már a táborok tavaszi felújítása is elmaradt. A hírportál szerint ez is igaznak bizonyult, a dolognak ráadásul további jelentősége is van. Az önkormányzat szerint ugyanis éppen ez az egyik oka annak, hogy valószínűleg akkor sem tudnák már megtartani a táborokat, ha hirtelen kerülne pénz a megrendezésükre. A szükséges felújítás híján ugyanis szerintük nem lehetséges az ÁNTSZ-engedély megszerzése.
A két helyszínen tavaly összesen közel 1500 gyerek nyaralt: Bernecebarátiban 1041-en, míg Siófok/Balatonvilágoson 440-en.

Milliárdos befektetéssel alapították meg a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetet

Publikálás dátuma
2019.04.25 20:35
Mádl Ferenc, néhai köztársasági elnök
Fotó: Népszava
Bár a név erre utal, a szervezetnek nem az lesz a feladata, hogy a volt köztársasági elnököt hasonlítsa össze saját magával. Az intézet kiépítése és működtetése is komoly összegeket emészt fel.
A jogalkotói munka segítése lesz a fő feladata a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetnek, amely a kormány döntése alapján június 1-jén kezdi meg működését - közölte az intézmény létrehozását kezdeményező igazságügyi miniszter csütörtökön az MTI-vel.    Trócsányi László szerint egyes szabályozások elkészítésekor az igazságügyi tárcának és a kormánynak szüksége van arra a tudásra, hogy milyen jogi megoldásokat alkalmaznak más országok.    A Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet az Igazságügyi Minisztérium háttérintézményeként, központi hivatalaként működik - közölte a Trócsányi, magyarázatként hozzátéve: több országban, így Svájcban, Görögországban vagy Lengyelországban is működik hasonló intézmény a kormány alatt. Az intézet harminc munkatársa elsősorban a jogalkotói munkát segítő alkalmazott kutatásokat végez, de távlati feladataik közé tartozik majd a jogszabályok utólagos hatásvizsgálata is. A kutatók főként a visegrádi országok és más uniós tagállamok jogrendjét tanulmányozzák majd. A cél egy olyan nemzetközi hálózat létrehozása is, amely folyamatosan nyomon követi az egyes országok jogalkotását - ebben az intézet partnere lesz az Európai Közjogi Szervezet (European Public Law Organisation, az EPLO) -, így ezeket figyelembe lehet venni a magyar döntések során - fejtegette Trócsányi László. Az új intézet szorosan együttműködik majd a felsőoktatási intézményekkel, elsősorban azokkal, amelyeken összehasonlító jogi kutatások folynak. Az intézet elnöki feladatait Martonyi János professzor (korábbi külügyminiszter) vállalta el, az operatív vezetésre Raisz Anikó egyetemi docens kap megbízást - mondta Trócsányi László.     Az intézet azért Mádl Ferenc egykori köztársasági elnökről kapta a nevét, mert Mádl e jogterület hazai úttörője volt, az elsők egyikeként hívta fel a figyelmet az összehasonlító jog fontosságára. Bár Trócsányi és a távirati iroda nem tért ki rá, a  csütörtöki Magyar Közlönyből azért kiderül, hogy a kormány 2020-ig legalább 1,35 milliárd forintot biztosít az intézet felállítására, és utána is évente több mint számillióba kerül majd a működtetése.