Lezuhant egy helikopter a Grand Canyonban

Publikálás dátuma
2018.02.12. 12:20
Grand Canyon - AFP fotó
Turistákkal a fedélzetén zuhant a Grand Canyonba egy helikopter vasárnap. A hat brit utas közül három életét vesztette az Egyesült Államokban - informál az Euronews.

A másik három brit állampolgár és a helikopter vezetője túlélte a balesetet, ám a nehéz terepviszonyok miatt a sérülteket csak hosszadalmas mentőmunkával sikerült kórházba juttatni Nevada államban. A baleset - ami a kanyon nyugati, Arizona államhoz tartozó részén történt - oka még nem ismert, a vizsgálata folyamatban van. 

Szerző

Bomba miatt van zárlat a londoni repülőtéren

Publikálás dátuma
2018.02.12. 12:02
AFP fotó
Egész napra lezárták hétfőn London egyik repülőterét, a pénzügyi központ tőszomszédságában működő Cityt, mivel előző nap II. világháborús német bombát találtak a repülőtér közvetlen közelében - írja az MTI.

A környéket a Scotland Yard és a királyi haditengerészet már éjszaka lezárta, de ez a légikikötő forgalmát még nem érintette, mivel a City éjjel nem működik, és hétvégenként egyébként is jelentősen korlátozzák forgalmát, tekintettel a környék sűrűn beépített lakónegyedeire. A Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér közül a City az egyetlen olyan, amely a brit főváros belterületén működik.

A repülőtér népszerű a City pénzügyi szolgáltatási szektorában dolgozó üzletemberek körében, mivel munkahelyükről néhány perc alatt elérhető, és a belföldi célállomások mellett más európai pénzügyi központokba, illetve New Yorkba is el lehet jutni innen közvetlen járatokkal. A hétfői lezárás a repülőtér közleménye szerint hozzávetőleg 16 ezer utast érint. A bombát a repülőtér környékén zajló felújítási munkák közben találták a Temze folyóban. A helyszínre vezényelt haditengerészeti szakértők megállapították, hogy a robbanószerkezet működőképes, a Scotland Yard ezután rendelte el a repülőtér és a környező utak lezárását mintegy 200 méteres körzetben. A lezárt területről a lakókat is evakuálták.

A City a legkisebb forgalmú londoni repülőtér; évente 4,5 millió utas használja. A londoni repülőterek közül messze a legnagyobb a főváros nyugati határában működő Heathrow, amelyen évente 75 millió utas fordul meg. A City az egyetlen az öt londoni nemzetközi repülőtér közül, amelyre nem közlekednek menetrendszerű járatok Budapestről. A környéken a múlt század első felében London akkori tengeri kikötőjének dokkjai működtek - a városrész neve ma is Docklands -, amelyeket különösen heves német légitámadások értek az angliai csata hónapjaiban.

Az 1980-as évektől kezdve azonban az egykori kikötői körzet a londoni pénzügyi szolgáltatási központ keleti-délkeleti terjeszkedésének fő célterületévé vált, a dokkok helyét mára felhőkarcolók foglalták el. Ennek az új pénzügyi központnak a kiszolgálására építették fel a City repülőteret, amelyen 1987 őszén indult meg a forgalom.

Szerző

Gluténmentes diéta - Amire álmunkban sem gondolnánk

Publikálás dátuma
2018.02.12. 11:45
Illusztrációk: AFP

Sokat hallani manapság arról, a glutén változatos és akár súlyos tüneteket is okozhat. Van, aki ennek hatására azonnal kihagyja az étrendjéből és figyeli, megszűnnek-e a panaszai, más akár laborvizsgálatra is "küldi magát". Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus arra figyelmeztet, nem ajánlott a leletek önálló értékelése és az alapján tett radikális változtatás. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy "ész nélkül" diétázni kezdünk, a gluténmentes étkezés ugyanis nagy odafigyelést kíván, és mivel többe is kerül, mint a normál étrend, csak annak célszerű követnie, akinek valóban szüksége van rá.

Áleredményt is mutathat a vizsgálat

Az orvosi kivizsgálás első lépése egy úgynevezett szerológiai vizsgálat, ez azonban áleredményeket is hozhat, az esetek 10 százalékában álnegatív, 5 százalékában pedig álpozitív eredmény is előfordulhat – emelte ki a Budai Allergiaközpont orvosa. Ez azt jelenti, hogy csupán laborlelet alapján senkit nem lehet cöliákiásnak tekinteni. A diagnózis kialakításához a klinikai tünetek és egy endoszkópos vizsgálat elemzése is szükséges. Ha bebizonyosodik, hogy a tüneteket a glutén váltja ki, a vizsgálat azt is megállapítja, milyen szigorú és mennyi ideig tartó diétára van szükség. Előfordulhat például, hogy minden vizsgálat negatív eredménnyel zárul, ám a panaszok miatt az orvos - kísérleti jelleggel - gluténmentes étkezést javasol. Ha a tünetek enyhülnek, nem-cöliákiás gluténérzékenység a diagnózis. Ilyenkor a diéta megengedőbb, sőt néhány hónap után meg lehet próbálni visszavezetni a glutént az étrendbe. A cöliákia esetén, ami nem gyógyítható, a diétát élethosszig tartani kell, sőt arra is ügyelni kell, hogy az elfogyasztott élelmiszer nyomokban se tartalmazzon glutént, mert csak így lehet megelőzni a szövődményként jelentkező vérszegénységet, csontritkulást, meddőséget és rosszindulatú betegségek kialakulását.

A búzának nincs gluténmentes formája

A gluténmentes étkezés azt jelenti, hogy nem szabad búzát, árpát, rozsot fogyasztani, de az olyan ősgabonák, mint a tönkölybúza vagy a durum, teljes kiőrlésű változatban is tiltólistás, nincs tehát olyan formája a búzának amely egy cöliákiás étrendjébe beleférhet – hangsúlyozza Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. A zabot azonban sok cöliákiás jól tolerálja, ezért érdemes, a hatásokat figyelve, óvatosan és fokozatosan megpróbálni, annál is inkább, mert magas a rosttartalma, ami a gluténmentes lisztekre (kukorica, rizs, burgonyakeményítő) nem jellemző. Arra azonban fontos figyelni, hogy mindenképpen gluténmentes zabot, zablisztet vagy zabpelyhet vásároljunk. Gluténmentes, rostban gazdag, különleges köretet készíthetünk quinoából, kölesből, hajdinából, amarántból is, de a zöldségek, például a párolt káposzta, a cékla-, brokkoli vagy a karfiolpüré és az édesburgonya is ízletes kiegészítői a húsételeknek, de akár önállóan is fogyaszthatók. Kerülendő viszont az árpagyöngy, azaz gersli, a bulgur, amelyet - félrevezető módon – törökrizsnek is hívnak, és a durumbúzából készült kuszkusz is.

Ne higgyük, hogy tudjuk, miben van!
Varga Dóra arra is felhívta a figyelmet, hogy olyan élelmiszerek is tartalmazhatnak glutént, amire álmunkban sem gondolnánk: a legtöbb felvágottban, májkrémben, de az ízesített joghurtokban és még a fagyasztott burgonyában is lehet, ezért mindig nézzük meg a címkét. Fontos, hogy ha a családban nem mindenki étkezik gluténmentesen, az élelmiszereket külön tároljuk. A faeszközök kivételével konyhai berendezésekből nem kell kettőt használni, a legtöbbjük alapos átmosással biztonságossá tehető.

Szerző