Ne le, fel!

Az elmúlt hetekben kisebb fajta vihart kavart, hogy a hármas metró Árpád hídi megállóját is - a fölötte 2016-ban Göncz Árpád városközpontnak elnevezett közterület után – a volt köztársasági elnökről tervezik elnevezni. Egyetértek azokkal, akik ellenzik a tervet. Nem kellene azonos szintre, a föld alá süllyeszteni a József Attila-díjas írót, műfordítót és politikust, a Magyar Köztársaság tíz esztendőn át volt elnökét mondjuk a Corvin-negyeddel. Egyetértek azokkal a véleményekkel, hogy a tömegközlekedési eszközök megállónevei földrajzi helyeket, átszállási kapcsolatokat, közlekedési információkat tartalmazzanak. Árpád (vezér) nevét viseli már budapesti híd, harmincnál több tér, út, utca útja és városrész. Szerintem egyedi és méltó emléket nem a föld alatt, hanem a csúcson, a Látó-hegy tetején, a mai Árpád kilátó nevének kibővítésével kellene állítani.

Szerző
2018.02.14 07:30

Munkás késelt munkást az épülő újpesti állomáson

Publikálás dátuma
2018.08.09 14:19
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A 24 éves férfi annyira megharagudott kollégájára, hogy többször is megszúrta. Szinte azonnal jöttek érte a rendőrök.
Tíz percen belül elfogták azt az építőmunkást, V. Dávidot, aki szerdán délután egy vita hevében megszurkálta kollégáját az épülő újpesti metróállomáson.
A támadó ezután is az építési területen maradt, a rendőrök itt találtak rá: támadó ellen súlyos testi sértés kísérlete miatt indul eljárás, vagyis nem okozott komolyabb sebeket, de ez nem rajta múlt. A férfit már kihallgatták, az ügyében indított nyomozást az újpesti kapitányság - írja a police.hu.
2018.08.09 14:19

Szemétszedő kaland kezdődött a Tiszán

Publikálás dátuma
2018.08.07 10:10
Illusztráció: Facebook/WWF Magyarország
Fotó: Facebook/WWF Magyarország/
Több mint egy hétig, 70 folyamkilométeren át tart a PET Kupa, amelynek keretében a résztvevők a Tiszán és egyes partszakaszain összegyűjtik a hulladékot.
Kalózkaland és önkénteskedés a természetvédelem jegyében idén hatodszor indult el a PET Kupa. A 22 hajó részvételével kezdődött hulladékderbin a WWF hajójához, a Vízipandához a szervezet ukrán kollégái is csatlakoztak - olvasható a WWF honlapján.
A tíz napig tartó PET Kupán a hajók 70 folyamkilométert, a Szatmárcseke és Tiszamogyorós közötti szakaszt teszik meg – egy kárpátaljai előfutammal kiegészítve –, miközben a résztvevők összegyűjtik a Tiszán és a partszakaszain található hulladékot.

Évente 12-13 millió tonna műanyag jut a tengerekbe

A PET Kupa célja a Tisza vizének és árterének megtisztítása, valamint a környezettudatos szemléletmód terjesztése. A rendezvény – ami a folyóvizek védelmére és a helyes hulladékkezelés fontosságára hívja fel a figyelmet a sport, az önkéntesség és a környezettudatosság segítségével – mára nemzetközi jelentőségű környezet- és természetvédelmi projektté nőtte ki magát. A határokon túlról érkező, sokszor akár ezer tonnát is elérő palackáradat problémája világossá teszi, hogy Magyarországon is hatalmas mennyiségű hulladék folyik át, amelynek jelentős része itt is reked.
A műanyagok használata mára elképesztő méreteket öltött, és európai szinten is mindössze 30 százalékát hasznosítjuk újra, miközben globális szinten percenként mintegy egymillió műanyag palackot vásárolunk. Kína után Európa a második legnagyobb műanyag-előállító évi közel 60 millió tonna műanyaggal, amelynek közel fele, 27 millió tonna válik hulladékká. Tengereinkben már 150 millió tonna műanyag hulladék úszik, amelyhez évi 12-13 millió tonnányi ömlik hozzá. A műanyagok súlyosan veszélyeztetik a tengeri élővilágot, továbbá bekerülnek a táplálékláncba, így az emberek tányérjára is visszajutnak.
„A műanyag hulladék az elmúlt néhány évtized alatt globális problémává nőtte ki magát és mára az éghajlatváltozáshoz hasonló krízishelyzethez vezetett. A PET Kupa egyike a legkreatívabb hazai kezdeményezéseknek, amely megmutatja, hogy együtt képesek vagyunk már egy hét alatt rengeteget tenni, és több tonna hulladéktól megszabadítani második legnagyobb folyónkat”
– mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.
2018.08.07 10:10
Frissítve: 2018.08.07 10:11