Előfizetés

Gyíkokkal kémkedik Amerika - állítják iráni hatóságok

Publikálás dátuma
2018.02.14. 14:26
Hassan Firouzabadi. Fotó: ATTA KENARE / AFP

Sivatagi hüllőket, köztük gyíkokat és kaméleonokat használt az Egyesült Államok az iráni nukleáris létesítmények felderítésére, állítja Hassan Firouzabadi, az országot irányító Ali Hoszajni Hámenei vezető katonai tanácsadója. Firouzabadi szerint ez a próbálkozás minden alkalommal kudarcba fulladt, számol be a Times of Israel.

A gyíkokat erre a katonai szakértő szerint az teszi alkalmassá, hogy bőrük „vonzza az atomi sugárzásokat”, ezért az országban ilyen állatokkal utazó ügynökök általuk hasznos információkhoz juthatnak. Valójában viszont az „atomi sugárzás” egy nem létező szakkifejezés, világít rá az eset kapcsán a Live Science. Az online tudományos lapnak nyilatkozó szakértők szerint semmiféle kutatás nem támasztja alá, hogy a hüllők bármi módon alkalmasak lennének nukleáris létesítmények felkutatására. Igaz ez a bőrükre épp úgy, mint viselkedésükre.

A kémgyíkokról akkor nyilatkozott Firouzabadi, mikor az országban nemrég letartóztatott környezetvédő aktivistákról kérdezte a sajtó. Mint mondta, nyugati kémügynökségek gyakran használnak fel turistákat, tudósokat és civileket. De a hatóságok készen állnak: máskor is tartóztattak már le állítólagosan pecázó párokat és más, gyíkokat szállító személyeket.

A kémkedéssel megvádolt környezetvédő, illetve elismert tudós, az iráni-kanadai származású Kavous Seyed Emami börtönbe zárását követően életét vesztette, állítólag öngyilkos lett.

Utcai késelés és pánik Párizsban

Publikálás dátuma
2018.02.14. 14:14
Illusztráció/AFP fotó
Egy 17 éves részeg fiatal valóságos pánikot okozott kedd este Párizs egy északi negyedében, amikor néhány perc alatt hat ember megkéselt - írja az MTI. A támadót a térfigyelő kamerák segítségével két órával a támadássorozat után előállították - erősítette meg a rendőrség a Le Parisien című napilap értesülését.

Az erősen ittas fiatal este fél 12-kor késsel támadt a járókelőkre, majd gyalog elmenekült. A támadásban öten megsérültek, a hatodik embert a vastag kabátja megóvta a karját ért szúrástól. Az öt embert könnyebb sérülésekkel szállították kórházba, egyikük sincs életveszélyben. Az áldozatait, úgy tűnik, teljesen véletlenszerűen választotta ki, de a nyomozás még csak most kezdődött - informált egy rendőrségi forrás. 

A térfigyelő kamerák rögzítették a támadás egy részét,  a felvételek alapján a rendőrök megállapították a fiatal útvonalát, majd riasztották a városrészben járőröző valamennyi egységet, aminek köszönhetően hajnali 1 óra után egy bérház lépcsőházában elfogták a feltételezett támadót. A kést az egyik szomszédos utcában találták meg.

A férfit kijózanítóba vitték, őrizetbe vételét elhalasztották, várhatóan szerda délután hallgatják ki a nyomozók. Indítéka egyelőre ismeretlen.

Kiberháború: „Amerikát megtámadták” (videó)

Publikálás dátuma
2018.02.14. 14:05
Az Egyesült Államok Nemzeti Hírszerzési igazgatója, Dan Coats a szenátus hírszerzési ülésén, 2018. február 13. Fotó: Samuel Coru
„Az Egyesült Államokat megtámadták” – mondta az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója, Dan Coats. A keddi szenátusi meghallgatáson a hírszerzés legmagasabb beosztású tisztviselője az orosz befolyásolásól beszélt, írja a USA Today.

Coats szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a 2016-os amerikai választás befolyásolását minden bizonnyal sikeresnek tartja, és Oroszország következő célpontját a 2018-as időközi választások jelentik.

Részt vett a meghallgatáson az FBI és a CIA igazgatója is: ők szintén egyetértettek abban, az orosz állam hekkerei hamis információk és propaganda terjesztésével befolyásolták a legutóbbi elnökválasztás folyamatát.

„Továbbra sincs átfogó tervünk” – mondta ezzel kapcsolatban a szenátusi panel alelnöke, Mark Warner. Hangsúlyozta, az ilyen támadásokkal szemben az ország ugyan olyan sebezhető, mint 2016-ban volt.