Bioritmus;Hirdetések;só;vérnyomás;sófogyasztás;

2018-02-15 16:00:00

Ön tudja, mennyi sót kell fogyasztani?

Ha túl sok sót fogyasztunk, magas lehet a vérnyomásunk, de a teljes megvonás sem jó megoldás. A dietetikus a mértékletességre, az élelmiszerek tudatos kiválasztására és a hozzáadott sózás minimalizálására biztat.

Mennyi sót fogyasszunk?

A WHO és a hazai ajánlás szerint is 5 gramm a napi ajánlott sóbevitel. Ezzel szemben a magyar férfiak ennek háromszorosát, a nők pedig több mint kétszeresét fogyasztják – mondta a Népszavának  Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus. Az európai lakosság sóbevitelének 70-75 százaléka feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából adódik. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot (OTÁP 2014) vizsgálata szerint a felnőtt lakosság feldolgozott élelmiszerekből származó sóbevitelének legjelentősebb forrásai a kenyerek és pékáruk, amelyek a sóbevitel 40 százalékáért felelősek, a húskészítmények adják a feldolgozott élelmiszerekből származó nátriummennyiség 30 százalékát.

A túlzott sóbevitel a magas vérnyomás, azaz hipertónia - amely a magyar felnőtt lakosság közel harmadát érinti - egyik legfontosabb kockázati tényezője. Ha túl sok sót fogyasztunk, magas lesz a vérnyomásunk - ez az összefüggés mindkét nemnél, minden életkorban fennáll. Az agyvérzések 62 százalékának és a szív koszorúér-betegségek 49 százalékának hátterében is a magas vérnyomás áll. Ezek a betegségek felelősek a magyar lakosság halálozásának több mint feléért – véli a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A táplálkozástudományi szakember hangsúlyozta azonban, hogy a teljes sómentesség sem jó megoldás, mert a konyhasó összetevői – nátrium és klór – szükségesek az emberi szervezet működéséhez. A nátriumnak jelentős szerepe van többek között a sav-bázis egyensúly fenntartásában, a megfelelő ideg- és izomműködésben, de 1,5-2 gramm elég is belőle. A klór pedig például az emésztést segíti. Ezért a szakember szerint a sófogyasztásban is a mértékletesség elvének betartására lenne szükség. A túlzott sóbevitel csökkentésére az élelmiszerek tudatos kiválasztását és a hozzáadott sózás minimalizálását ajánlja.

Jó más só?
Különböző sótípusok léteznek, attól függően honnan származik a só lehet tengeri vagy kősó, a finomítás szerint lehet finomított vagy finomítatlan, a szemcseméret alapján pedig durva, kristály vagy finom. A magas vérnyomás kialakulásának egyik oka a nátrium túlzott bevitele, ezért nem jobb a tengeri só sem a konyhasónál.
A „csökkentett nátriumtartalmú só” nátriumtartalmát mással, leggyakrabban káliummal helyettesítik. Ez egészséges ember esetében nem jelent kockázatot, vesebetegeknél azonban mellőzni kell, de azt nem árt tudni, hogy a sózási igényünket nem csökkenti, azt tudatosan és fokozatosan tudjuk befolyásolni.