Moszkva: öt orosz halt meg az amerikai csapásban

Publikálás dátuma
2018.02.15. 15:39
Az Aszad-rezsim harcosai Deir ez-Zór tartományban - a kép illusztráció. Fotó: STRINGER / AFP

Korábbi hírek szerint akár száz körül is lehet azoknak az orosz állampolgárságú áldozatoknak a száma, akik egy múltheti összecsapásban vesztették életüket. A kelet-szíriai Deir ez-Zór városnál történt harcokban Aszadhoz köthető csapatok támadtak meg az Egyesült Államok segítségével védett állásokat.

Erre reagált csütörtökön Moszkva: Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő mondta, az elsődleges adatok szerint öt orosz állampolgár vesztette életét február 7-én az amerikai beavatkozásban, írja az MTI. Ezek az emberek, a szóvivő szerint, állami szervekkel nem egyeztetve utaztak Szíriába, ahol „egyebek között” illegálisan kerültek katonai műveleti területre. Mint mondta, a konfliktusövezetekben Oroszország és a FÁK-tagállamok sok állampolgára tartózkodik, sokféle céllal, többek között azért, hogy részt vegyenek a harci cselekményekben.

15 orosz zsoldos halt meg a robbanásban
Felrobbant egy fegyverraktár csütörtökön, szintén Deir ez-Zór közelében, írja a Guardian az Observatory for Human Rights emberi jogi szervezet értesüléseire hivatkozva. Az áldozatok egy, az Aszad-rezsimmel együttműködő, zsoldosokat foglalkoztató orosz biztonsági cég alkalmazásában álltak. A robbanás állítólag akkor következett be, mikor rakodás közben véletlenül működésbe hoztak egy rejtett csapdát.

Szerző

Közös döntés: a NATO erősíti jelenlétét Irakban

Publikálás dátuma
2018.02.15. 14:13
Jens Stoltenberg NATO főtitkár a brüsszeli sajtóértekezleten. Fotó: JOHN THYS / AFP

A térségben tevékenykedő NATO-missziók fejlesztéséről és megerősítéséről egyeztek meg az észak-atlanti szövetség tagállamainak védelmi miniszterei, közölte Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára Brüsszelben csütörtökön, tudósít az MTI. A fejlesztésre Irak stabilitásának megteremtése érdekében van szükség.

Stoltenberg a kétnapos védelmi miniszteri találkozót követően sajtóértekezleten mondta el, a NATO folytatja és további katonai akadémiák létrehozásával kibővíti a Bagdadban és más parancsnokságokon folytatott képzési tevékenységét azzal a céllal, hogy egyre magasabb színvonalú védelmi kapacitáshoz segítse az iraki erőket.

A katonai szövetség jelenlétének fokozását tervezi a térségben, harci tevékenységben azonban továbbra sem vesz részt – tette hozzá a főtitkár.

Magyar katonák Irakban
Az iraki magyar katonai kontingens létszámát 150 főről 200-ra emelik, közölte Szijjártó Péter kedden az MTI-vel. Szijjártó ezt az Iszlám Állam elleni globális koalíció külügyminiszteri értekezlete után mondta, hozzátéve, az újabb magyar katonák február végén érkezhetnek az országba, ahol többek közt robbanóeszközök hatástalanításáról tartanak képzéseket az iraki haderő tagjainak.

Szerző

Üzenet a választások előtt - Akár a legkisebb is ledöntheti a "rendszert"

Publikálás dátuma
2018.02.15. 09:32
Forrás:Youtube
A dominóhatás egy ismert fogalom, de a benne rejlő szimbolikus erőt nem árt felidézni ezekben az apatikus vagy épp pesszimisztikus időkben. Az önző, a magáért, a nép minden rétegének, tagjának szolgálata helyett kizárólag a maga érdekeiért tevékenykedő hatalom annak megtartásáért nagy erőkkel ( és hatalmas, a közös pénzből való ráfordítással) igyekszik elhitetni, hogy az állampolgár cselekvőképtelen, reménye sincs arra, hogy változtasson a dolgokon. A felmérések igazolják ennek legalábbis részbeni sikerét, a propaganda "nagy elődöktől" tanulta ki, miként kell manipulálni a tömegpszichózissal. 

Ami a dominóhatást illeti, mint ismert, az egy fizikai jelenség; a láncreakció. A metaforikus jelentését régóta használják annak érzékeltetésére, hogy egy apró cselekvés is képes messzemenő hatást gyakorolni. Még 1983-ban történt, hogy az University of British Columbia fizikaprofesszora, Lorne Whitehead be is bizonyította a dominó-effektus valódi erejét. Évekkel később a University of Toronto professzora Stephen Morris egy videóval tette a jelenséget egészen világosan közérthetővé.

A felvétel annak idején viharos gyorsasággal terjedt el az interneten, döbbent kommentekkel körítve. Az a felvételen nem látszik, pedig fizikai tény: ha elindítanánk egy mindössze öt milliméter magas dominót nekidöntve a többi fokozatosan növekvő méretűnek, a kicsi, alig látható kezdő után mindössze 29 további dominó kellene ahhoz, hogy ledöntse az Empire State Building épületét.

Gondolkozzunk el ezen. Szerző