Egyre csak duzzad Mészáros vagyona

Publikálás dátuma
2018.02.15 19:19

Azt még nem lehet tudni, hogy a kisbefektetők jól járnak-e, de az biztos, hogy Mészáros Lőrincnek sokat hozhat hat társasága lényegében eggyé olvasztása. Talán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közel három évtizedes történetének legbonyolultabb műveletére készül a felcsúti polgármester-nagyvállalkozó. A miniszterelnökkel baráti viszonyban lévő oligarcha érdekeltségi körébe tartozó, meglehetősen szerteágazó tevékenységet folytató Opus Global Nyrt. csütörtökön bejelentette, hogy a Mészáros Lőrinc által irányított társaság 611 forintos árfolyamon (2018. február 13-i záróár) részvényeket bocsát ki, amelyből 60-80 milliárd forint közötti friss tőkét vonnak be, de nem ám akárhogy.

A BÉT-en csütörtökön 724 forintos árfolyamon is kereskedtek ezzel a papírral (a záróár 697 forint volt) 2,8 milliárd forintos forgalom mellett. Tőzsdei szakértők azonban ezen csodálkoztak, hiszen a tőkeemelés általában árfolyamcsökkenéssel szokott járni, Vagyis a megelőző napi záróárhoz képest 10,6 százalékkal drágultak az Opus-papírok. A tőkebevonás után a részvények vagy legalábbis azoknak egy része, Mészáros Lőrinchez kerülnek, cserébe a nagyvállalkozó legfontosabb cégeiért. A társasághoz közelállók - érdeklődésünkre - ezt nem cégfúziónak, hanem tőkeemelésnek minősítették.

A történet a tőzsde nyelvén úgy néz ki, hogy Mészáros Lőrincnek eddig volt 77 millió darab Opus-részvénye, ami a tranzakció befejezését követően újabb 100-130 millió darab papírral gyarapodhat, vagyis az eddigi 23,7 százalékos részesedése 41-45 százalékosra bővülhet - tudtuk meg. Áttételeken keresztül akár ennél is több lehet a felcsúti polgármester részesedése, amelynek mértékét az általunk megkérdezettek sem merték megbecsülni. A kisbefektetők jelentős érdeklődése miatt volt olyan időszak, amikor az Opus-részvények árfolyama a 750 forintos csúcsig is felkúszott, ezért a mostani tőkeemelés a társaság fő tulajdonosai számára ideális, hiszen az igazgatóság a tranzakció kibocsátási árát - mint említettük - 611 forinton rögzítette.

A különböző tulajdonosi hányaddal Mészáros Lőrinchez köthető, a tőkeemelésben résztvevő cégek közül a két legfontosabb a Mészáros és Mészáros, illetve az R-Kord Kft. A profiltisztítást követően ezek kizárólag építőipari, vasútépítési tevékenységet folytatnak majd. A polgármester nevéhez köthető kft. lassan 20 esztendős, mély- és magasépítési munkálatokat végez, beleértve a szennyvízelvezetési és -tisztítási, hulladékgazdálkodási, és ivóvízminőség-javító beruházásokat, az út- és szerkezetépítést. Az R-Kord Kft. hasonló életkorú, a vasútépítéssel összefüggő biztosító- és távközlő berendezések, valamint vasúti felsővezeték építését, karbantartását, tervezését, engedélyeztetését végzi. Árbevételük 2010 és 2016 között 91 milliárd forint volt, amiből 15,5 milliárd forint tiszta nyereséget ért el, és 13,6 milliárd forintot osztalékként ki is fizettek. A kevésbé ismert Visonta Projekt keményítőt állít elő, a Kall Ingridients állami támogatással és hitellel kistafírozva izocukrot gyárt, a Mátrai Erőmű, amelyben kisebbségi tulajdonos a polgármester, az országban a második.

A tőkeemelést június végéig hajtják végre. A társaság meghatározása szerint a 75 milliárd forint feletti saját tőkéjével az Opus Global Nyrt. a BÉT egyik meghatározó ipari és termelő vállalatává fejlődik.

A tőkeemeléstől függetlenül az Echo TV tulajdonos Mészáros Lőrinc - legalábbis a 24.hu értesülése szerint - a Story TV-re is szemet vetett. A két tévétársaság együttműködését azonban az utóbbit tulajdonló Hungarian Project Management Kft. vezetője, Borsány-Gyenes András tagadta. Viszont Csík Zoltán, Echo TV igazgatósági tagja, aki Mészáros Lőrinchez közel áll, az esetleges összeköltözésről úgy nyilatkozott, hogy "az a szerződő felek akarata szerint üzleti titkot képez".

Szerző

Ebben sem mondtak igazat: szó sincs arról, hogy egyéni számlán kezeljék a volt magánnyugdíj-pénztári tagok pénzét

Publikálás dátuma
2019.04.18 22:04
Jól döntöttek, akik a magánnyugdíj-pénztári tagságuk megtartását választották FOTÓ: NÉPSZAVA
Nincs is értelme, de ezt mindig is tudni lehetett.
Az egyik fő ígéret az volt a magánnyugdíjak államosításánál, hogy a megtakarításokat egyéni számlákon kezelik majd az állami rendszerben. Ez azóta sem valósult meg, viszont az akkor államosított 3000 milliárd forintot rég elköltötték, ezért Mesterházy Attila MSZP-s képviselő írásbeli kérdéssel kereste meg Rétvári Bencét, az Emmi államtitkárát a témában - számolt be az RTL Klub híradója. Rétvári válasza szerint viszont a korábbi magánnyugdíjpénztári megtakarítások jóváírása  a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlán nem értelmezhető. (A mondatnak valójában úgy kellene hangzania, hogy az állami rendszerben egyéni számla nem létezhet.) Ennek ellenére senkit nem ér kár - közölte Rétvári -, mert nyugdíjakat úgy számolják, mintha sosem lettek volna magánnyugdíjpénztárak. A kormány szerint a jelenlegi rendszerből azt lehet látni, hogy ki, milyen nyugdíjra számíthat majd, így nincs is szükség az egyéni, virtuális számlákra. Mesterházy szerint ez azt jelenti, hogy az államosítás idején nyíltan hazudtak annak céljáról és módjáról az embereknek. A híradónak nyilatkozó szakértő szerint a felosztó-kirovó magyar nyugdíjrendszerben egyéni számlának valóban nincs értelme, ilyet nem is lehet ígérni.  A mai Kormányinfón Gulyás Gergely is azt közölte, hogy ebben a ciklusban nem lesz egyéni nyugdíjszámla. A jelenlegi felosztó-kiróvó rendszeren a következő években nem változtatnak. 

Reméljük, Kövér László nem idézte Semjént, amikor együttérzését fejezte ki a Notre Dame miatt

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:33

Fotó: Vajda József
Nagyon azért nem kapkodta el a francia házelnöknek szóló együttérző levél elküldését.
Az Országgyűlés elnöke levélben fejezte ki együttérzését a francia képviselőház és a szenátus elnökének a Notre Dame-székesegyházban pusztító tűz miatt - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája csütörtökön. Kövér László azt írta Richard Ferrand-nak és Gérard Larcher-nak: megdöbbenve és mély megrendüléssel értesült a kereszténység, a katolikus egyház és az egyetemes kultúra egyik fontos jelképének számító Notre Dame-székesegyházat ért tűzesetről, amely felbecsülhetetlen kárt okozott a rekonstrukció alatt álló épületben. Az Országgyűlés elnöke levelében kifejezte elismerését a francia tűzoltók hősies küzdelméért, amelynek köszönhetően sikerült megóvni "a kereszténység egyik bástyáját" a teljes pusztulástól, csakúgy, mint az épületben őrzött keresztény kegytárgyak és műalkotások hatalmas gyűjteményének jelentős részét. Kövér László a magyar Országgyűlés nevében együttérzéséről és támogatásáról biztosította a francia nemzetet, és sok erőt, kitartást kívánt a székesegyház újjáépítéséhez.   Semjén Zsolt kedden még arról értekezett, hogy az égő Notre Dame a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját fejezi ki. "Én ebben egy tragikus szimbólumot látok. Az a Franciaország, amelyik megtagadta - mint az egyház legidősebb leánya, úgy hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk” - mondta a tűz kapcsán a HírTv-ben a nagy vadász. 
Frissítve: 2019.04.18 19:35