Orbán megint kirepült a Parlamentből

Publikálás dátuma
2018.02.20 06:07
Illusztráció/Népszava fotó
Fotó: /

Újra a miniszterelnök nélkül ülésezett a parlament, pedig az MSZP, a Jobbik és az LMP is kérdezte volna Orbán Viktort. Három hete, amikor a rendkívüli ülésen arra vártak válaszokat a kormányfőtől, hogy miért fogadtak be titokban 1300 menekültet, miért telepítettek le 20 ezer gazdasági bevándorlót, miért engedtek be orosz bűnözőket az országba és miért üzleteltek tisztázatlan hátterű Naffákkal, Pharaonokkal, akkor Orbán Bécsben tartózkodott. Most Szófiában tárgyalt. Tóth Bertalan MSZP frakcióvezető - aki a pártjából egyedül jelent meg az ülésen, mivel képviselőtársai ajánlásokat gyűjtöttek – azt mondta: az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botránya az Elios-ügy, amelyben a miniszterelnök családja is érintett.

A Jobbik képviselője, Szilágyi György szerint bűnszövetségben elkövetett cselekmény az Elios közvilágítási programja, Orbáné egy „maffiakormány”, a miniszterelnök gyáván bujdokol, míg a fideszesek falaznak neki, a közmédia pedig hallgat. Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint is fordulópont a Tiborcz-ügy. Az ellenzéki politikus felidézte az elmúlt évek parlamenti üléseit: "ha azt kérdeztem Orbántól, mit szól ahhoz, hogy a kormányzása alatt duplájára nőtt a kivándorlás az országban, azt válaszolja: Soros. Ha azt kérdezem, miért nincsenek kréták az iskolában szintén így reagál."

Habár Orbán nem tette tiszteletét a parlamentben, fideszes beosztottjai megidézték a szellemét. Dömötör Csaba a propagandaminisztérium államtitkára például a szocialista Tóth Bertalannak azt üzente, hogy Karácsony Gergely az MSZP csődgondnoka. Kövér László házelnök sem okozott meglepetést, amikor közölte: az LMP miniszterelnök-jelöltje szerinte egy óvodás képességeit is alulmúlja.

Utcára kerülhetnek a gyermekes családok
Leszavazta hétfőn az Országgyűlés fideszes többségű házbizottsága, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják A Város Mindenkié (AVM) csoport törvénymódosító javaslatát, amely megakadályozná a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását. Az AVM szerint a döntésnek súlyos következményei lesznek, hiszen a moratórium lejártakor (május 1-től) ezrek válnak azonnal kilakoltathatóvá.
A törvénymódosítással egyrészt azt szerették volna mihamarabb elérni, hogy a települési önkormányzatok kötelezettsége legyen megfelelő együttes elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett, helyi kötődésű gyermekes családoknak. A módosító továbbá – az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében – már a lakáskiürítés bírósági elrendelését is megtiltaná abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne. J.D.

- A jogállami díszletek még megvannak, egyébként színjáték az egész – értékelt lapunknak Szentpéteri Nagy Richárd. A politológus szerint Orbánék 2010 és 14 között, amikor megvolt a kétharmaduk, rengeteg közjogi torvényt hoztak, hatalmas munkát végzett a parlament: gombnyomogatásban. Mióta nincs kétharmad, sok a trükközés. Szentpéteri Nagy példának az érvénytelen kvótanépszavazás utáni alkotmánymódosítást hozta, amikor a parlamentben sem tudták átnyomni a javaslatot, de az Alkotmánybírósággal elfogadtatták azt.

Orbán a légmentes határvédelemről
Az EU ne az elosztást, hanem a határvédelmet helyezze a gondolkodása középpontjába, s nincs értelme addig szétosztásról beszélni, amíg nem garantáljuk a külső határok légmentes védelmét – ezt mondta tegnap Szófiában Orbán Viktor. Az erről szóló javaslat - melyet átadott a bolgár miniszterelnöknek is - egyik pontja, hogy minden schengeni tagállamnak teljesítenie kell határvédelmi kötelezettségét, ha pedig erre nem képes vagy nem hajlandó, akkor „egy országgal beljebb kell helyezni" ezt a védelmi vonalat, oda, ahol van szándék és képesség a migránsok feltartóztatására.2018.02.20 06:07

A Fidesz után az LMP tagsága sem biztos az európai pártjában

Publikálás dátuma
2018.09.21 20:00
Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője
Fotó: Európai Parlament/ Fred MARVAUX
A kizárás még nem közvetlen veszély, de az Európai Zöldekben már felmerült a kérdés, vajon a magyar tagszervezet osztja-e a pártcsalád politikai céljait és értékeit. AZ LMP kizárásával a Párbeszéd kerülhetne helyzetbe.
Nemcsak a Fidesznek, hanem egy ellenzéki pártnak, az LMP-nek is veszélybe került tagsága európai pártcsaládjában – értesült a Népszava. A kérdés ugyanakkor – ahogy a Fidesz és a Néppárt esetében is – még nincs napirenden, vélhetően csak a jövő évi EP-voksolás eredménye után tárgyalhatnak róla. Információnk szerint a Zöldeknek elsősorban az LMP, Jobbikhoz való közeledésével van problémájuk, de az sem tetszik nekik, hogy a párt támogatja a kormány migrációellenes politikáját. Sokan nemtetszésüket fejezték ki amiatt is, hogy a magyar párt nem állt ki a zöldpárti Judith Sargentini által összeállított EP-jelentés mellett, amely 7. cikkelyes eljárást kezdeményezett Magyarországgal szemben. Az LMP képviselője, Meszerics Tamás távol maradt a szavazástól. Forrásaink szerint a Zöldek egyelőre tájékozódnak, ugyanis küldöttségük az elmúlt napokban Budapesten tárgyalt az LMP vezetőivel. Arra voltak kíváncsiak: a magyar tagszervezet osztja-e a pártcsalád politikai céljait és értékeit. Még nincs szó a magyar tagszervezet felfüggesztéséről vagy kizárásáról, a küldöttség előreláthatólag a jövő héten készíti el beszámolóját a látogatás tapasztalatairól. A vezetőség erre támaszkodva tesz majd javaslatot a következő lépésekre.
Az európai zöldek egyébként úgy vélik, hogy az LMP régóta eltávolodott a zöld tematikától. Érdemes megemlíteni, hogy a zöldek alapszabálya szerint egy tagországból csak egyetlen párt lehet a tagjuk. Az LMP-ből ugyanakkor 2013-ban kiszakadt a Párbeszéd, így csak előbbiek maradtak a pártcsalád tagjai. Jávor Benedek a Párbeszéd EP-képviselője ettől függetlenül szintén a zöldek frakciójában dolgozik, és az LMP esetleges kizárásával valószínűleg a Párbeszédet venné fel tagjai közé a Zöldek/Európai Szabad Szövetsége. Meszerics Tamás nem reagált megkeresésünkre, Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára viszont nyilatkozott. Közlése szerint nem hallott arról, hogy veszélyben lenne az LMP tagsága a zöldeknél, valamint nincs terítéken, hogy az ellenzéki párt új frakciót „keresne” magának az európai parlamentben. Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese kérdésünkre elmondta: úgy tűnik, nemcsak a választók nem értik, de az Európai Zöld párt sem tudja követni az LMP jobboldali fordulatát. A Párbeszéd a baloldali értékek markáns képviselete mellett továbbra is küzd a zöld ügyekért, elsősorban – Jávor Benedek vezetésével – a paksi atomerőmű káros és veszélyes bővítése ellen – tette hozzá az ellenzéki politikus.
Témák
LMP
2018.09.21 20:00
Frissítve: 2018.09.21 20:00

A politikai erőszak ellen szólat fel az MSZP elnöke

Publikálás dátuma
2018.09.21 18:22

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Tóth Bertalan videóüzenetben közölte: pártja elutasít minden erőszakos vagy erőszakra felhívó cselekményt.
Az MSZP elnöksége elutasít minden erőszakos vagy erőszakra felhívó cselekményt – mondta a párt oldalán közzétett videóüzenetben Tóth Bertalan. A pártelnök szerint a szocialisták elítélik azt is, ha egy EP-képviselőt ábrázoló bábut lábbal felfelé felakasztanak, de azt is, ha hordót püfölnek (a DK tüntetésén ütlegelte k a tüntetők hordókat, amire a kormányfő képét ragasztották). Emellett elítélik azokat, akik más magánlakásába engedély nélkül behatolnak – utalt a Hadházy Ákos független képviselő házánál forgató tévéstábra
2018.09.21 18:22