EU: jogellenes a lengyel erdőirtás

Publikálás dátuma
2018.02.20. 16:12
Aktivisták láncolták magukat a lengyel állami erdőgazdálkodási hivatal központjának bejáratához - Fotók: AFP
Uniós jogot sért a bialowiezai erdőirtás, így foglalt állást az Európai Bíróság főtanácsnoka, Yves Bot. A tét: Európa utolsó egybefüggő őserdőjének megmaradása - tudósít az Euronews . Tavaly novemberben környezetvédő aktivisták láncolták magukat a lengyel állami erdőgazdálkodási hivatal központjának bejáratánál, tiltakozva a Bialowieza erdőn zajló fakitermeléssel szemben. 

Az Európai Bíróság még novemberben a fakivágások leállítására szólította fel a lengyel kormányt, és jelentős pénzbüntetést is kilátásba helyezett, amennyiben Lengyelország a felszólításnak nem tenne eleget.

A főtanácsnok mostani állásfoglalása javaslatnak minősül, amely ugyan nem köti a bírákat, de az Európai Bíróság ítéletei többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással. A lengyel környezetvédelmi miniszter, Henryk Kowalczyk máris közölte, hogy végrehajtják majd az Európai Bíróság ítéletét, noha szerinte a fakivágások célja a pusztulás megállítása volt.

Az ENSZ világörökségi listáján lévő bialowiezai nemzeti park az otthona számos ritka állatfajnak és Európa legmagasabb fáinak is. 

Szerző

Tagad a korrupcióval vádolt lett jegybankelnök

Tagadja bűnösségét a korrupcióval vádolt lett jegybankelnök. llmars Rimsevics kedden azt mondta, nem mond le, mert nem igaz az, hogy kenőpénzt követelt volna az egyik lett kereskedelmi banktól - tudósít az Euronews.

A lett Nemzeti Bank vezetőjét még szombaton vették őrizetbe, miután a Norvik pénzintézet elnöke azt állította, hogy 2005-től kezdődően llmars Rimsevics csúszópénzeket követelt tőle, volt olyan alkalom, hogy 100 ezer eurót. A jegybank vezetőjét hétfőn óvadék ellenében szabadon engedték. Vádat nem emeltek ellene, de a korrupcióellenes hatóságok nyomoznak az ügyében. Az államfő és a kormány lemondásra szólította fel, de ő nem akar távozni.

Szerző

Elismerte az orosz külügy: több állampolgáruk is meghalt Szíriában

Elismerte az orosz külügyminisztérium kedden, hogy Oroszország és a Független Államok Közössége tagállamainak állampolgárai vesztették életüket nemrégiben egy katonai összecsapásban Szíriában, a sebesültek száma pedig több tucatra tehető. Közleményében az orosz külügyi tárca ugyanakkor leszögezte: az ütközetben sem az orosz fegyveres erők tagjai, sem azok műszaki eszközei nem vettek részt. A minisztérium szerint az érintettek segítséget kaptak az Oroszországba való visszatéréshez, és a tárca tudomása szerint "különböző egészségügyi intézményekben" kezelik őket.(MTI)

Szerző