Előfizetés

Európai verdikt - Nem lehet kitiltani a romákat a hajdúhadházi játszótérről

Doros Judit
Publikálás dátuma
2018.02.20. 17:12
Fotó: Molnár Ádám

Az Európai Bizottság - Jávor Benedek a Párbeszéd európai parlamenti képviselője bejelentése nyomán - előírta a hajdúhadházi önkormányzatnak, hogy az uniós forrásokból megépült helyi játszóteret ingyenesen bocsássa minden gyerek rendelkezésére, és szüntesse meg a belépődíj jogszerűtlen alkalmazását.

Elsőként a Népszava írta meg, hogy a hajdúhadházi önkormányzat jogtalanul szed pénzt az esélyegyenlőségi céllal épült sportkomplexum használatáért, s csupán „pántlikaként” használták a romákat, mivel épp ők nem tudják igénybe venni a fizetőssé tett létesítményt. Később a sporttelepet fenntartó, önkormányzati tulajdonban lévő cég zavaros sajtóközleményben igyekezett megmagyarázni, hogy a létesítményt és a hozzá tartozó játszóteret bizonyos feltételekkel - regisztrációval például - ingyen használhatják a helyiek, de ők nem is hallottak ilyen lehetőségről. A Hajdúhadházi Fiatalok csoportja tiltakozó akciót szervezett, és több mint 250 aláírást gyűjtött össze, hogy tegyék ingyenessé a sportkomplexum szolgáltatásait.

FORRÁS: HAJDÚHADHÁZI FIATALOK FACEBOOK OLDALA

FORRÁS: HAJDÚHADHÁZI FIATALOK FACEBOOK OLDALA

- Ne kerteljünk, ugye tudjuk miről van itt szó: hogyan lehet a roma gyerekeket kiszorítani az európai közpénzből épült játszótértől. Csakhogy az EU egyik alapvető értéke a diszkrimináció tilalma, még ha ezt a Fidesz-kormányzat egyre kevésbé érzi is magáénak, és elkülönített oktatással, lakhatási szegregációval és más kreatív módszerekkel igyekszik is gettósítani a magyar roma társadalmat - amelyre egyébként arcpirító módon mutogat, amikor a menekültek elleni gyűlöletkampányt kell indokolni. Fontos, szimbolikus fejlemény, még ha csak helyi szintű is, hogy egyértelművé vált: ezt az EU-ban nem tekintik elfogadhatónak. Ezúton kívánok jó játékot minden hajdúhadházi gyereknek, korra, nemre, származásra való tekintet nélkül. Csak együtt tudunk sikeres Magyarországot építeni - írta Jávor Benedek a közösségi oldalán, ahol közreadta az Európai Bizottság állásfoglalását az ügyről.

Németh Szilárd "akadémiája" 2 milliárdot kapott

Publikálás dátuma
2018.02.20. 17:01
Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke. Fotó: Tóth Gergő
Megkapta a neki ígért 2 milliárd forintot a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia, számol be a Magyar Nemzet.

Mikor került átutalásra a Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány részére az Akadémia létrehozásához szükséges 2 milliárd forint? – tette fel a parlamenti írásbeli kérdést Szabó Szabolcs, csepeli országgyűlési képviselő és az Együtt politikusa múlthéten. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára hétfőn válaszolt. A „mikor” ugyan nem derült ki – se az, amire szintén rákérdezett Szabó, hogy az alapítvány minden törvényi feltételnek megfelelően működik-e –, de az igen, hogy a birkózó akadémia már megkapta a pénzt.

A Németh Szilárd vezette Magyar Birkózó Szövetségéhez tartozó Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány 2019-re ígéri befejezni és megnyitni a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát. Bár az akadémiából a látványterveken túl, jelenleg nem sok látszik. A beruházás 500 millió forintról indult, de már 4,5 milliárd forintnál tart, írja a HírTV. Ebből 2 milliárdot a csepeli önkormányzat, 2,4 milliárdot pedig a kormány áll majd, adófizetői pénzből.

"Orbán réme" - Egyre keményebb hangot üt meg a külföldi sajtó

Publikálás dátuma
2018.02.20. 16:39
Frankfurter Allgemeine Zeitung székház - AFP fotó
A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap kommentárban és egy összeállításban foglalkozott Magyarországgal keddi számában - informál az MTI.

Az Orbán réme című kommentárban a szerző, Reinhard Veser kiemeli, hogy 2015-ben, a menekültválság kezdetén még fel lehetett fedezni egy "racionális magot" Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a migrációról, a társadalmak befogadóképességéről és az EU külső határának biztosításáról szóló kijelentéseiben, és lehetett róla tárgyilagos vitát folytatni. Ennek azonban vége - teszi hozzá -  az az eljárás, ahogyan a miniszterelnök azóta eszközként felhasználja ezt témát, megerősítésként hat mindazok számára, akik mindig is minden rosszat el tudtak képzelni róla - írja a FAZ szerzője, hangsúlyozva, hogy nem lehet vitát folytatni az olyan összeesküvés-elméletekről, mint a "Soros terv", amely nemcsak groteszk, hanem a hangsúlyos antiszemita utalásaival teljességgel elfogadhatatlan.

Orbán Viktor ezzel a "rémmel" indokol a civil szervezetek ellen egy törvényt, amely Magyarországot a Vlagyimir Putyin Oroszországában uralkodó állapotok felé tereli. Orbán Viktor ezzel "elhagyja a demokrácia útját - szögezi le a kommentár.

A lap A taktikai manőverek bajnoka címmel összeállítást is közöl, amelyben a szerző kiemeli, hogy Orbán Viktor a szabadság és a demokrácia védelmezőjeként ünnepeltette magát a Kereszténydemokrata Internacionálé budapesti tanácskozásán, azért is, hogy elterelje a figyelmet gondjairól. A "Stop Soros" törvényjavaslat-csomaggal kapcsolatban kifejti: vannak arra utaló jelek, hogy a tervezetek szigorítása ahhoz vezet, vagy akár azt szolgálja, hogy a kétharmados támogatást igénylő csomag ellenzéki támogatás hiányában egyelőre elbukjon a törvényhozásban. Nem kell nagy fantázia annak kitalálásához, hogy ebben az esetben mi lehet a kormányzati kommunikáció iránya: a Jobbikot "Soros ügynökeként és a tömeges migráció támogatójaként" állítják majd be - írta a szerző, megjegyezve, hogy az ilyen önös érdekű taktikai manőverekben senki sem tudja egykönnyen felülmúlni a magyar kormányfőt.

(Vagy tán ilyen áron nem is akarja - a szerk.) 

A migráció mint fő kampánytéma ügyével kapcsolatban az elemző egyebek mellett hozzáteszi, hogy Orbán Viktor táborában "mantraszerűen" emlegetik:  nem fordulhat elő többé a 2002-es eset, amikor a Fidesz a miniszterelnök népszerűsége és a jó gazdasági helyzet ellenére elveszítette a választást.  Most is van a levegőben egy téma, amely szorult helyzetbe hozhatja Orbán Viktort, méghozzá a korrupciós vádak témája, amely korábban a Fidesz népszerűségének csökkenéséhez vezetett. Erre rendszeresen kampányokkal, törvényekkel, éles hangvételű politizálással reagáltak, valamint 2015-ben megtalálták a "nyerő témát", a migrációt - írta a Stephan Löwenstein, kiemelve, hogy ezúttal a kormányfő környezetét is elérték a vádak.