Alig mozdulnak a szavazók

Nem rajzolódnak ki markáns változások, de a választókorú népesség körében a Fidesz támogatottsága 1 százalékkal csökkent, a Jobbiké ugyanennyivel 1 nőtt – írta felmérésében ZRI Závecz Research. Első alkalommal mérték együtt az MSZP-Párbeszéd listát: a két párt korábbi támogatottsága összeadódott, a szövetséget - e szerint a felmérés szerint - 9 százalék preferálja. 

Január és február között 40-ről 43 százalékra nőtt a kormányváltást szorgalmazók aránya.

Szerző

Rakomány borult az Árpád hídra

Leborult egy teherautó rakománya az Árpád hídon kedden délután, nagy a torlódás a Pestről Budára vezető oldalon - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a honlapján. A közlemény szerint eddig ismeretlen körülmények között borult le a rakomány, a baleset miatt erős torlódás alakult ki. Az MTI valamivel 19 óra után közölte, hogy újra teljes szélességében járható az Árpád híd, helyreállt a forgalmi rend a Pestről Buda felé vezető oldalon.

Szerző
Frissítve: 2018.02.20. 20:27

A drágább villamos a nyerő

Publikálás dátuma
2018.02.20. 18:26
Forrás: BKK

Közbeszerzési pályázat nélkül szerezhet be villamosokat Budapest, mivel a 2013-as pályázat szinte automatizálta (lényegében egy szándéknyilatkozathoz kötötte) az új „elektromos viszonylatok vásárlását. Akkor a CAF nyerte a villamosvásárlási tendert, és 27 milliárd forintért prezentált 25 rövidebb és 12 szerelvényt, illetve a baszk céggel kötött szerződésbe bekerült egy klauzula, miszerint 5 éven belül összesen 87 villamost hívhat le a magyar főváros, ha akar.

És most akar,

2019-ben mintegy 26 darabot tenne sínre (17,6 milliárd forintért). Legalábbis erről szól a baszk cégnek nemrég küldött és visszaigazolt levél. Kormányzati forrásinak szerint egyébként előfordulhat, hogy – mivel az öt évbe bele kell férni – még az idén újabb kontingenst hívhat le a főváros.

Debreceni CAF villamos - Forrás: Youtube

Debreceni CAF villamos - Forrás: Youtube

Csakhogy úgy tűnik: ez egy pazarló megoldás. A 2013-as pályázaton a CAF annak ellenére lett befutó, hogy az öt pályázó közül a harmadik legmagasabb árat szabta. Amit a CAF mintegy 90,5 millió euróért vállalt, azt például a Škoda körülbelül 78,3 millió euróért vállalta volna. (A német Siemens 115,5 millió, illetve a svájci Stadler 117,7 millió eurós ajánlata szóba sem jöhetett, a lengyel PESA pedig – formai hiba miatt – még pályázatbontáskor elhasalt.) Egyszóval a CAF és a Škoda vállalása között (jelen áron számolva) majdnem 3,8 milliárd forint volt a különbség.

A Škoda meg is támadta az eljárást, és a Közbeszerzési Döntőbizottság pedig igazat adva neki, új eljárásra kötelezte a pályázatot bonyolító, a szervezet szerint jogsértően viselkedő BKK-t. Megjegyzendő, a BKK azzal érvelt, hogy a Döntőbizottság semmiben nem adott igazat a Škodának, csupán újabb vizsgálatokat kért – és a Vitézy Dávid vezette közlekedési holding másodjára is úgy találta nem nyerheti a Škoda a pályázatot. A hivatalos indoklás szerint két probléma volt a cseh céggel. Az egyik, hogy offshore-hátterű cég a Škoda – egyrészt ez az uniós normák szerint nem probléma, másrészt ez korábban a budapesti közlekedési társaságot nem zavarta, amikor a cseh vállalkozástól trolibuszokat rendelt.

Forrás: BKK

Forrás: BKK

A másik kifogás az volt, hogy a BKK nem látta biztosítottnak, hogy a Škoda kellő mennyiségű gyártókapacitással rendelkezik. Pedig ennek bizonyítására elég lett volna Miskolcra menni, ahova menetrendszerűen érkeztek a 2009-ben megrendelt szerelvények, szám szerint 31. (Egyébként Prágában sok tucat Škoda-villamos jár és Szófia is nemrég rendelt 13 szerelvényt.)

Egyszóval, ha a főváros automatikusan él lehívási jogával, akkor most – az előző pályázat arányaival kalkulálva – mintegy 2,5 milliárd forinttal költ többet, mintha tisztességesen megversenyeztetné a szállítókat.

Szerző
Frissítve: 2018.02.20. 23:02