Láz - Csillapítsuk vagy ne?

Publikálás dátuma
2018.02.23 14:00
Illusztráció: Pexels.com
Az utóbbi években megváltozott az orvosok véleménye a lázcsillapításról, ártalmasnak gondolták, ma már úgy vélik, ha nem okoz rossz közérzetet, nem kell azonnal lenyomni, mert segít a szervezetnek legyőzni a vírusokat - mondta dr. Pintér Zsófia háziorvos a Népszavának.
Illusztráció: Pexels.com

Illusztráció: Pexels.com

A láz általában a szervezet reakciója valamilyen vírus vagy baktérium okozta fertőzésre. Önmagában nem betegség, hanem tünet. Fontos tudni, hogy van-e oka, ami akár lehet intenzív sportolás is. Ha nincs, nézzük át a bőrünket is, nem jelent-e meg valahol kiütés, piros folt, gyulladás.

Néhány éve már úgy vélik az orvosok, a lázat nem kell feltétlenül csillapítani. Régen a 37,5 Celsius fok fölötti hőmérsékletet már láznak minősítették és megszüntették. „Ma már ez megváltozott. 37 és 38 fok között hőemelkedésről beszélünk, 38-39 fok fölött enyhe, 39 fölött magas és 40 fölött pedig extrém magas a láz.” Csillapítani 39 foknál is csak akkor kell, ha a betegnek rossz a közérzete. Már bebizonyították, hogy nem igaz, hogy ilyenkor károsodnak a fehérjék vagy a szövetek. Ezzel szemben a láz segít a gyógyulásban, irtja például a vírusokat.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

A háziorvos azonban hangsúlyozta, hogy nem kell lázasnak maradnia annak, aki rosszul érzi magát. Sok lázcsillapítót lehet recept nélkül kapni, ezeknél a hatóanyagra, amely általában paracetamol, érdemes figyelni, mert a túladagolása májkárosodást okozhat. Ne szedjük ugyanazt több változatban, de különbözőeket se kapkodjunk egymás után. Ebben is szemléletváltás figyelhető meg, régen ugyanis az orvosok, hogy ne kelljen négy-hat órát várni a különféle lázcsillapítók szedése között, különbözőeket is ajánlottak. Ez azonban nem javallott, csak akkor érdemes lázcsillapítót váltani, ha nem használ.

Hűtőfürdő gyógyszer helyett

Próbáljuk először hűtőfürdővel csökkenteni a test hőmérsékletét. Fontos, hogy normál hőfokú – 31 foknál nem hidegebb - vízbe üljön be a beteg és locsolgassa magát. A priznic, azaz a test hideg vizes törölközőbe tekerését ma már nem szokták javasolni, mert a nagyon drasztikus módszer akár remegést is kiválthat, amivel csökkentés helyett tovább emeli a hőfokot.

Kell orvoshoz menni?
Ha a láz nem tart tovább, mint három nap és nincs más, riasztó tünet, nem kell orvoshoz menni. Ha azonban például a gyereknek megváltozik a bőrszíne: piros, szürkés vagy sápadt lesz, kiütések vagy foltok jelennek meg rajta, jobb megmutatni a háziorvosnak.Évi egymillió forinttal is megrövidíthetik a tanárokat - töltik a sztrájkalapot

Publikálás dátuma
2019.03.20 00:00

Fotó: Vajda József
Utoljára 25 ezer pedagógus szüntette be a munkát, most ezt a tömeget szeretnék megtöbbszörözni.
– Sajnos mi nem tudjuk megerősíteni, hogy hatalmas siker lenne a pedagógus életpálya-modell, mint ahogy azt nemrég Rétvári Bence államtitkár közölte. A valóságban nagyon komoly gondok vannak – nyilatkozta lapunknak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Szabó Zsuzsa szerint az egyik legnagyobb probléma az óraszámok kérdése: a 22-26 órás felosztásban ugyanannyit keres az a tanár, aki heti 26 óra tanórát tart meg, mint aki 22-t. Azzal pedig, hogy a bérek vetítési alapját nem a mindenkori minimálbér teszi ki, jelentős összegeket vonnak el a pedagógusoktól. – Ennek tudatosítására létrehoztunk egy „bérnyomásmérőt”, amelyből kiderült például, hogy egy 31 éve a pályán lévő mesterpedagógus havonta bruttó 100 ezer forinttal kap kevesebbet annál, mintha a jelenlegi minimálbérhez lenne kötve a fizetése. Ez évente 1 millió 200 ezer forintos kiesést jelent számára. De egy pályakezdő is bruttó 50 ezerrel keres kevesebbet, pedig az ő támogatásuk, pályán tartásuk életbevágó lenne – fogalmazott az elnök. A Magyar Nemzet nemrég kormányzati forrásokra hivatkozva arról írt, jövőre 30 százalékos béremelésre számíthatnak a pedagógusok. Szabó Zsuzsa emlékeztetett: ez volt a PSZ álláspontja is a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács legutóbbi ülésein. Viszont a szakszervezet azt is kikötötte, hogy a 30 százalékos emelés csupán az első lépés lehet, azt további bérfelzárkóztatásnak kell követnie annak érdekében, hogy legalább a kormányzati ciklus végéig elérje a tanárbérek vetítési alapja a minimálbér összegét. Erre a tanács következő, március 26-i ülésén várnak garanciákat. – Szeretnénk, ha megszűnne az időhúzás és érdemben is előrébb jutnánk. Az üléseken gyakran csak azt ismételgetjük, ami előzőleg már elhangzott. Ennek véget kell vetni. Ha március 26-án nem jutunk dűlőre, el kell döntenünk, mit lép a PSZ – mondta az elnök. Az egyik út a sztrájk, amelynek az előkészületei is megkezdődtek. A PSZ Országos Vezetősége nemrég arról döntött: 50 millió forintos sztrájkalap létrehozását javasolja a kongresszusnak; ebből támogatnák azokat a pedagógusokat, akik a sztrájk idejére nem kapnak bért. Elkezdték felmérni a sztrájkhajlandóságot is. Ebben a tekintetben nagy a szórás: vannak iskolák, ahol a tantestület szinte 100 százaléka sztrájkolna, máshol alig érzékelhető a sztrájkkészség. – Ez az eredményektől függően változhat, de abban biztos vagyok, tudjuk mozgósítani a kollégákat, ha szükség lesz rá – vélekedett Szabó Zsuzsa. Felidézte: a 2016-os sztrájkban mintegy 25 ezren vettek részt. Ha belevágnak egy hasonló akcióba, ezt szeretnék megtöbbszörözni. De egyelőre a PSZ bízik a tárgyalások sikerében.
Témák
Oktatás
Frissítve: 2019.03.20 00:00

A pécsi havihegyi mandulafa lett az év európai fája

Publikálás dátuma
2019.03.19 21:34

Fotó: Népszava
A tavaly az év magyarországi fájának választott, a Havas Boldogasszony-templomnál álló mandulafa több mint 45 ezer voksot kapott a nemzetközi online szavazáson.
A pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája - tudatta közleményében a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet kedden. A győztes tavaly az év magyarországi fája versenyének megnyerésével "kvalifikált" a kontinens-szintű megmérettetésre.
A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a pécsi fa 45 132 szavazatot kapott.
Az online szavazáson 14 "vetélytársat" maga mögé utasítva győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket:
A voksoláson, valamivel több mint 5000 szavazattal lemaradva, az oroszországi abramtsevói tölgy végzett második helyen.

Magyarország immár negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája címet.
Frissítve: 2019.03.19 21:51