Félelemkampány után is tódul szavazni Hódmezővásárhely népe

Publikálás dátuma
2018.02.25 12:35
Fotó: Molnár Ádám
Nem sikerült elrettenteni Márk-Zay Péter független jelölt kampányzárójáról az embereket, noha a hatalom mindent megtett a független jelölt ellehetetlenítése érdekében. Így az, hogy a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson szokatlanul magas a részvétel, azt jelezheti: protestszavazás zajlik.

Egyelőre nem tudni, hogy a „trónfosztás vágya” vagy a kormánypárt sikeres mozgósítása miatt, de áradnak szavazni Hódmezővásárhely polgárai. Az időközi választáson a polgármesteri pozíció tét, Lázár János (a város egykori polgármestere, a Miniszterelnökség vezetője) intenzíven korteskedett Hegedűs Zoltánnak, illetve ezzel párhuzamosan felpörögött a megfélemlítési gépezet is: név szerint listázták azokat, akik az ellenzéki pártok által támogatott, független jelöltet? Márki-Zay Péter mellett álltak ki.

Részvételi adatok
18.30-ig - 61,35 %
17 óráig - 57,47 %
15 óráig - 49,11 %
13 óráig - 39,21 %
11 óráig - 28,14 %

Mindenesetre a valasztas.hu adatai szerint kilenc órakor a szavazásra jogosultak 11,65 százaléka jutott el az urnákig – azaz mintegy két óra alatt (a szavazókörök reggel héttől várták tárt kapukkal a voksolni vágyókat) 4275-en voltak túl a választáson Hódmezővásárhely 36700 nagykorú polgárából. Hogy ez részben a „protestszellemnek” köszönhető, arra azért lehet tippelni, ugyanis mindennemű félelemkeltés ellenére igen zsúfoltra sikeredett Márki-Zay kampányzárója.

A dél-alföldi városra sokan lakmuszpapírként tekintenek, joggal. Ha sikerül megverni a kormánypárt egyik legfontosabb emberének szűkebb pátriájában a fideszes jelöltet, az azt üzeni: nem lefutott a tavaszi választás. Illetve az is elválhat, mennyire sikeres a hatalom nyomásgyakorlása: amennyiben vásárhelyet nem veszi vissza az ellenzék, akkor a Fidesz joggal gondolhatja, hogy a félelemkeltés a sikerrecept, így borzasztóan eldurvulhat a kampány.

Szerző
Frissítve: 2018.02.25 20:07

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.