10 millió embertől elvettek 40 évet

Publikálás dátuma
2018.02.25 20:22
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Fotó: /

Magyarország köztársasági elnöke idén is mécsesgyújtással és néma főhajtással tisztelgett a kommunizmus áldozatainak emléke előtt a Terror Háza Múzeumnál – adta hírül az intézmény honlapja. Áder János és felesége mellett Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója és Tallai Gábor programigazgató is mécsest helyezett el a Hősök Falánál.

Február 25-ét az első Fidesz-kormány idején, az ezredfordulón nyilvánította a parlament a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le és hurcolták el a Szovjetunióba – képviselői mentelmi joga ellenére – Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

Az évfordulón átadták a kisgazda politikus pécs-patacsi szülőházából kialakított emlékházat. (1908-ban, Kovács Béla születésekor Patacs önálló község volt, az ötvenes években lett a baranyai megyeszékhely része.)

Rétvári Bence KDNP-s parlamenti képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a váci rabtemetőben tartott megemlékezésen mondott beszédet. Az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy sokféle áldozatra kell gondolnunk a kommunista diktatúra emléknapján.

Az államtitkár beszélt azokról, akiket a világháború végén vittek el több évnyi kényszermunkára, továbbá a koncepciós perek áldozatairól és a kitelepítettekről. Közlése szerint egymillió ember ellen indult büntetőeljárás, az ötvenes évek elején 390 ezer embert ítéltek el politikai okokból.

Rétvári megemlékezett azokról is, akiket az 1956-os forradalom idején öltek vagy sebesítettek meg, és akiket a megtorlásul bebörtönöztek, kivégeztek. Az államtitkár szerint azt a 200 ezer embert sem szabad elfelejtenünk, aki elmenekült az országból. Kijelentette: összességében 10 millió emberről beszélhetünk, akinek negyven évet vettek el az életéből.

Nem hagyta ki a lehetőséget, hogy bírálja az előző baloldali kormányokat. Rétvári Bence azt mondta, hogy a Gyurcsány- és Bajnai-kormány befagyasztotta az áldozatoknak megítélt nyugdíj-kiegészítéseket, a mostani kormány ellenben a múlt évben 60, az idén 40 százalékkal megemelte ezeket a pótlékokat. Hozzátette: a kommunizmus idején megítélt magas, nem a teljesítményért, hanem a kommunista párthűségért járó nyugdíjtöbbletet visszavette a kormány.

A náci és a kommunista rendszerre utalva Rétvári Bence a demokratikus gondolkodásmód mibenlétéről is kifejtette véleményét: „Ha valaki nem utasítja el mind a két diktatúrát, ha valaki különböző mércével mér, az nem igazi demokrata”.

Szerző
2018.02.25 20:22

Vesztésre állnak az oroszok

Publikálás dátuma
2018.09.24 17:56

Fotó: Népszava/
A Magyarországon élő orosz közösség nem felel meg maradéktalanul a nemzetiségek elismeréséről szóló törvényi feltételeknek a Magyar Tudományos Akadémia szerint.    Hivatalossá vált, amit nemrég információnkra hivatkozva írtunk: az Országgyűlés honlapjára kikerült az MTA állásfoglalása, amelyből kiderül, az Akadémia nem támogatja, hogy az oroszok nemzetiségi státuszt kapjanak. Az indoklás szerint a Magyarországon élő oroszok rendelkeznek ugyan a nyelv és kultúra fenntartását szolgáló intézményekkel, a legalább egy évszázados folyamatos, honos népcsoporti jelenlét nehezen bizonyítható: a XX. század folyamán inkább különféle migrációs hullámoknak köszönhető a jelenlétük. A Nemzeti Választási Bizottság nemrég megállapította, hogy összegyűlt legalább ezer érvényes támogató aláírás, ami az oroszok nemzetiséggé nyilvánításához szükséges. A döntő szót a parlament mondja ki, figyelembe véve az MTA tudományos szakvéleményét. „A magyarországi orosz népcsoport 100 éves folyamatos jelenléte nem állapítható meg, ezért a magyarországi orosz közösség honos népcsoporttá nyilvánítását az Akadémia nem javasolja” – hangsúlyozza a Lovász László elnök által jegyzett állásfoglalás. Az MTA indoklása kitér arra, hogy Nagy Péter cár a XVIII. század elején kereskedelmi képviseletet nyitott Tokajban. A magyar-orosz kapcsolatok jeles alakja József nádor felesége, Alexandra Pavlovna, akinek ürömi sírkápolnáját kiemelt emlékhelyként tisztelik a magyarországi oroszok. Mindezek ellenére kétséges a „több évszázadon át tartó, adott településekhez, tájegységekhez köthető, relatíve nagyobb létszámú” orosz jelenlét.
Szerző
2018.09.24 17:56

"Stop Soros": Strasbourghoz fordul a Nyílt Társadalom Alapítvány

Publikálás dátuma
2018.09.24 17:39
EJEB
Fotó: DPA/ Violetta Kuhn
A törvénycsomag sérti az emberi jogokról szóló egyezmény több pontját is, így Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak miatta.
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult a "Stop Soros" törvénycsomag miatt a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundations) - írja az MTI. A felperes szerint az Országgyűlés által júniusban megszavazott jogszabályok ellentmondanak az Emberi Jogok Európai Egyezményének a szólásszabadságra, illetve az egyesülés és a gyülekezés szabadságára vonatkozó cikkelyeivel.
"Egyetlen dolgot állít csak meg ezzel a törvényhozás, és az a demokrácia"
- írja honlapján a szervezet. Beadványukban az ellen tiltakoznak, hogy az új törvények kriminalizálják és 25 százalékos különadóval lehetetlenítik el a magyar civil szervezetek munkáját. A Nyílt Társadalom Alapítvány úgy véli, hogy ezen rendelkezéseknek szélesebb körre kiterjedő, káros hatásuk lesz, és veszélyes precedenst teremtenek.
Ezzel párhuzamosan a magyar Alkotmánybíróságon is eljárást indított a szervezet, kiemelve, a törvénycsomag egyes elemei az alaptörvényben garantált jogokkal is szembemennek.
Mint közölték, azért volt szükség ezekre a lépésekre, mert "nem szeretnék megvárni a magyar bíróságok válaszát a rendelkezés jelenlegi és folyamatos káros hatása miatt", továbbá azért, mert "a bíróságok vonakodnak a magyar kormánynak nem szívesen tetsző ügyekkel foglalkozni".
Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel.
A "Stop Soros" miatt júliusban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság.
2018.09.24 17:39