10 millió embertől elvettek 40 évet

Publikálás dátuma
2018.02.25 20:22
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Fotó: /

Magyarország köztársasági elnöke idén is mécsesgyújtással és néma főhajtással tisztelgett a kommunizmus áldozatainak emléke előtt a Terror Háza Múzeumnál – adta hírül az intézmény honlapja. Áder János és felesége mellett Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója és Tallai Gábor programigazgató is mécsest helyezett el a Hősök Falánál.

Február 25-ét az első Fidesz-kormány idején, az ezredfordulón nyilvánította a parlament a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le és hurcolták el a Szovjetunióba – képviselői mentelmi joga ellenére – Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

Az évfordulón átadták a kisgazda politikus pécs-patacsi szülőházából kialakított emlékházat. (1908-ban, Kovács Béla születésekor Patacs önálló község volt, az ötvenes években lett a baranyai megyeszékhely része.)

Rétvári Bence KDNP-s parlamenti képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a váci rabtemetőben tartott megemlékezésen mondott beszédet. Az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy sokféle áldozatra kell gondolnunk a kommunista diktatúra emléknapján.

Az államtitkár beszélt azokról, akiket a világháború végén vittek el több évnyi kényszermunkára, továbbá a koncepciós perek áldozatairól és a kitelepítettekről. Közlése szerint egymillió ember ellen indult büntetőeljárás, az ötvenes évek elején 390 ezer embert ítéltek el politikai okokból.

Rétvári megemlékezett azokról is, akiket az 1956-os forradalom idején öltek vagy sebesítettek meg, és akiket a megtorlásul bebörtönöztek, kivégeztek. Az államtitkár szerint azt a 200 ezer embert sem szabad elfelejtenünk, aki elmenekült az országból. Kijelentette: összességében 10 millió emberről beszélhetünk, akinek negyven évet vettek el az életéből.

Nem hagyta ki a lehetőséget, hogy bírálja az előző baloldali kormányokat. Rétvári Bence azt mondta, hogy a Gyurcsány- és Bajnai-kormány befagyasztotta az áldozatoknak megítélt nyugdíj-kiegészítéseket, a mostani kormány ellenben a múlt évben 60, az idén 40 százalékkal megemelte ezeket a pótlékokat. Hozzátette: a kommunizmus idején megítélt magas, nem a teljesítményért, hanem a kommunista párthűségért járó nyugdíjtöbbletet visszavette a kormány.

A náci és a kommunista rendszerre utalva Rétvári Bence a demokratikus gondolkodásmód mibenlétéről is kifejtette véleményét: „Ha valaki nem utasítja el mind a két diktatúrát, ha valaki különböző mércével mér, az nem igazi demokrata”.

Szerző
2018.02.25 20:22

Két hétre bezárják a Déli pályaudvart októberben

Publikálás dátuma
2018.09.18 14:46
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Kállai Márton
Október 4. és 17. között karbantartási munkákat fognak végezni.
Lezárják a teljes Déli pályaudvart októberben két hétre – tudta meg a Portfolio. A portál ezzel kapcsolatban megkereste a MÁV-ot is, akik közölték: október 4. és 17. között „kerül sor a Déli pályaudvar teljes lezárására”. Arra hivatkoznak, hogy halaszthatatlan karbantartási munkákat fognak végezni.  „A két hét alatt olyan halaszthatatlan karbantartási munkákra kerül sor a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton, az alagút rézsűjén, a támfalakon, a peronokon, amelyeket a vonatforgalom fenntartása mellett nem lehet elvégezni. A karbantartást a nyári menetrend utánra időzítették, hogy a turisztikai szezon alatti balatoni utazásokat már ne érintse a vágányzár” – közölte a MÁV. A lezárás miatt leginkább érintett Budapest-Déli-Győr, Budapest-Tatabánya-Oroszlány, Budapest-Déli-Székesfehérvár, Budapest-Déli-Pusztaszabolcs-Pécs vonalszakaszokon közlekedő vonatok módosított menetrendje már megtalálható a vasúttársaság honlapján – tették hozzá. 
2018.09.18 14:46
Frissítve: 2018.09.18 14:46

Nem változtatott a jegybank az alapkamaton

Publikálás dátuma
2018.09.18 14:44
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a monetáris tanács keddi ülésén - közölte honlapján a Monetáris Tanács döntését a Magyar Nemzeti Bank (MNB).  A kamatfolyosó sem változott, az egynapos jegybanki fedezett hitel és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamata 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt. A jegybanki alapkamat 2016. május 25-e óta áll ezen a szinten. A kamattartással nem okozott meglepetést az elemzőknek az MNB, mondhatni, az megfelel a várakozásoknak. A kamatdöntést követő, 15 órakor nyilvánosságra kerülő magyarázat adhat választ arra, hogy visszalép-e valamennyit  a monetáris testület az eddigi folytatott "extrém laza" monetáris politikából. Nem kamatcsökkentésre kell gondolni elsősorban, hanem mint a Portfolio által idézett elemzők felvetik, kérdés, hogy mi lesz a monetáris politikai célú kamatcsere-ügyletek (MIRS), illetve a jelzáloglevél-vásárlási program sorsa, valamint milyen ütemezés mellett tervezi leépíteni a jegybank a bankrendszer számára forintlikviditást biztosító 1989 milliárd forintos devizaswap-állományát.  A lehetséges válaszokról is megoszlanak a vélemények, ugyanis bár a havi infláció enyhén gyorsul, a gyorsan változó áru termékeket nem tartalmazó maginfláció viszont csökkenő tendenciába váltott. Kedd délután néhány fontos inflációs mutató is napvilágot lát. A jegybank a kamatdöntés délutánján külön háttérbeszélgetést tart az elemzőknek, újságíróknak, ahol döntésnek hátterét ismerteti, és vélhetően valamit elárul tervezett lépéseiről is. Miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-től kezdve, a környező országokon át a monetáris politikáért felelős intézmények már emeltek irányadó kamatukon, valamint az Európai Központi Bankkal is jelezte, szigorítani fog, a jegybank is előbb-utóbb rákényszerül hasonló lépésre. 
2018.09.18 14:44