Előfizetés

Karácsony Gergely: Bárhol legyőzhető a Fidesz

Publikálás dátuma
2018.02.25. 22:05
Forrás: Facebook/Karácsony Gergely
Ha az egyik leginkább jobboldali városban, Hódmezővásárhelyen sikerült legyőzni a Fideszt, akkor bárhol sikerülhet – nyilatkozta Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a Népszavának.

A hódmezővásárhelyi vasárnapi időközi polgármester-választáson az ellenzéki pártok támogatásával induló Márki-Zay Péter fölényesen győzött a fideszes jelölttel szemben. Karácsony Gergely emlékeztetett rá, hogy a 2014-es parlamenti választás után a Fidesz az összes jelentős időközi választást elveszítette: három egyéni országgyűlési választókerületben is ellenzéki jelölt győzött, ahogyan a salgótarjáni polgármester-választáson is.

Karácsony szerint a hódmezővásárhelyi eredmény igazolja az MSZP-Párbeszéd szövetségi politikáját. Ez a szövetség ugyanis független jelölteket is támogat. Karácsony Gergely hangsúlyozta, folytatni kell a tárgyalásokat, annak érdekében, hogy minden választókerületben a lehető legkevesebb ellenzéki jelölt induljon.

10 millió embertől elvettek 40 évet

Publikálás dátuma
2018.02.25. 20:22
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Magyarország köztársasági elnöke idén is mécsesgyújtással és néma főhajtással tisztelgett a kommunizmus áldozatainak emléke előtt a Terror Háza Múzeumnál – adta hírül az intézmény honlapja. Áder János és felesége mellett Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója és Tallai Gábor programigazgató is mécsest helyezett el a Hősök Falánál.

Február 25-ét az első Fidesz-kormány idején, az ezredfordulón nyilvánította a parlament a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le és hurcolták el a Szovjetunióba – képviselői mentelmi joga ellenére – Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

Az évfordulón átadták a kisgazda politikus pécs-patacsi szülőházából kialakított emlékházat. (1908-ban, Kovács Béla születésekor Patacs önálló község volt, az ötvenes években lett a baranyai megyeszékhely része.)

Rétvári Bence KDNP-s parlamenti képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a váci rabtemetőben tartott megemlékezésen mondott beszédet. Az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy sokféle áldozatra kell gondolnunk a kommunista diktatúra emléknapján.

Az államtitkár beszélt azokról, akiket a világháború végén vittek el több évnyi kényszermunkára, továbbá a koncepciós perek áldozatairól és a kitelepítettekről. Közlése szerint egymillió ember ellen indult büntetőeljárás, az ötvenes évek elején 390 ezer embert ítéltek el politikai okokból.

Rétvári megemlékezett azokról is, akiket az 1956-os forradalom idején öltek vagy sebesítettek meg, és akiket a megtorlásul bebörtönöztek, kivégeztek. Az államtitkár szerint azt a 200 ezer embert sem szabad elfelejtenünk, aki elmenekült az országból. Kijelentette: összességében 10 millió emberről beszélhetünk, akinek negyven évet vettek el az életéből.

Nem hagyta ki a lehetőséget, hogy bírálja az előző baloldali kormányokat. Rétvári Bence azt mondta, hogy a Gyurcsány- és Bajnai-kormány befagyasztotta az áldozatoknak megítélt nyugdíj-kiegészítéseket, a mostani kormány ellenben a múlt évben 60, az idén 40 százalékkal megemelte ezeket a pótlékokat. Hozzátette: a kommunizmus idején megítélt magas, nem a teljesítményért, hanem a kommunista párthűségért járó nyugdíjtöbbletet visszavette a kormány.

A náci és a kommunista rendszerre utalva Rétvári Bence a demokratikus gondolkodásmód mibenlétéről is kifejtette véleményét: „Ha valaki nem utasítja el mind a két diktatúrát, ha valaki különböző mércével mér, az nem igazi demokrata”.

Huligántámadás és magyar győzelem Montenegróban

Hatalmas csatában 24-23-ra nyert a Buducnost Podgorica vendégeként szombaton az FTC-Rail Cargo Hungaria a női kézilabda Bajnokok Ligája-középdöntő 2. csoportjának 4. fordulójában, így matematikailag is biztossá vált, hogy a magyarok továbbjutottak a BL negyeddöntőjébe.

A párharc végig kiélezett volt, 12-12-es félidő után még a hajrá perceiben is egálra álltak a felek. Az utolsó minutumban Nerea Pena révén a kétgólos fórért támadhatott az FTC, a spanyol kézilabdázó viszont kihagyta helyzetét, csakúgy, mint az időn túli szabaddobással veszélyeztető Buducnost, amely így ebben a kiírásban először kapott ki hazai közönsége előtt.

A mérkőzésre kiutazó mintegy 160 magyar szurkoló közül többen nem láthatták a diadalt, miután Podgoricában montenegrói huligánok támadtak a fradistákra. "Jellemzően óriási túlerővel, késekkel, viperákkal. Hárman kerültek kórházba szurkolóink közül orr és koponyatöréssel" - írta a fradi.hu.

A BL aktuális játéknapjából még hátravan a címvédő Győri Audi ETO KC találkozója, a győriek holnap 19 órától (tv: Sport1) fogadják a CSM Bucuresti együttesét.