Sürgősségi helyzet: két repülő is Budapesten szakította meg útját

Publikálás dátuma
2018.02.26. 17:49
Illusztráció: Népszava
Két Wizz Air járat is Budapesten szakította meg útját hétfőn. Mindkét gép Szófiából indult, az egyik Tel Avivba, a másik Milánó-Bergamóba tartott.

Az Airportal.hu információi szerint a pilóták mindkét esetben a Szófiából történő felszállás után nem sokkal sürgősségi helyzetet jelentettek, mert a pilóták műszerei egymástól eltérő magassági- illetve sebességi adatokat mutattak.

A Szófia-Tel Aviv járatot teljesítő Airbus A321-essel először Belgrádban próbáltak leszállni, végül a budapesti landolás mellett döntöttek. Később a Szófia-Milánó járatot teljesítő Airbus A321-ese is a budapesti útmegszakítás mellett döntött, szintén a műszerek bizonytalanságai miatt.

Szófiában rendkívül télies az időjárás, a legfrissebb jelentések szerint mínusz 6 fok és havazás nehezíti a légiközlekedést. Feltehetően mindkét esetnél közrejátszhatott az időjárás a hibák kialakulásában, de, mint azt az Airportal feltételezi, előfordulhat, hogy a felszállás előtt a repülőgépekre permetezett, a nyomásmérő műszerekbe bekerült, jégtelenítő folyadék okozta a problémát.

A Wizz Air a két esetről úgy nyilatkozott, a repülőgép rendben leszállt és jelenleg műszaki ellenőrzés alatt áll. Közleményükben hozzátették, sajnálják a kellemetlenségeket, de a biztonsági szempontok a repülőutak megszakítását követelték.

Szerző

Az E.On és az Elmű-Émász sem kapcsolja ki a héten az áramot

Publikálás dátuma
2018.02.26. 17:42
Jégcsapok a padon Balatonfenyvesen Illusztráció: MTI/Varga György
Az E.On csoport és az ELmű-Émász is közölte, a héten a hideg időjárásra tekintettel felfüggesztik a számlatartozások miatti kikapcsolásokat. 

A meteorológiai előrejelzések alapján a következő napokban érkező hideghullámra felkészülve, és összhangban az E.On kintlévőség kezelési irányelveivel, az E.On csoport felfüggeszti a számlatartozások miatti kikapcsolásokat az érintett lakossági ügyfeleinél 2018. február 26 - március 4. között - közölte a cég. Mint írták, alapvető irányelvük, hogy extrém hideg téli időjárás esetén az életvédelmi szempontokat helyezik előtérbe és ilyen esetben időszakosan szünetelteti a hátralék miatti kikapcsolásokat. A vállalat a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan ismét a kikapcsolási moratórium mellett döntött. Ezzel hozzá kíván járulni ahhoz, hogy az extrém hideg időjárási viszonyok közepette minden ügyfele számára biztosított legyen a villamosenergia-ellátás. A kikapcsolási eljárás felfüggesztése mindazon lakossági ügyfelekre vonatkozik, akik az E.On Energiakereskedelmi Kft.-vel (egyetemes szolgáltató) állnak szerződéses viszonyban. 

Az Elmű-Émász az extrém hideg időjárásra tekintettel 2018. február 27. és március 4. között kikapcsolási moratóriumot hirdet az Émász szolgáltatási területén – közölte a cég. Mint írták, az Országos Meteorológiai Szolgálat sárga riasztást adott ki az extrém hideg miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyékre, az érkező hideghullámra felkészülve pedig az Elmű-Émász önként vállalt kikapcsolási moratóriumot jelentett be, március 4-ig elhalasztják a tartós számlatartozások miatti kikapcsolásokat. Az önként vállalt kikapcsolásfelfüggesztés az áramfogyasztásban érintett lakossági ügyfelekre érvényes, és az Émász szolgáltatási területére vonatkozik (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyék). A moratórium értelmében a tartós számlafizetési gonddal küzdő családok helyzetének segítése céljából az Elmű-Émász nem kapcsolja ki a 60 napot meghaladó tartozást felhalmozó lakossági ügyfeleinél az áramszolgáltatást, annak érdekében, hogy az extrém hideg időjárási viszonyok közepette minden ügyfele számára biztosított legyen az energiaellátás. A kikapcsolási eljárás felfüggesztése mindazon lakossági ügyfelekre érvényes, akik az Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt.-vel (egyetemes szolgáltató) állnak szerződéses viszonyban.

Szerző
Témák
tél hideg

Első lett Máté Bence filmje Montanában (videó)

Publikálás dátuma
2018.02.26. 16:41
Fotó a díjnyertes Koka, the Butcher című filmből. Forrás: Vimeo
Máté Bence filmrendező Koka, the Butcher című alkotása első díjat nyert a montanai Big Sky Dokumentumfilm-fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában, írja az MTI.

A vasárnap véget ért fesztivál katalógusa szerint a Koka, the Butcher főhőse egy Kairóban élő fiatalember, aki megbecsült alakja a város galambverseny iránt elkötelezett, zárt világának. Koka galambok százait trenírozza és gondozza a maga építette fatoronyban. A konzervatív közösség azonban, amelyben él, nem értékeli ezt a szenvedélyt, egyre nagyobb rajta a nyomás, hogy szakítson a galambversenyekkel, házasodjon és állapodjon meg.

Máté Bence 38 perces arab nyelvű, Kairóban játszódó alkotása a rövid dokumentumfilmek versenyében szerepelt, amelyben tíz munka indult a díjért. Az elnyert első helyezés egyúttal azt is jelenti, hogy Máté Bence első rövidfilmjét nevezhetik a következő évi rövid dokumentumfilmes Oscar-díjra.

A Big Sky Dokumentumfilm-fesztivált évente megrendezik a montanai Missoulában, ahol a világ különböző tájairól érkező alkotásokat mintegy húszezer néző tekinti meg. A fesztivál honlapja szerint a dokumentumfilmes mustrán több mint kétszáz filmest látnak vendégül és mintegy 150 nem fikciós alkotást vetítenek a programban. A filmfesztivál alatt a többnapos Big Sky DocShop rendezvény keretében dokumentumfilmes workshopokat, panelbeszélgetéseket, mesterkurzusokat is tartanak az ágazat szereplői számára. A 15. Big Sky Dokumentumfilm Fesztivált február 16. és 25. között rendezték meg Montanában.

KOKA, THE BUTCHER - teaser from Film Five on Vimeo.

Szerző