Tiltakoznak a kurdok Csehországban

Kurdok tiltakoztak hétfőn a prágai Vencel téren az Afrin elleni török hadjárat illetve az ellen, hogy Törökország kérésére vasárnap a cseh hatóságok őrizetbe vették Szaleh Muszlim kurd vezetőt. A cseh lapok sem tudnak még semmit arról, mi húzódik meg az új cseh kormány döntése mögött. A baloldali portálok tiltakozásra szólítják a cseheket, ám konkrét időpontra tervezett demonstrációról egyelőre nem tudni. Vannak, akik úgy gondolják, hogy Andrej Babis kormánya is elkezdett kacsintgatni az illiberális demokráciák felé, ugyanis sem történelmi, sem gazdasági kapcsolatok nem indokolják Ankara kérésének teljesítését, míg mások abban reménykednek, hogy a cseh igazságszolgáltatás megtagadja Muszlim kiadatását, hiszen a kurd politikusnak esélye sincs pártatlan eljárásra Törökországban.

Szaleh Muszlim a legnagyobb szíriai kurd párt, a PYD politikusa egy konferencián előadóként vett részt Prágában, amikor letartóztatták. Ha kiadják Ankarának ő lesz a legmagasabb rangú kurd vezető Abdullah Öcalan után, aki a török hatóságok kezére kerül.

Szerző
2018.02.27 06:34

Hetek óta lángol egy német mocsár egy balul sikerült hadgyakorlat miatt

Publikálás dátuma
2018.09.21 11:15

Fotó: DPA/ Stephan Konjer
Szükségállapotot hirdettek pénteken, két települést kellhet evakuálni. A füstöt több száz kilométerre is érezni.
A német hadsereg, a Bundeswehr gyakorlata után kigyulladt a mocsár Emsland megyében, Meppen mellett, írja a Spiegel. Egy rakétát teszteltek, annak ellenére, hogy nem volt elérhető tűzoltó egység. Ez két hete történt - a hatóságok pénteken már kihirdették a szükségállapotot a még mindig tomboló tűz miatt. Bejelentésük értelmében a környék két településének evakuálására is sor kerülhet.

A probléma a füst

A hatalmas füstöt még a 200 kilométerre fekvő Hamburgban is érezni lehet. Több százan dolgoznak szakadatlanul az oltáson, ám azt nehezíti egyrészt a tűz terjedését segítő erős szél, a korábbi hosszú szárazság, és a tőzeg is, mint azt a Deutsche Welle írja. A tőzeg ugyanis belülről ég, kívülről pedig vízhatlan. Mikor legutóbb, 2010-ben keletkezett tűz a környéken, 6 hétig tartott eloltani azt.
A hadsereg elnézést kért a tűzért. Szerintük a füst nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a polgári hatóságok szkeptikusak az állítással szemben.
2018.09.21 11:15

Meghalt a vietnami elnök

Publikálás dátuma
2018.09.21 10:20
Tran Dai Kvang
Fotó: POOL / AFP/ LUONG THAI LINH
Hosszú betegség után, 61 éves korában vesztette életét Tran Dai Kvang.
61 éves korában, egy katonai kórházban halt meg a hónapok óta komoly betegséggel küzdő vietnami elnök, Tran Dai Kvang - számol be a BBC.
Kvang 2016-ban lépett hivatalba, korábban a közbiztonsági minisztérium vezetőjeként vett részt az ország irányításában.
Az államfői tisztség Vietnamban nagyrészt csak szimbolikus jelentőséggel bír.
Témák
Vietnam
2018.09.21 10:20