Ősszel kezdődhet a Lánchíd felújítása

Publikálás dátuma
2018.03.01 10:47
Fotó: Szalmás Péter, Népszava
Fotó: /
Kora ősszel kezdődhet meg a Lánchíd felújítása, de ezt megelőzően egy kisebb felújítást kell végrehajtani a BAH-csomópont felüljáróján - ezt Tarlós István főpolgármester közölte az állami csatornákon keresztül. 

Mint elmondta, a Lánchíd és környékének felújítása két ütemre bontható: az elsőben a híd és a 2-es villamos alagútjának, valamint felszíni környezetének a megújítását végzik el. A második ütemben a Váralagutat és a Clark Ádám teret újítják majd fel. A  teljes projekt több mint húszmilliárd forintba kerül, megvalósításának időtartama pedig 3-3,5 év.

A híd felújítása nagyjából szeptember táján kezdődik, ennek oka, hogy előtte - mint fogalmazott - muszáj egy ráncfelvarrást végezni a BAH-csomópont felüljáróján. Forgalomszervezési okokból egyszerre a Lánchíd és a BAH-csomópont nem zárható le.

Mivel a Lánchidat és az Alagutat sok ezren használják minden nap, a lezárások szinte bizonyosan jókora közlekedési káoszt okoznak majd. Ugyanakkor Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke még tavaly tavasszal nyilatkozott a Népszavának, ennek során pedig visszafogottságra intett. Mint mondta, nem kevés közlekedési nehézséget okozott annak idején a Margit híd lezárása, de azért „azt is túléltük”, pedig az az átkelő körülbelül háromszor akkora forgalmú mint a Lánchíd. Az Alagutat már eddig is sokan elkerülték az állandó dugók miatt – épp ezért a többi párhuzamos útvonalhoz képest a forgalma sem olyan jelentős. Dorner szerint a tömegközlekedésben már bonyolultabb lesz megoldást találni a lezárásokra, különösen a Budai Vár megközelítése válik nehezebbé a belváros felől, s nem csak a BKK járatainak hanem a turistabuszoknak is.Szerző
2018.03.01 10:47

Lövöldöző tüntetőket vizionál, feljelentést tett az MTVA vezetése

Publikálás dátuma
2018.12.19 08:18
Illusztráció
Fotó: / Tóth Gergő
Valaki "rálőtt" a köztévé székházára, írja a kormánysajtó. Lőfegyver helyett inkább csúzlira vagy csavarra gyanakszanak a helyszínre érkező igazságügyi ballisztikus szakértők.
Rongálás miatt indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozást ismeretlen tettes ellen, írja a mindig jól értesült Magyar Idők. A kiadvány azt is kijelenti:
"vasárnapról hétfőre virradó éjszaka az MTVA Kunigunda útjai központjának egyik ablakán belőtt valaki".
A feljelentést az MTVA vezetése tette.
A Magyar Idők egy olyan fényképet is bemutat, ami szerintük "nem dobálásból származik, hanem lövésnyom". Igazságügyi ballisztikus szakértők vizsgálják, hogy mit és mivel lőhettek be az ablakon, írják.
Az előzetes szakvélemény szerint vélhetően csúzliból kilőtt acélgolyó, esetleg anyacsavar üthette át az üveget. Mint a lap ezen a ponton fogalmaz: "annak kisebb a valószínűsége, hogy éles lőfegyverből érkező lövedék rongálta meg a nyílászárót".
2018.12.19 08:18

Miniszteri biztosi széke után saját egyesületét is elvesztette Farkas Flórián

Publikálás dátuma
2018.12.19 07:48
Farkas Flórián, fideszes országgyűlési képviselő
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A fideszes képviselő állítólag azért alapított tavaly új egyesületet, hogy a botrányos Híd a munka világába után kompromittált ORÖ helyett ez kaphassa az állami forrásokat. Nem így lett.
Miután Orbán Viktor kormányfő az áprilisi országgyűlési választás után szinte azonnal felmentette a romaügyekért felelős miniszterelnöki biztosi tisztségéből Farkas Flóriánt, egy másik posztjáról is távozott a Fidesz parlamenti képviselője – értesült a 24.hu.
Farkas a saját maga által létrehozott egyesület vezetésének is búcsút intett.
A Roma Integrációért Országos Szövetséget (RIOSZ) 2017 elején alapította Farkas Flórián, a portál szerint azzal a céllal, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) botrányai – főként az 1,6 milliárd forint kárt okozó Híd a munka világába program – után ez a szervezet szerezze meg a hátrányos helyzetű romák segítésére szánt forrásokat. A hivatalos cél persze ennél sokkal ambiciózusabb: a magyarországi roma közösség és minden hátrányos helyzetű magyar képviselete.
Farkas távozásával azonban ezekből várhatóan nem lesz semmi. A szervezet vezetését idén nyáron Babai János vette át, aki szintén a bedőlt felzárkóztatási programban létrehozott, mára végelszámolás alá került szövetkezet vezető tisztségviselője volt.
A Farkas vezette Híd a munka világába program okozta botrány miatt már az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is lépéseket sürget a magyar hatóságoknál. Azonban a Polt Péter vezette ügyészség és a nyomozásra kijelölt Nemzeti Adó- és Vámhivatal a több mint három éve tartó - költségvetési csalás miatt zajló - nyomozás során sem volt képes kihallgatni a fideszes politikust.
2018.12.19 07:48