Előfizetés

Választás - Nyilvántarásba vették az első nemzetközi megfigyelőket

Publikálás dátuma
2018.03.01. 11:52
Illusztráció: Tóth Gergő
Nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Iroda az első nemzetközi megfigyelőket az áprilisi országgyűlési választásra, tudósít az MTI.

A választási eljárásról szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy más állam vagy nemzetközi szervezet képviselője figyelemmel kísérje a választási szervek munkáját, a választási eljárás teljes menetét. A nemzetközi megfigyelő a többi között betekinthet a választási bizottságok irataiba, kérdést tehet fel a választási szervek tagjainak, felhívhatja figyelmüket a vélt rendellenességekre. Nem zavarhatja és nem befolyásolhatja azonban a választási eljárást, a választási szervek munkáját, és köteles tevékenységét pártatlanul végezni.

A nemzetközi megfigyelőknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), amely a nemzetközi megfigyelők nevét, valamint a megbízó állam vagy nemzetközi szervezet nevét internetes tájékoztató oldalán, a valasztas.hu-n folyamatosan közzé is teszi. Ott olvasható, hogy az NVI öt nemzetközi megfigyelőt már nyilvántartásba vett; a budapesti francia nagykövetség négy, a japán egy megfigyelőt jegyeztetett be.

Magyarország az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) 1990-es koppenhágai dokumentumának aláírójaként kötelezettséget vállalt arra, hogy az országban tartandó választásokra megfigyelőket hív más EBESZ-államokból. Az EBESZ internetes oldalán közölt jelentés szerint az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) január 29. és február 1. között tárgyalt Budapesten, és a megbeszélések alapján arra jutottak, hogy - a 2014-es országgyűlési választásokhoz hasonlóan - korlátozott választási megfigyelési missziót küldenek az április 8-ai választásokra. Ez a jelentés szerint az alapcsapaton (core team) felül tíz úgynevezett hosszú távú megfigyelőt jelent.

A 2014-es országgyűlési választás idején 23 szervezet, illetve intézmény 167 megfigyelője akkreditáltatta magát.

Zsírsejtekből növesztett csontszövet ment meg egy beteg lábat

Publikálás dátuma
2018.03.01. 11:10
Illusztráció: AFP
A páciens zsírsejtjeiből növesztett csontszövetet ültettek be egy beteg lábába Izraelben, a világon elsőként - számol be az MTI a Jediót Ahronót napilap szerdai száma alapján.

Az úttörő sebészeti beavatkozást Afula város Haemek kórházában végezték el kedden. A 44 éves páciensnek, aki egy közeli kibuc lakója, nyolc hónappal ezelőtt egy autóbaleset után eltávolították a sípcsontja egy részét. A páciens zsírsejtjeiből növesztett csontszövetet visszainjekciózták a sérült lábszárba, hogy segítségével regenerálódjon a hiányzó csontrész.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Az eljárást a Bonus BioGroup izraeli biotechnológiai cég fejlesztette ki. A zsírsejtek közül kiválogatták azokat, amelyek szövet és vérerek generálására képesek, ezeket egy bioreaktor nevű eszköz segítségével növeszteni kezdték. A bioreaktorban az emberi szervezetre jellemző, optimális körülmények között folyhat a csontregeneráció. Két hét után csontszövet jön létre, amit a páciensbe lehet ültetni, hogy ott tovább növekedve kipótolja a hiányzó csontot. "Több ezer apró, élő csontrészecskét növesztettünk, amit beinjektáltunk a lábszárnak abba a részébe, ahol hiányzott a csont. A csontdarabok itt összekapcsolódnak egymással és működő csontot hoznak létre" - mondta el Sai Merecki, a cég igazgatója.

A műtétet a Haemek kórház ortopédiai és rehabilitációs osztályának vezetője, Nimrod Razen végezte. A Jediót Ahronótnak elmondta, hogy a páciens sípcsontja magától nem regenerálódott volna. "Hat hét alatt a csont visszanő és ismét normálisan fog működni. Ma ezzel képesek vagyunk arra, hogy laboratóriumban bármilyen csontot növesszünk, az eljárás teljes fordulatot hoz az ortopédiában" - tette hozzá. Az orvos szerint a beavatkozás idős, csontritkulásos és rák miatt amputált betegeken is segíthet, sőt a jövőben a törpenövésűeket is több tucat centiméterrel magasabbá tudja majd tenni.

Tarlós a szokásos stílusban "elemzett" Hódmezővásárhelyről

Publikálás dátuma
2018.03.01. 10:57
Fotó: Molnár Ádám, Népszava
Tarlós István alapvetően a Lánchíd ősszel induló felújításáról tartott tájékoztatást, ám az újságírók kíváncsiak voltak a főpolgármester véleményére a hódmezővásárhelyi választási eredménnyel kapcsolatban is. Budapest finomkodó beszéddel nem vádolható vezetője készségesen válaszolt. 

Mintha az ellenzék túllelkesedné a dolgot - indított Tarlós a kötelező gratuláció után, majd magyarázatképp hozzátette: az új polgármester egy jobboldali ember, túl sok ilyet nem fognak találni: hogy van egy mélyen jobboldali beállítottságú katolikus egyházközségi elnök, aki mögé a Jobbiktól kezdve egészen a DK-ig beállnak. Vagyis  - merészkedett a politikai elemző szerepkörébe a főpolgármester -  be kell látni, hogy az ellenzék 40-50 ilyen embert nem fog előszedni, tehát ez tipikusnak nem mondható.

És, ha az ellenzék még esetleg mindig lelkesedne, akkor nesze

Egy választó nem igen tudja komolyan venni az olyan összefogást, ahol öt-hat miniszterelnök-jelölt van. Azt hiszem, lenne egy kis zavar az országban, az ellenzék kormányt alakítani sem tudna. Ettől még az ellenzék az országos választások megnyerésétől olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől.

Szerinte ez a történet mozgósíthatja a Fidesz szavazóit az április 8-i országgyűlési választáson, azaz feltehetőleg ez a Fideszre leadott szavazatok számát is jelentősen növelheti.