Nobel-díjasok Erdogannak: állítsa helyre a jog uralmát

Publikálás dátuma
2018.03.01 13:36
sztambuli tüntetők, bebörtönzöttek képeivel, 2017. december 2-án. Fotó: OZAN KOSE / AFP
Fotó: /
38 Nobel-díjas írt nyílt levelet Recep Tayyip Erdogannak. Arra kérik a török elnököt, engedje el azokat az újságírókat, akiket néhány hete ítélt súlyosbított életfogytiglanra egy török bíróság, a 2016-os puccskísérlet támogatásának vádjával, ami ellen az országban érvényben lévő szükségállapot miatt fellebbezni sem lehet.

Az újságírókat perük során többek közt "tudatalatti üzenetek" küldésével vádolták, hangsúlyozzák az aláírók: a hatóságok ennél komolyabb vádakat képtelenek voltak felhozni ellenük. Még a török alkotmánybíróság is kimondta kettőjükről, hogy fogva tartásuk jogsértő. A nyílt levél kiemeli azt is, annak ellenére ítélték el az újságírókat a puccs támogatásáért, hogy munkásságuk során végig az ehhez hasonló, erőszakos események ellen emeltek szót.

Emlékeztetik az aláírók Erdogant arra is, hogy 1998-ban egy vers elmondásáért őt magát is 10 hónap börtönbüntetésre ítélték - akkor ugyan azok a civil szervezetek védték, amik most tisztogatásainak célkeresztjébe kerültek. A török elnök 2009-ben egy beszédében azt is kijelentette, többet nem fordul elő, hogy az ország bebörtönzi nagy íróit. A közönség soraiban akkor ott volt többek közt Ahmet és Mehmet Altan is: "kilenc évvel később élethosszig tartó büntetésre ítéltetnek; ez nem egy alapvető ellentmondás?" - fogalmaz a levél.

Mindezek kapcsán arra kérik Erdogant, szüntesse meg a szükségállapotot, illetve állítsa helyre a jog uralmát és a szólás szabadságát, hogy Törökország jó híre is helyreállhasson.

A levél aláírói:

Svetlana Alexievich, Philip W Anderson, Aaron Ciechanover, JM Coetzee, Claude Cohen-Tannoudji, Elias J Corey, Gerhard Ertl, Albert Fert, Edmond H Fischer, Andrew Z Fire, Andre Geim, Sheldon Glashow, Serge Haroche, Leland H Hartwell, Oliver Hart, Richard Henderson, Dudley Herschbach, Avram Hershko, Roald Hoffmann, Robert Huber, Tim Hunt, Kazuo Ishiguro, Elfriede Jelinek, Eric S Maskin, Hartmut Michel, Herta Müller, VS Naipaul, William D Phillips, John C Polanyi, Richard J Roberts, Randy W Schekman, Wole Soyinka, Joseph Stiglitz, Thomas C Südhof, Jack W Szostak, Mario Vargas Llosa, J Robin Warren, Eric F Wieschaus

Szerző
2018.03.01 13:36

Hetek óta lángol egy német mocsár egy balul sikerült hadgyakorlat miatt

Publikálás dátuma
2018.09.21 11:15

Fotó: DPA/ Stephan Konjer
Szükségállapotot hirdettek pénteken, két települést kellhet evakuálni. A füstöt több száz kilométerre is érezni.
A német hadsereg, a Bundeswehr gyakorlata után kigyulladt a mocsár Emsland megyében, Meppen mellett, írja a Spiegel. Egy rakétát teszteltek, annak ellenére, hogy nem volt elérhető tűzoltó egység. Ez két hete történt - a hatóságok pénteken már kihirdették a szükségállapotot a még mindig tomboló tűz miatt. Bejelentésük értelmében a környék két településének evakuálására is sor kerülhet.

A probléma a füst

A hatalmas füstöt még a 200 kilométerre fekvő Hamburgban is érezni lehet. Több százan dolgoznak szakadatlanul az oltáson, ám azt nehezíti egyrészt a tűz terjedését segítő erős szél, a korábbi hosszú szárazság, és a tőzeg is, mint azt a Deutsche Welle írja. A tőzeg ugyanis belülről ég, kívülről pedig vízhatlan. Mikor legutóbb, 2010-ben keletkezett tűz a környéken, 6 hétig tartott eloltani azt.
A hadsereg elnézést kért a tűzért. Szerintük a füst nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a polgári hatóságok szkeptikusak az állítással szemben.
2018.09.21 11:15

Meghalt a vietnami elnök

Publikálás dátuma
2018.09.21 10:20
Tran Dai Kvang
Fotó: POOL / AFP/ LUONG THAI LINH
Hosszú betegség után, 61 éves korában vesztette életét Tran Dai Kvang.
61 éves korában, egy katonai kórházban halt meg a hónapok óta komoly betegséggel küzdő vietnami elnök, Tran Dai Kvang - számol be a BBC.
Kvang 2016-ban lépett hivatalba, korábban a közbiztonsági minisztérium vezetőjeként vett részt az ország irányításában.
Az államfői tisztség Vietnamban nagyrészt csak szimbolikus jelentőséggel bír.
Témák
Vietnam
2018.09.21 10:20