Tudja, melyik tápanyagból mennyit kell ennie?

Publikálás dátuma
2018.03.01 15:30
Illusztráció: pexels.com
Fotó: /

A napi energiaigényt, amely mindenkinél más, hiszen eltérő életet élünk, azaz különböző a szellemi és fizikai aktivitásunk, egyszerűen ki lehet számolni, de, mint Barcza Zsuzsanna dietetikus a Népszavának elmondta, nem elég erre figyelni, fontos a nélkülözhetetlen tápanyagok – fehérjék, szénhidrátok és a zsírok – aránya is.

A hivatalos ajánlás szerint a napi energiabevitel fele szénhidrátokból, nagyjából a 15-20 százaléka fehérjéből és legfeljebb 30 százaléka zsiradékból kell származzon. Ezeket persze a mindennapi életben nem számolgatjuk, de azt érdemes tudni, hogy a zsiradékoknak két és félszer annyi az energiatartalma, mint a fehérjéknek és a szénhidrátoknak, ezért a maximum 30 százalékos zsiradékbevitel nem jelenti azt, hogy szinte kétszer annyit kellene fogyasztani, mint fehérjét. A legnagyobb mennyiségben szénhidrátot, utána fehérjét és legkisebb mértékben zsiradékot kell fogyasztani.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Manapság sok olyan diéta, táplálkozási irányzat létezik, amely megváltoztatja az ajánlott tápanyagbeviteli értékeket, főleg a szénhidrátét, mert úgy tartják, hogy azok nem tesznek jót a szervezetnek. Egy egészséges embernek azonban a napi energiaszükségletének legalább felét szénhidrátokból kellene fedeznie, az viszont valóban nem mindegy, hogy melyik típusából. Szénhidrát van ugyanis a cukorban, de a zöldségekben, gyümölcsökben is – hangsúlyozta a dietetikus. Leginkább a rostban dús szénhidrátokra kellene fókuszálni, amelyek a nyers zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű péktermékekben találhatóak és minél kevesebb egyszerű szénhidrátot, azaz hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket kellene fogyasztani.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A szénhidrát csökkentésén alapuló diéták arra ösztönöznek, hogy inkább fehérjében dúsan táplálkozzunk. Ez Barcza Zsuzsanna szerint nem javasolt, mert az emberi szervezetnek nem azért van szüksége fehérjére, hogy energiát készítsen belőle, hanem az egyes alkotóelemeinek, az aminosavaknak vannak fontos funkcióik. Például az izmaink építőkövei és több hormon termeléséhez is szükségesek. Ha felborítjuk az arányt, azaz kevés szénhidrátot és sok fehérjét fogyasztunk, akkor lehet ugyan, hogy beindul a fogyás, de minőségileg éheztetjük a szervezetet. Ha arra kényszerítjük, hogy fehérjéből gyártson cukrot, akkor közben olyan, semmire sem jó bomlástermékek keletkeznek, amelyeket ki kell választania. Az ilyen típusú étrend ezért nagyon megterheli a vesét és a májat, hosszútávon komoly egészségkárosodáshoz is vezethet. Ezért a dietetikus azt ajánlja, hogy ne csak a mennyiség legyen a szempont, a tápanyagok minőségére is figyeljünk oda.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Zsírokon növényi és állati zsiradékokat kell érteni. A hivatalos ajánlás szerint a napi mennyiséget felesben lenne célszerű fedezni. Arra érdemes törekedni, hogy zsírszegényebb alapanyagból és zsírszegény eljárással készítsük el az ételeket. A növényi zsiradékok közül a hidegen sajtolt változatok a leghasznosabbak, amelyek megfelelő arányban tartalmaznak omega-zsírsavakat, így akár a koleszterin- és triglicerid-szint csökkentésében is tudnak segíteni.

Kókuszzsír – másképp diétás
Diétás zsiradékként szokás emlegetni, de ez féligazság, ugyanis minden zsiradéknak közel azonos az energiatartalma. Attól tehát, ha kókuszzsírral főzünk vagy olívaolajat öntünk a salátánkra, nem fogyunk. Zsírsavösszetételük, és így a minőségük szempontjából azonban lehet különbség a zsiradékok között. A kókuszzsír közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz, amelyek másképp szívódnak fel, mint a többi zsiradék: már a vékonybélben megkezdődik a feldolgozása, energiává alakítása, ezáltal picit tehermentesítik az emésztőrendszerünket. Bélbetegségek, gyomorgyulladás, Crohn-betegség esetén javasolt, mert kevésbé terheli a szervezetet – mondta a dietetikus.2018.03.01 15:30

Mindenkit megvisel a durva változás: nyárból hirtelen késő őszbe érkezünk

Publikálás dátuma
2018.09.21 12:15

Fotó: Shutterstock/
Drasztikus lesz a hidegbetörés. Két hidegfront is közelít: péntek éjjel és hétfőn érik el az országot. Hatásukra orkánerejű szél, eső várható és jelentősen visszaesik a hőmérséklet. A hirtelen érkező, nagy változás még azok szervezetét is megviseli, akik nem érzékenyek az időjárás változásaira.
Nagyon drasztikus lesz a változás, ami ráadásul két hullámban érkezik – figyelmeztetett Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. Péntek késő estétől északnyugatról jön az első front, ami éjszaka és szombaton vonul át az ország felett. Ez véget vet a hosszúra nyúlt nyári időnek. A másik, erősebb hidegbetörés hétfőn éri el a térségünket; csapadékkal, viharos, orkánerejű széllel.
Az átvészelést ugyan némileg segítheti, hogy a múlt hét nyugodt időjárása miatt a szervezetünk feltöltődhetett, viszont az, hogy az augusztusi időjárás ilyen sokáig kitartott, azt eredményezi, hogy rendkívüli gyorsasággal, normális átmenet nélkül váltunk évszakot, ráadásul azonnal az ősz végébe érkezünk: kifejezetten novemberi időjárási körülményekkel kell szembesülnünk. Ez szélsőségesen gyors változásra kényszeríti a szervezetünket, amit mindenki megérez, az erre érzékenyek különösen megszenvedhetik – mondta a meteogyógyász a Népszavának
Pintér Ferenc felhívta a figyelmet, hogy különösen fontos odafigyelnünk az érzékenyebbekre és a veszélyeztetettekre: az idős, egyedül élő, beteg emberekre. Az epilepsziásokra kifejezetten, mert ilyenkor többszörösére nő a rohamaik kialakulásának esélye, ahogy nagy lesz a stroke és az infarktus veszélye is.
"Ezekben az esetekben pedig különösen fontos, hogy hamar érkezzen a segítség, mert perceken múlhat az élet."
Az úton lévőknek is észnél kell lenniük, ilyenkor fokozott a balesetveszély, de a koraszülések száma is megugrik.
Az időjárás változásaira változatos, egyénenként eltérő tünetekkel reagálunk, amelyeket egyébként kivizsgálás alapján egyénileg is lehet kezelni
– emelte ki Pintér Ferenc.
Biztos, hogy rengeteg ember fog tapasztalni a hidegfronttal, illetve a nagy változásokkal járó tüneteket. Ezek a fejfájástól kezdve az ízületi és emésztési panaszokon át az alvásproblémákig igen változatosak lehetnek. Számítani kell görcsös panaszok megjelenésére is.
Banálisnak tűnhet, de az is gondot okoz, hogy hirtelen másképp kell öltözködni: a nyári ruhákat viharos sebességgel kell télire cserélni. Szombattól hétfőig nagyjából 15 fokos lesz a hőmérséklet-csökkenés, de ezt jóval többnek: húsz fokot is meghaladónak fogjuk érezni, ami lényegében a november végi, majdnem téli időjárást idézi. 
Egy héten túlra nem nagyon lehet előrejelzést adni, de a szakember szerint az nagyon valószínű, hogy a ma még élvezhető magas hőmérséklet már nem tér vissza, végérvényesen megérkezik az ősz.
2018.09.21 12:15
Frissítve: 2018.09.21 13:14

Digitális diktatúra Kínában

Publikálás dátuma
2018.09.21 12:00

Fotó: EYEPRESS NEWS/
Kínában a Kommunista Párt által „társadalmi elismerésnek” nevezett digitális megfigyelő rendszer 2020-ban már teljes kapacitással fog működni.
A "társadalmi elismerés" mindenkiről részletes feljegyzést fog vezetni az 1,4 milliárd lakosú országban. A 200 millió kamera országos hálózata a nap 24 órájában követ majd nyomon mindenkit, nem lesz olyan sötét sarok, ahová el lehet rejtőzni előlük. Az egyik, már működő nyilvántartó program próbaverziója összesen 800 pontot adhat. A sikeres, gazdag üzletemberek, akik sok „állampolgár-pontot” szereznek, VIP ellátást kapnak a hotelekben, repülőkön, olcsó kölcsönökhöz juthatnak, a legjobb egyetemekre járhatnak, és gyorsan kapnak munkát. A kevés pontszámmal rendelkezőket gyakorlatilag kizárják a társadalomból, nem utazhatnak, nem kaphatnak kölcsönt, állami munkát. A mindent átfogó nyilvántartást a legmodernebb megfigyelőrendszer üzembe helyezése teszi lehetővé. A kamerák arcfelismerővel, testletapogatóval és nyomkövető rendszerrel lesznek felszerelve, állandó megfigyelés alatt tartva minden állampolgárt. Emellett az okostelefonok is monitorozzák a tulajdonosaik tevékenységét napról-napra. A társadalmi elismerést, amely a fejlesztés különböző fokozatában van, már legalább egy tucat városban tesztelik. Az is tudható, ki, mit vesz a szupermarketban, túl sok alkohol vásárlása például pontvesztéshez vezet, míg a pelenkavásárlás, amely felelősségtudatról tanúskodik, plusz pontokat hoz, ami azonnal megjelenik a rendszerben. Pontvesztéshez vezethet az is, ha valamelyik szülő vagy barát negatív megjegyzést tesz a kormányra. És természetesen pontokban jelentkezik az is, kikkel randevúzik, kivel házasodik össze a kínai állampolgár. Az ABC News által megszólaltatott Dandan Fan, aki jól menő üzletasszony, és 770 pontja van a lehetséges 800-ból, nem tiltakozik a mindent átfogó megfigyelés ellen, mint mondja, minden ember minden országban stabil és biztonságos társadalmat akar, ezért ha mindenhol kamera van, nem érzi veszélyben magát. Mivel Kínában a polgárok megfigyelése hagyományos gyakorlat, az emberek hozzászoktak, hogy a kormány meghatározó szerepet játszik magánéletükben is. A privát szférának nincs akkora értéke, mint nyugaton, a közjó előbbre való, mint az egyén érdeke. Vannak azonban a rendszernek már kárvallottjai is. Liu Hu oknyomozó újságírót, aki kormányzati korrupciós ügyekre hívta fel a figyelmet, és sorozatgyilkosságokat oldott meg, a kormány ellenségnek tekinti, és elvesztette szociális hitelét. Karrierje tönkrement, elszigetelődött, félti családja jövőjét. Szeretné, ha a világ megértené, milyen veszélyt jelent a "társadalmi elismerés". 
Szerző
2018.09.21 12:00
Frissítve: 2018.09.21 12:00