Trump a videójátékokra kenné az iskolai lövöldözéseket

Publikálás dátuma
2018.03.02 12:49
Illusztráció/AFP
Fotó: /
Donald Trump amerikai elnök jövő héten találkozik a videójáték ipar legnagyobb szereplőivel, hogy az erőszakos tartalmak visszaszorításáról tárgyaljon velük, írja az Entertainment Weekly.

Sarah Huckabee Sanders elnöki szóvivő szerint nem kell majd gyors eredményre számítani, de továbbra is mindent megtesznek azért, hogy megvédjék az iskolákat. A kijelentésből következik, hogy a Trump-kormányzat szerint az Egyesült Államokban gyakori iskolai lövöldözések nem a fegyvertartás laza szabályai miatt fordulnak elő, hanem mert a fiatalok a médiában sok erőszakkal találkoznak.

A fegyvertartás korlátozásáról szóló vita azután kapott új erőre, hogy február 14-én egy ámokfutó 17 halálos áldozatot hagyott maga után a floridai Marjory Stoneman Douglas középiskolában. Az amerikai elnök a felelősséget nyíltan az internetes tartalomra, a filmekre és a videójátékokra hárítaná, és szigorú besorolást írna elő a filmek és a videó játékok esetében. Trump csak azt felejtette el, hogy a filmeket és videójátékokat már jó ideje különböző kategóriákba sorolják az Egyesült Államokban felnőtt tartalom, nyelvezet és erőszakosság alapján.

Egyelőre nem tudni, hogy kik vesznek majd részt az elnöki találkozón. Az iparág szereplőit képviselő Entertainment Software Association (ESA) ugyanis azt közölte, sem a szervezet, sem az olyan nagy szereplők, mint a Nintendo, a PlayStation vagy a Microsoft nem kapott még meghívót. Az ESA közölte, a világ mindig táján ugyanazokkal a játékokkal játszanak, az USA-ban viszont jóval elterjedtebb a fegyveres erőszak. Ráadásul sok tudományos elemzés született már a témáról és nem találtak kapcsolatot a média tartalom és a való életbeli erőszak között. Az ESA hozzátette, már régóta együtmműködnek a szülőkkel, és több mint húsz éve sorolják be a játékokat a tartalom alapján, ezen kívül pedig többféle módon is tájékoztatják a játékosokat és a szülőket is.

Szerző
2018.03.02 12:49

Kritikus kommentek miatt próbált kirúgatni valakit a magyar főkonzul

Publikálás dátuma
2018.08.17 19:18

Fotó: korosiprogram.hu/
Sárvári Álmos magánemberként tette közzé hozzászólásait, főnökénél csörgött a telefon.
Széles Tamás Los Angeles-i magyar főkonzul a helyi magyar ház alelnökét annak magánemberként posztolt kormánykritikus kommentjei miatt akarta eltávolíttatni egy magyar államtól független civil szerveződésből – írja az Index. A kommentelő, Sárvári Álmos a csaknem száz éve működő United Magyar House második embere. Az áprilisi választások után nem sokkal privát Facebook-profiljáról egy kormánykritikus megjegyzést fűzött egy ismerőse posztjához. A portál szerint Széles, aki kinevezését vélhetően annak köszönhette, hogy Kósa Lajos és Halász János bizalmasának számított, felhívta Sárvári főnökét, a Magyar Ház igazgatóját. Pereházy Miklós visszaemlékezése szerint azzal csörgött rá:
„Látod, már megint mit tett föl az Álmos?”
A „már megint” arra vonatkozott, hogy Sárvári nem először tett megjegyzést a kormány politikájára a Facebookon. Azonban a Magyar Ház vezetője nem értette, hogy magánemberként kifejtett politikai véleménye miatt miért is kéne Sárváritól megválnia, márpedig a magyar főkonzul pontosan ezt akarta kijárni. Pereházy az Indexnek azt mondta, Szélessel harmonikus volt az addigi együttműködésük, a Magyar Ház pedig apolitikus intézmény, profiljába „belefér minden, ami kultúra, semmi, ami politika”. Már önmagában azon is megdöbbent, hogy egy magyar diplomatában egy ilyen lépés egyáltalán felmerült.
„1956-ban nem azért mentek ki az emberek, hogy elhallgattassák őket”
– tette hozzá Pereházy.
Szavai szerint a főkonzul azzal is fenyegetőzött, hogy „el fogja vinni a nemzeti ünnepeket" a Magyar Házból, azaz a hivatalos megemlékezések szervezésében megszakítja a hagyományos együttműködést. Beváltotta fenyegetését, és az idei augusztus 20. alkalmából a főkonzulátus már külön ünnepséget szervezett a Los Angeles-i Szent István-templomba. Pereházy ráadásul azt tapasztalta, hogy Széles ahol csak lehet, igyekszik helyettesét és őt is befeketíteni a helyi magyarok előtt. Pereházy a magyar főkonzul viselkedése és a Magyar Házat ért támadások miatt a napokban levélben fordult Gróf István Los Angeles-i ügyvezető konzulhoz (Széles magyarországi szabadságát tölti), melyben a képviselet második emberének azt írja:
„A Magyar diplomáciának nem feladata civil életünkbe történő beavatkozás, s meggyőződésünk, hogy ehhez Édes Hazánk külügyminisztériuma nem adta beleegyezését. Ha ezt tette volna, akkor haladéktalanul kérünk változtatni ezen.”
Emellett azt írta, hogy
„ami most Los Angeles magyar közösségeinek körében történik, azt nem diplomáciának, hanem intrikának hívják.”
2018.08.17 19:18

Több száz halálos áldozatot követeltek az árvizek Indiában

Publikálás dátuma
2018.08.17 18:22

Fotó: AFP/ MANJUNATH KIRAN
Százezrek vesztették el otthonukat. A következő 24 órában is heves esőzés várható.
Eddig legalább 324 ember halt meg az árvíz miatt a délnyugat-indiai Kerala államban, körülbelül 220 ezren pedig elvesztették az otthonukat – írja a Guardian. Az elmúlt kilenc napban szokatlanul heves esőzések csaptak le az államra. A repülőteret lezárták, az utak megrongálódtak, a mobilhálózatok le vannak tiltva és minden iskola bezárt. Egy tisztségviselő szerint csak az elmúlt 36 órában több mint 100 ember vesztette életét, sokan a földcsuszamlásokban haltak meg. A következő 24 órában az eddigiekhez kevésbé intenzív, de még mindig heves esőzés várható. Pinarayi Vijayan tartományi vezető azt mondta: „rendkívül súlyos” válságot tapasztalnak, és a 14 körzetből 12-ben a legmagasabb fokú árvízvédelmi figyelmeztetés van érvényben. Narendra Modi miniszterelnök is Kerala államba utazott. A meteorológusok szerint az átlagosnál 37,5 százalékkal több csapadék esett Kerala államban. 
2018.08.17 18:22