Összezárnak

A Németországban élő és dolgozó Balassa Szilvia azt írta a Népszavában Magyarországról: "orvosi műhiba esetén az átlagos orvos magára van hagyva: ha perre kerül sor, sok esetben az egzisztenciájával, vagy az életével fizet." Én még olyan orvosról nem hallottam, aki az életével fizetett volna a hibájáért. Való igaz, hogy a biztosítási rendszer ebben a tekintetben nem túl fejlett nálunk, de nincs is szükség rá, mert hiba esetén az orvosszakma egységesen összezár. Ember legyen a talpán az a beteg vagy hozzátartozó, aki vállalkozik a perre, az évekig tartó tortúrára, hogy a végén veszítsen. Én 23 éve veszítettem el a 47 éves férjem, és 10 éve a 31 éves fiam, mindkettőjüket orvosi műhiba következtében. A fiamnál rendőrségi vizsgálat is volt, maga a rendőr tanácsolta, hogy ne pereljünk. Ahogy látom, azóta sem változott semmi, igaz, egyik kormány sem próbálkozott ezen jelenség ellen tenni. Alapvető probléma a hierarchiarendszer, amely összefügg a hálapénzzel, na meg az egymás hátsófelét-védéssel. Viszont hallottam olyan orvosról, aki külföldre készül, és nagyon fél a perektől, mert ott hiába vannak biztosítva, hiába jól szervezettek, mindenért beperelhetik őket. Olyasmiért is, ami miatt az itthoni egészségügyi körülmények között a betegnek vagy hozzátartozójának eszébe sem jut perre menni.

Szerző
2018.03.05 07:31

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző
2018.06.30 08:32

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
2018.06.30 08:31
Frissítve: 2018.07.01 08:38