Előfizetés

Lovaskocsival hajtott polgárőrök közé egy pécsi férfi

Publikálás dátuma
2018.03.05. 11:29
Illusztráció: Shutterstock
Figyelmeztették, hogy nem hajthat be az utcába, mégis behajtott a lezárt területre a pécsi férfi - ügyében a nyomozást lezárták, a rendőrség vádemelési javaslattal megküldte az ügy iratait az ügyészségnek, tudósít a Police.hu.

Közúti veszélyeztetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomozott a Pécsi Rendőrkapitányság egy 57 éves helyi férfi ellen. A megalapozott gyanú szerint a férfi 2017. október 14-én délelőtt lovaskocsival közlekedett Pécs-Vasas belterületén, majd egy polgárőr meg akarta állítani, mert az utca egy rendezvény miatt le volt zárva a forgalom elől. Mivel a férfi nem lassított lovaskocsijával, ezért a polgárőr szóban is figyelmeztette, hogy a terület le van zárva, és nem hajthat be oda. Ekkor a férfi közölte a polgárőrrel, ha kell, áthajt rajta, majd lovaskocsijával behajtott a lezárt területre, ahol két polgárőrnek félre is kellett ugrania, hogy el ne üssék őket.

Diabétesz - "Öt különböző betegség"

Publikálás dátuma
2018.03.05. 11:10
Illusztráció: Shutterstock
A diabétesz "öt különböző betegség", mindegyik másképp kezelhető - írta az MTI a BBC egy új kutatásra hivatkozva.

A diabétesz vagy cukorbetegség, amely a világon 11 felnőttből egyet sújt, fokozza a szívroham, a stroke, a vakság, a vesebetegség és a végtag-amputáció kockázatát. Az 1-es típusú az immunrendszer betegsége, amely tévedésből rátámad az inzulintermelő sejtekre, így nincs elég inzulin a vércukorszint szabályozására. A 2-es típusú diabéteszt leginkább a helytelen életmód következményének tartják, mivel a testzsír befolyásolhatja az inzulin működését.

A svéd Lundi Egyetem Diabéteszközpontja és a finn Molekuláris Orvostudományi Kutatóintézet tudósai 14 775 beteg adatait, köztük részletes vérvizsgálati eredményeit elemezték. A The Lancet Diabetes and Endicrinology című szaklap friss számában megjelent eredmények arra mutatnak, hogy a pácienseket öt csoportba lehet osztani. Az első csoportba kerültek a súlyos autoimmun betegségben szenvedők, lényegében az 1-es típusú diabéteszesek, akiket látszólag egészségesen, fiatal korban támad meg a kór, a szervezet az immunhiba miatt nem tud inzulint termelni. A második csoportba szintén súlyos inzulinhiányos betegek tartoznak, akik eleinte ugyanolyannak tűnnek, mint az első csoport tagjai, egészséges testsúlyuk volt, inzulinhiánnyal küzdöttek, de az immunrendszerük nem volt hibás. A harmadik csoportba sorolták a súlyosan inzulinrezisztens betegeket, akik általában túlsúlyosak voltak, az inzulintermelés nem állt le, ám a testük már nem reagált rá.
A negyedik csoportban azok voltak, akiknek enyhébb diabétesze az elhízással összefüggően alakult ki, ám anyagcsere szempontjából közelebb álltak a normálishoz, mint a harmadik csoport tagjai. Az ötödik csoportba az enyhe, idős kori diabéteszes pácienseket sorolták, akiknél akkor jelentkeztek a tünetek, amikor lényegesen idősebbek voltak, mint a többi csoport betegei, és állapotuk általában jobb volt náluk.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

"Ideális esetben a diagnózis tartalmazza, melyik csoportba tartozik a beteg, így a kezelést is pontosabban lehet meghatározni. Az első három súlyos típust agresszívebben lehet kezelni, mint a két enyhébbet" - mondta el a BBC-nek Leif Groop, a kutatók egyike. A második csoport betegeit jelenleg 2-es típusú diabétesszel diagnosztizálnák, mivel nincs autoimmun betegségük, az új kutatás szerint azonban a kórt valószínűleg az inzulinelőállító bétasejtek okozzák, nem a túlsúly, ezért kezelésüknek az 1-es típusú diabéteszhez kellene közel állnia. A második csoportnál nagyobb volt a vakság kockázata, a harmadiknál a vesebetegségé, tehát az ő esetükben a gyakoribb szűrés lehet hasznos.

Ragadós volt Trump példája

Publikálás dátuma
2018.03.05. 10:48

Az Egyesült Államok után a közép-amerikai Guatemala is bejelentette, hogy májusban Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi izraeli nagykövetségét. Ezt Jimmy Morales elnök személyesen jelentette be Washingtonban, amikor az Izrael-barát lobbiszervezetnél, az AIPAC-nál járt. A külképviselet áthelyezésének időpontja május 16. lesz.

Két nappal korábban, május 14-én helyezik át az amerikai nagykövetséget. Az időpont szimbolikus: e napon lesz az izraeli államalapítás 70. évfordulója. Az Egyesült Államok jelenleg konzulátust tart fenn Jeruzsálemben és nagykövetséget Tel-Avivban.

Guatemalában csak néhány százra tehető a zsidók száma, de ez volt az első latin-amerikai állam, amely 1948-ban elismerte Izrael függetlenségét, majd nagykövetséget nyitott Jeruzsálemben. Ezt azonban később politikai okokból Tel-Avivba helyezték át. Izrael jelentős összegekkel támogat guatemalai fejlesztéseket.