Öltek, kitelepítették a rokonait, mégis imádja a diktátort

Publikálás dátuma
2018.03.06 13:16
FOTÓ: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Fotó: /
Nagyjából ötszáz ember ment el a Vörös térre a Moszkvában is szokatlan márciusi hidegben, hogy virágokkal árasszák el a generalisszimusz sírját, és hogy láthassák Lenint a mauzóleumban.

Az Index beszámolója szerint egy idős úr a jeges szélben, kitartóan magasba emelve a vörös zászlót kijelentette: „Sztálin történelmi szerepe pozitív, hiszen legyőzte Hitlert”. Persze voltak botlások – ismerte el -, például a 30-as évek repressziói, de muszáj volt megküzdeni a cionisták által támogatott Trockij híveivel, meg hát az egész történelmi helyzet bonyolult volt. A férfi elmondta, a nagybátyát is kivégezték 1942-ben, apját bebörtönözték, de nyolc gyereke volt, így 1948-ban kiengedték, úgyhogy tisztelettel emlékszik Sztálinra.

Az orosz vezetés a március 18-án esedékes elnökválasztásra készülve nem csinált eseményt az évfordulóból. Az ellentmondásos viszonyulás a szovjet múlthoz egyébként is megoldhatatlan feladat elé állítja a posztszovjet Oroszországot, így csak a Gennagyij Zjuganov által 25 éve vezetett Orosz Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) hívei mentek el, hogy kiálljanak a sztálini múlt és a párt elnökjelöltje, Pavel Grugyinyin mellett – írja a portál. Grugyinyin kifejtette: Putyinnak egy szavát sem hiszi el, miért ment kétszer is a Vatikánba, a szabadkőművesek központjába. Nem hiszi el azt sem, hogy újfajta rakétáik vannak - utalva az orosz elnök március 1-i beszédére, amelyben Putyin forradalmian új fegyverek hadrendbe állításáról számolt be.

FOTÓ: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

FOTÓ: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Többségükben idősek voltak Sztálin sírjánál, de akadtak fiatalok is, akik véleménye alapján érdekes kép rajzolódott ki: minél fiatalabb volt a tüntető, annál pozitívabban beszélt Sztálinról.

Szerintük a repressziókat eltúlozzák, ha mégsem, akkor viszont úgy ítélik meg, hogy indokolt volt az elnyomás, mert így sikerült az országot összerántani, hogy legyen ereje harcolni Hitlerrel szemben. A nagy honvédő háború megnyerése mindent felülír.

Szerző
2018.03.06 13:16

Hetek óta lángol egy német mocsár egy balul sikerült hadgyakorlat miatt

Publikálás dátuma
2018.09.21 11:15

Fotó: DPA/ Stephan Konjer
Szükségállapotot hirdettek pénteken, két települést kellhet evakuálni. A füstöt több száz kilométerre is érezni.
A német hadsereg, a Bundeswehr gyakorlata után kigyulladt a mocsár Emsland megyében, Meppen mellett, írja a Spiegel. Egy rakétát teszteltek, annak ellenére, hogy nem volt elérhető tűzoltó egység. Ez két hete történt - a hatóságok pénteken már kihirdették a szükségállapotot a még mindig tomboló tűz miatt. Bejelentésük értelmében a környék két településének evakuálására is sor kerülhet.

A probléma a füst

A hatalmas füstöt még a 200 kilométerre fekvő Hamburgban is érezni lehet. Több százan dolgoznak szakadatlanul az oltáson, ám azt nehezíti egyrészt a tűz terjedését segítő erős szél, a korábbi hosszú szárazság, és a tőzeg is, mint azt a Deutsche Welle írja. A tőzeg ugyanis belülről ég, kívülről pedig vízhatlan. Mikor legutóbb, 2010-ben keletkezett tűz a környéken, 6 hétig tartott eloltani azt.
A hadsereg elnézést kért a tűzért. Szerintük a füst nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a polgári hatóságok szkeptikusak az állítással szemben.
2018.09.21 11:15

Meghalt a vietnami elnök

Publikálás dátuma
2018.09.21 10:20
Tran Dai Kvang
Fotó: POOL / AFP/ LUONG THAI LINH
Hosszú betegség után, 61 éves korában vesztette életét Tran Dai Kvang.
61 éves korában, egy katonai kórházban halt meg a hónapok óta komoly betegséggel küzdő vietnami elnök, Tran Dai Kvang - számol be a BBC.
Kvang 2016-ban lépett hivatalba, korábban a közbiztonsági minisztérium vezetőjeként vett részt az ország irányításában.
Az államfői tisztség Vietnamban nagyrészt csak szimbolikus jelentőséggel bír.
Témák
Vietnam
2018.09.21 10:20