Félmilliós büntetést kapott a Diósgyőr

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága kedden 500 ezer forintra büntette a DVTK-t.

Az MLSZ honlapjának beszámolója szerint a Diósgyőrt visszaesőként a rendezéssel kapcsolatos szabályzati előírások megsértéséért, szurkolóinak másokat megbotránkoztató magatartásáért - az ellenfél szidalmazásáért -, illetve drukkereinek "becsmérlő, hátrányosan megkülönböztető magatartásáért" büntette a testület. A szombati találkozó vendégcsapatát, a Ferencvárost az ellenfél és az MLSZ szidalmazásáért 200 ezer forint befizetésére kötelezte a testület. A csapata első gólját szerző diósgyőri játékos, Dusan Brkovic pedig kétmeccses eltiltást kapott, mert a 2-1-es sikert követően "a mérkőzés lefújása után a játéktéren szándékosan ellenfele felé köpött". (MTI)

Szerző

Célszerű átnézni az adóbevallási-tervezeteket

Hétfő óta elérhetőek az szja-bevallási tervezetek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján, az ügyfélkapun keresztül. Aki egyetért a tervezettel, annak - az őstermelőket és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeket kivéve - nem kell tennie semmit, a tervezet május 22-én hivatalos szja-bevallássá válik. A dokumentumot azonban célszerű átnézni annak érdekében, hogy biztosan a helyes adatokat tartalmazza.

Vannak ugyanis olyan jövedelmek, amelyekről az adóhivatalnak nincs tudomása, tipikusan ilyen az ingatlan bérbeadásból, az ingatlan eladásból és ingó értékesítésből származó jövedelem. Ha azonban valaki például cégnek adja bérbe az ingatlanát, a bevallási tervezet tartalmazza az ebből származó jövedelmet is, mert a cég minden hónapban levonja az adóelőleg összegét, azt be is fizeti, és erről adatot szolgáltat a NAV-nak. 

A kedvezményeket is érdemes átnézni, mert a bevallási tervezet csak a kifizetők/munkáltatók által küldött adatokat tartalmazza. Így például, akitől a munkáltatója 2017 januárjában nem vonta le a családi, az első házas vagy személyes adókedvezmény összegét, mindenképpen érdemes kiegészítenie a tervezetet. Akik 2017-ben egy önkéntes pénztárba fizettek, azoknak a rendelkezését is kitöltötte az adóhivatal. A tervezetet azoknak kell kiegészíteniük, akik tavaly több önkéntes pénztárba is fizettek, hiszen nekik kell dönteniük arról, hogy az adókedvezmény összegét mely pénztárakba utalja át a NAV.

Visszajáró adó esetén ki kell tölteni a bankszámlaszámot, vagy - ha valaki postán kéri a pénzt - a címet, amire egyébként a program is figyelmeztet minden esetben. A NAV az idén már 5 ötmillió - a tavalyinál egymillióval több - tervezetet készített el. A több mint 3,2 millió ügyfélkapuval rendelkező magánszemély a mobiltelefonján, a tabletjén vagy a számítógépen is megtekintheti, illetve, ha szükséges, szerkesztheti is szja-bevallását. A bevallásokat a legegyszerűbben az online felületen lehet módosítani, ehhez csupán ügyfélkapu-regisztrációra van szükség.

Akinek nincs ügyfélkapuja, március 19-ig kérheti a tervezet postázását. Akinek a postán kapott tervezetét ki kell egészítenie, ezt egy új, 17SZJA jelű bevallás elkészítésével és benyújtásával teheti meg. Érdemes azonban május 20-ig ügyfélkaput nyitni, mert akkor a módosítás néhány gombnyomással otthonról elintézhető.

Szerző

Gondok a Trump-családban - Lánya fennakadhat az átvilágításon

Publikálás dátuma
2018.03.06. 17:46
Ivanka Trump/AFP fotó
Az elnök lányát most az FBI vizsgálja, és a CNN arról értesült, van esély arra, hogy megbukik a nemzetbiztonsági átvilágításon.

 Férjével szemben is csökken a bizalom, Jared Kushnert, az elnök vejét és főtanácsadóját kétes izraeli üzleti kapcsolatai miatt, közvetlenül Netanjahu izraeli miniszterelnök Washingtonba érkezése előtt elzárták fehér házi szigorúan titkos információitól. Az ilyen kapcsolatok azzal járhatnak, hogy külföldi érdekcsoportok nyomást gyakorolhatnak valakire, akinek fontos szerepe van az Egyesült Államok érdekeinek védelemében.

Jared Kushner elsősorban a Közel-Keleten, Ivanka Trump pedig a Távol-Keleten képviselheti az Egyesült Államokat, mint tanácsadó. Ebbe a képbe illeszkedik a vancouveri Trump-torony, az amerikai elnök ugyanis nem tulajdonosa a toronynak, a szállodának sem, hanem névhasználati díjat kap. Donald Trump adóbevallása szerint több mint 5 millió dollárt kapott eddig a toronyért Vancouverben, plusz a menedzsment díjat, több mint 21 ezer dollárt. A 360 milliós Trump-torony mágnesként vonzza a pénzes befektetőket Vancouverben és külföldön is. Az FBI kérdéseire válaszolva Joo Kim Tlah, Malajzia egyik leggazdagabb családjának sarja azzal dicsekedett, 2016-ban New York-ban Ivanka Trumppal mindent közösen csináltak ebben a fejlesztésben.

A befolyásos malajziai család számtalan helyen üzletel a világban, tőzsdei csalásért elítélték már őket Kuala Lumpurban. Még jobban zavarja az FBI-t az, hogy a Trump-torony lakói között olyanok is vannak, akik a kínai kormánynak dolgoznak. Ez rossz pontnak számít az amerikai kémelhárítás szemében, miután Trump kereskedelmi háborút kezdett Kína ellen.

A másik rossz pont Ivanka számára a férje. Jared Kushnert azért zárták ki a szigorúan titkos információkat megkapó vezetők köréből, mert kétesnek találták egyes üzleti kapcsolatait Izraelben, Oroszországban és Kínában.

Akárhogy is alakul Ivanka Trump sorsa Washingtonban, az ifjú hölgy nem mondott le róla, hogy ő lesz az USA első női elnöke. Férjével megállapodtak abban, hogy - ellentétben Bill és Hillary Clintonnal- előbb az asszony próbálkozik meg azzal, hogy bejut a Fehér Házba. Miután Donald Trump nyolc évig kíván ott maradni, így Ivanka Trumpnak még bőven van ideje a felkészülésre. (forrás: hvg)

Szerző