Felfegyverzik az amerikai tanárokat

Publikálás dátuma
2018.03.07 06:40
Fotók: AFP/Jim Young
Fotó: /
Órákig tartó szenvedélyes vita után a floridai szenátus elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szerint egyes iskolai tanárok és a személyzet bizonyos tagjai fegyvert viselhetnek az osztályokban.

Hiába tüntetnek az amerikai diákok, a szenátorok magukévá tették Donald Trump elnök sokat bírált ötletét arról, hogy fegyverezzék fel a tanárokat. Ezentúl háromnapos várakozási idővel kell számolniuk a fegyvervásárlóknak és az eddig 18 évvel szemben legalább 21 évesnek kell lenniük.

Mindez azután történt, hogy az Egyesült Államok déli részén fekvő államban egy iskolai vérengzéseben 17 embert lőtt agyon egy fegyveres fiatal.

A szenátus javításokat, korlátozásokat vezetett be abba a törvényjavaslatba, amely azt szabályozza, kik vehetnek részt az önkéntes fegyverviselési képzésben. A tanárok közül azok, akik csak osztálytermekben tanítanak, nem kaphatnának fegyvert, olyanok azonban igen, akik más tevékenységet is végeznek, például edzősködnek is, azok igen. Más iskolai alkalmazottak is részt vehetnének a felkészítő programban. További kivételek vonatkoznának azokra, akik fegyveres testületek vagy a hadsereg tagjai voltak, illetve jelenleg is azok.

A törvényjavaslattal egyúttal 400 millió dollárt különítenének el a helyi iskolák számára, amely összeg teljes egészét a diákok mentális egészségügyi problémáinak kezelésére fordítanák.

A törvényt arról az Aaron Feis futballedzőről neveznék el, aki meghalt, miután saját testével védte a gyerekeket a golyóktól.

A törvény most a képviselőház elé kerül, ahol már vár egy hasonló javaslat elfogadásra.

Az áldozatok szülei arra kérték a törvényhozókat, olyan intézkedéseket hozzanak, amely szerintük növeli az iskolák biztonságát. Ryan Petty, aki tizennégy éves lányát vesztette el a gyilkosságsorozatban, arra kérte a képviselőket, támogassák Rick Scott floridai kormányzó javaslatait, azaz legyenek fegyveres őrök az iskolákban, ne kaphassanak fegyvert mentálisan sérült személyek, és fejlesszék a mentális kihívásokkal küszködő tinédzserekkel foglalkozó egészségi programokat. A kormányzó egyébként ellene van a tanárok felfegyverzésének.

A demokraták szintén nem szimpatizálnak a javaslattal, amely eredeti formájához képest felhígult. Lauren Book demokrata szenátor szerint az intézkedések nem elegendőek, mint mondta: ő betiltotta volna a sorozatlövő fegyvereket. Ugyanakkor a republikánusok közül többen a fegyvervásárlási szigorításokkal nem értenek egyet.

Cinikus
Végtelenül cinikus és felületes megnyilatkozásnak tartja Gyurkó Szilvia Donald Trump felvetését, ami évtizedekkel repít vissza az időben az iskolai agresszió kezelését illetően - nyilatkozta korábban lapunknak, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója. Szerinte eddig sem az volt a probléma, hogy túl kevés lett volna a fegyver az amerikai iskolákban, éppen ellenkezőleg: azok a fiatalok is játszi könnyedséggel fegyverhez juthatnak, akik még alkoholt sem fogyaszthatnak.

2018.03.07 06:40

Szlovák újságíró-gyilkosság: áttörést hozhat egy kőműves vallomása

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:44

Fotó: AFP/ Beata Zawrze
A rendőrség közzétett egy fantomképet egy férfiról, aki fontos tanú lehet a Kuciak-gyilkosság ügyében, és jelentkezett valki, aki felismerte őt.
Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát februárban agyonlőtték: a fiatal férfi halála előtt egy cikken dolgozott, amiben maffia-közeli olasz üzletembereknek a szlovák kormányhivatalig érő kapcsolati hálóját mutatta volna be. A kettős gyilkosság ügye Jan Ficó lemondásával járó belpolitikai válságot eredményezett.
A Speciális Ügyészség fantomképet tett közzé: a keresett férfiról azt mondta, információval rendelkezhet a gyilkosságról, és esetlegesen a személyekről, akik hozzájárultak annak elkövetéséhez - írja a Bumm.sk.
Néhány nappal a fantomkép közzététele után tanúvallomást tett egy nagymácsédi (Veľká Mača) férfi, aki felismerte a képet. A kihallgatása után a cas.sk portálnak nyilatkozó férfi szerint a volt kollégájáról van szó. A tanú a nyár folyamán ismerkedett meg a keresett férfival munkája során: augusztusig mindketten kőművesként dolgoztak, és a gyilkosság idején mindketten Nagymácsédon laktak, ahol az újságíró is élt.
A keresett férfi korábbi szomszédai azt nyilatkozták, utoljára két hete látták őt. Feltehetően Csehországba utazott.
2018.09.22 18:44

Több tízezer lengyel közalkalmazott tüntetett magasabb bérekért

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:17

Fotó: AFP PHOTO / AFP/ Wojtek RADWANSKI
A varsói megmozduláson 26 ezren vettek részt a hatóságok szerint.
Több ezren vettek részt szombaton a lengyel fővárosban, Varsóban tartott tüntetésen - írja a Reuters. A demonstrációt - melynek célja a magasabb fietések kiharcolása a közszférában - több jelentős szakszervezet szervezésével és részvételével zajlott
"Nem lehet fizetéstől fizetésig élni. Éheznek a gyerekeink"
- nyilatkozta Jan Guz, a félmilliós tagságú OPZZ vezetője. A 700 ezres tagságú NSZZ Solidarnosc szakszervezet pedig arra hívta fel a figyelmet: utoljára 2010-ben igazították az inflációhoz a béreket, így legalább 12 százalékos emelésre van szükség.
Bár rengeteg jóléti intézkedésre tett ígéretet megválasztása előtt a Jog és Igazság (PiS), ezek megvalósításában nem ér fel az elvárásokhoz a párt, mióta kormányra került. Pedig a régió egyik legnagyobb gazdasági növekedését mutatja Lengyelország. És ugyan a PiS megemelte már a pályakezdő tanárok, orvosok és rendőrök minimálbérét is,
így is 26 ezren vonultak az utcára
a négy héttel az önkormányzati választások előtt megrendezett demonstráción.
2018.09.22 18:17