Előfizetés

Innen nézve - A politika diszkrét bája

A legutóbbi hírek szerint soha nem látott mennyiségű pártot jegyeztek be az április országgyűlési választásokra. Lassan olyan lesz a hazai politikai közélet, mint valami olimpia, ahol nem is annyira a győzelem, mint inkább a részvétel számít. A legtöbb induló világmegváltó programja viccnek is gyenge.

Innen nézve alighanem a Kétfarkú Kutya Pártnak van igaza. Miért kizárólag a politikai elitnek van joga hülyére venni a választókat? Miért kellene jobban komolyan venni azokat a migrációval kapcsolatos rémisztgetéseket, amelyekkel a kormánypárt bombázza az agyhalottnak tartott választóit, mint a Kétfarkúak örök életet garantáló szlogenjét? Miért életszerűbb ennél az a program, amit egy másik párt hangoztat, hogy 12 óra alatt megváltoztatja a „világot”? Ki nem kezd el mosolyogni, ha azt ígérik neki, hogy reggel kilenckor kirúgják Polt Pétert, este nyolcra pedig már ingyenessé is tesznek bizonyos minimális közmű-szolgáltatásokat? Miért kell kevésbé hinnünk az ingyen sör kampányának, mint azoknak, akik ingyen tabletet ígérnek minden iskolásnak, vagy akik a szavazatunkért cserébe a jogosítványt adnák ingyen?

Az idősebbek még biztosan emlékeznek, hogy két-három évtizeddel ezelőtt, amikor cseppet sem volt vidám és gondtalan az életünk, mégis volt kedvük az embereknek viccet csinálni mindenből. Gyakran még olyan politikai ügyekből is, amelyek miatt legszívesebben sírni lett volna kedvük. De mostanra ez is megváltozott. Ma már alig születnek Pesten viccek, ha mégis, azok inkább kerülik a politikai témákat. Mint az ötvenes években, amikor egy rosszkor, rossz helyen elmondott poénért akár börtönbe is kerülhetett valaki. Mostanában is sokan félnek, bár ezt az Orbán által gyakran emlegetett dakota mondások egyikével igyekeznek leplezni: „Ha a tábortűznél elmesélsz egy viccet, és senki nem nevet rajta, az vagy azt jelenti, hogy már mindenki alszik, vagy azt, hogy csak tettetik az alvást.”

Lehet, hogy jobb kedvűek volnánk, ha nem tekintenénk vérre menő háborúnak a választások kimenetelét. Ha a Kétfarkú Kutya Párt lazasága nem számítana kuriózumnak, ha az indulók között többen volnának, akik a világot a humor oldaláról próbálják megváltani. 2010-ben ezzel nyerte meg az izlandi főváros helyhatósági választását egy humorista által alapított politikai erő; Szerbiában egy 26 éves egyetemista hozta létre a „Nem is ettél töltött káposztát” nevű viccpártot; Dániában a Becsületes Munkakerülők Pártja fakasztott mosolyt. Korábban Olaszországban Cicciolina, a magyar származású pornócsillag alapított egy "szerelem pártot", az ellaposodó szexuális élet frissítésére a nyilvános szeretkezést ajánlotta, amelynek gyakorlására szerelemparkok létesítését javasolta a nagyobb városok vezetőinek. Radikálisként ezután öt évig ülhetett az olasz parlamentben.

Most Kelemen Anna, egy bulvár celeb jelentette be a közösségi oldalán, hogy ha kapna 5000 lájkot, elindulna a választásokon - igaz, Hódmezővásárhely után már vissza is vonta a jelentkezését. Pedig bájosan festett volna a Kossuth téren, a T. Házban, a többi profi között.

Közösségi iroda bölcsivel

Publikálás dátuma
2018.03.08. 06:17
Fotó: Shutterstock
A Coworkid modell a kisgyermekes szülők, elsősorban az édesanyák munkaerőpiaci visszatérését kívánja elősegíteni. Egy közösségi iroda és egy modern bölcsőde és óvoda a kicsik igényeire szabva.

Csaknem 10 éves piaci jelenléttel a háta mögött indítja el a Loffice csapata Coworkid programját, amely a kisgyermekes szülők foglalkoztatását segíti, egyesítve a közösségi irodát a gyermekmegőrzéssel. A program tesztüzeme olyan havi rendszerességgel megrendezett próbanapokkal indul, melyeket szakmai események és találkozók egészítenek ki. A cél, hogy a 2019-re tervezett családbarát közösségi iroda nyitását megelőzően, az érdeklődők a gyakorlatban is megismerkedhessenek a modell előnyeivel.

A koncepció rugalmas irodamegoldást kínál szabadúszók, egyéni vállalkozók és CSED-en, GYED-en és GYES-en lévő alkalmazottak számára egyaránt. De a Coworkid nem csak egy tér. Részmunkaidős állásokra fókuszáló munkaerő-közvetítést és átképzéseket is indít, ezzel támogatva a családalapítást követő munkaerőpiaci visszatérést.

A koncepciót a világ számos részén már sikerrel alkalmazzák. A német Rockzipfel és juggleHUB, az amerikai WeWork és Collab & Play vagy a brit Third Room már évek óta várják azokat a szülőket, akik számára fontos, hogy gyermekük biztos kezek között, kreatívan tölthesse idejét, míg ők munkájukat végzik. A nemzetközi mintákat alapul véve, a Loffice-t alapító testvérpár, Klementz Kata és Panni először 2012-ben, bécsi irodájukban kaptak állami támogatást a modell üzleti tervének kidolgozására. A pozitív reakciókat és több évnyi tapasztalatukat felhasználva, elérkezettnek látták az időt, hogy az ötletet bevezessék a magyar piacra is. Munkájukat Szablár Andrea segíti, aki kétgyermekes anyukaként hasznosítja multinacionális cégeknél szerzett tapasztalatait.

A KSH adatai szerint 2017 decemberében a magyarországi foglalkoztatottak csupán 4,6 százaléka dolgozott részmunkaidőben. Ez a szám messze elmarad az Európai Uniós átlagtól (19,4), nem is beszélve Hollandia csaknem 50 százalékáról. Pedig a rugalmas munkaidő nagyban elősegíti az anyukák és apukák munkaerőpiaci érvényesülését.

Ezt támasztja alá a Loffice 2017 szeptemberében végzett fókuszcsoportos felmérése is. A megkérdezettek válaszaiból az derült ki, hogy a kisgyermekes szülők nyitottak a legújabb technológiai készségek elsajátítására, flexibilisek, motiváltak és tenni akarnak a társadalmi izoláció és gazdasági ellehetetlenedés ellen. A munka és a karrier összeegyeztetése érdekében sokkal hatékonyabban, kitartóbban dolgoznak. Ehhez viszont elengedhetetlen a rugalmas időbeosztás és gyermekük biztonságos elhelyezése.

"Hisszük, hogy bárki lehet jó szülő, miközben sikeres a munkájában is. Teret és szakmai programot biztosítunk a kisgyermekeseknek, hogy kiteljesedhessenek anélkül, hogy bűntudatot éreznének szülői kötelezettségeik elhanyagolása miatt. Azon dolgozunk, hogy ne kelljen választaniuk család és karrier között. Ám a magánélet és a munka közötti harmónia megteremtéséhez nem elegendő egy jól kiépített infrastruktúra - célunk egy inspiráló, támogató és segítőkész közösség létrehozása” - emeli ki Klementz Kata, a Loffice társalapítója.

Adj egy ötöst!

Publikálás dátuma
2018.03.08. 06:16

A programba pályázó osztályközösségek feladata, hogy mozgásukban, látásukban, hallásukban vagy értelmükben akadályozott felnőttekkel és gyerekekkel közös, szabadidős élményprogramokat szervezzenek.

Az Adj egy ötöst! elnevezésű országos iskolai pályázatot második alkalommal hirdette meg a Salva Vita Alapítvány. A programra, melynek célja a fogyatékossággal élők iránti érzékenyítés, felső tagozatos és középiskolai osztályok jelentkezhetnek.

A pályázat célja, hogy a résztvevő diákok személyes élményeken keresztül megismerkedhessenek fogyatékossággal élő emberekkel, és az ő történeteikkel, nehézségeikkel, sajátosságaikkal. A közösen átélt élmények életre szólóan meghatározhatják a résztvevők fogyatékossággal kapcsolatos attitűdjeit, segíthetik természetes nyitottságuk megőrzését, annak érdekében, hogy a társadalom nyitott, toleráns, elfogadó, együttérző, és felelősen gondolkodó tagjai lehessenek – személyes élményeiket pedig, mint jó példát, másokkal is megosszák.

Tavaly összesen 78 érvényes pályázat érkezett az alapítványhoz, és az ország 38 településén zajlottak közös programok, melyekkel csaknem ötezer diákot, pedagógust, szülőt és fogyatékossággal élő személyt sikerült megszólítaniuk.

Készültek kisfilmek a közösen eltöltött időről, érkezett animációs film és akadálymentes honlap, született versbe szedett kísérőszöveg és köttetett ötujjas szerződés a gyerekek között a „biztonság”, „elkötelezettség”, „tisztelet”, „odafigyelés” és „jól érezzük magunkat” üzenetekkel. Látható volt látás- és mozgássérültekkel együtt alkotott és előadott tánckoreográfia, értelmi sérültekkel szervezett akadályverseny is.

A múlt évhez hasonlóan idén is bármilyen programtervvel lehet pályázni, melyben a diákok a fogyatékossággal élőkkel együtt vesznek részt. Lehet ez akár „alternatív” osztályfőnöki óra, bármilyen élményprogram, vagy közös kirándulás. A programok megvalósulását a szervezők által delegált szakértők segítik. A pályaműveket és a programok létrejöttét igazoló dokumentációt (fotósorozat, videófelvétel, beszámoló stb.) a www.adjegyotost.hu oldalra kell feltölteni.

A beküldött pályaművek közül a szakmai zsűri által kiválasztott, legkiemelkedőbb 12 pályázat készítői egyenként 400 ezer forint nyereményben részesülnek, valamint a nyertesek mentortanárait csapatonként 50 ezer forinttal díjazzák. A programra – amelyet a Szerencsejáték Zrt. támogat –, 2018. február 26. és április 16. között lehet jelentkezni. (x)

További információ és pályázat elérhető a weboldalon.

A Salva Vita Alapítvány
Az idén 25 éves Salva Vita Alapítvány megalakulása óta a fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőségéért, társadalmi befogadásáért dolgozik. Kiemelt céljuk a munkaerő-piaci esélyegyenlőség megteremtése, és a munkahelyi sokszínűség támogatása.
Munkaközvetítő szolgáltatásuk fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű munkavállalók elhelyezkedését támogatja. Segítenek felkészülni az álláskeresésre, állásinterjúra, illetve megtalálni az álláskereső végzettségének, tapasztalatának és egészségi állapotának megfelelő munkahelyet, munkakört.
A munkáltatókat is támogatják abban, hogy a náluk elhelyezkedő fogyatékossággal élő emberek beilleszkedése zökkenőmentes legyen.
A „Neked MUNKA, nekem ÁLOM!” program azoknak a fogyatékossággal élő embereknek szól, akik szeretnék kipróbálni álmaik munkáját és azoknak a munkáltatóknak, akik szívesen adnának nekik lehetősége erre.
„Munkahelyi Gyakorlat” programjukban értelmi sérült fiatalok munkába állásuk előtt számos munkahelyet, munkatípust megismernek, megtanulják elfogadni a munkahelyi elvárásokat és megismerik a különböző munkahelyi kultúrákat.
A „Segítő Vásárlás” programban azon dolgoznak, hogy a fogyatékossággal élő emberek közreműködésével készített minőségi termékek minél szélesebb vásárlói körhöz eljussanak.