Nem ellenőrizhetik a hamis aláírásokat a választási irodák

Publikálás dátuma
2018.03.08. 11:36
Illusztráció: Népszava
A választási eljárásról szóló törvény nem teszi lehetővé a választási irodák számára, hogy ellenőrizzék, valóban a választópolgárok aláírása szerepel-e az ajánlóíveken - közölte Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke, írja az MTI.

A választási irodák által használt választói névjegyzékben nem szerepel a választópolgár aláírása, nyilatkozta az NVB elnöke.

Mint mondta, a törvény pontosan meghatározza azokat az adatokat, amelyeket az ajánlások ellenőrzésekor a választási irodáknak össze kell vetniük a nyilvántartásban szereplővel; ilyen a választópolgár neve, anyja neve, lakcíme, személyi azonosítója.

Patyi András felhívta a figyelmet, az ajánlást nem lehet "bármikor" felülvizsgálni, ahhoz konkrét, a gyanút alátámasztó bizonyítékokra van szükség.

Hozzátette: amikor az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok döntenek egy jelölt nyilvántartásba vételéről, akkor megvizsgálhatják, van-e "gyanús körülmény" az ajánlásoknál. Szerdán az NVB is döntött ilyen ügyben, ott az tűnt fel számukra, hogy néhány jelöltnél azonos sorrendben szerepeltek az adatok, és azonosak voltak az elírások is. Ráadásul - tette hozzá - az ajánlások között szerepelt olyan ajánlás is, amelyet bizonyíthatóan nem adott le a választópolgár. Mindezek alapján az NVB az ajánlásokat érvénytelenítette és a jelölt nyilvántartásba vételét törölte.

Szerző