Igazából a magyaroktól rettegett Bécsben Lázár János

Publikálás dátuma
2018.03.08 11:28
Forrás: Lázár videó/Youtube
Fotó: /
Lázár János a külföldiek által az egyik legsűrűbben lakott bécsi kerületet kipécézve akart migránsozni egy kiadósat. Kosz van, piszok van, magyarázta Favoriten kerület egy sétálóutcájában, ahová a 24.hu stábja szintén ellátogatott, hogy megnézze, mi is igaz a miniszter kijelentéseiből. Természetesen nem sok. Amiből, pontosabban akiből tényleg sok van errefelé, az a magyar.

"Nem vagyok dühös, de nincs itt semmi probléma. Nem értem, miért csinálta rólam ezt a videót" - nyilatkozta a stábnak a videó egyik szereplője. A megszólaló - aki Lázár állításaival szemben folyékony németséggel beszélt - hozzátette, a környéken semmi nem történik, mindenki normális: "Osztrák vagyok, miért lennék rossz ember?"

Arról lehet vitatkozni, piszkos-e valami, de tényekről nem - mondja a 24.hu videójában szintén szereplő Bernard Odenhal újságíró, aki maga is Favoritenben született. Mint mondja, az tényszerűen nem igaz, hogy 20 éve ne lett volna ott külföldi: a kerületet ugyanis éppen hogy bevándorlók építették a 19. században. Csehek, szlovákok, illetve magyarok.

21 ezer magyar él Bécsben, többségük éppen a szóban forgó 10. kerületben - nyilatkozta Klemens Himpele, a bécsi önkormányzat statisztikusa. Történelmi oka van, hogy bevándorlók élnek a városban, hangsúlyozza; ilyen volt, mikor '56-ban magyar menekülteket fogadtak be, és ilyen most a szíriai háború is. Himpele a köztisztaságról is elárul egy tényt: egy Eurostat felmérés szerint míg a bécsiek 90 százaléka elégedett városa tisztaságával, addig Budapesten ez a szám mindössze 61 százalék.

Szerző
2018.03.08 11:28

Tovább hallgat a kormány Gruevszkiről

Publikálás dátuma
2018.11.18 17:53

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Továbbra sem tudják az Orbán-kormány képviselői, miként kommunikáljanak a nyilvánosság előtt arról, hogy a vesztegetésért jogerősen elítélt macedón ex-miniszterelnök, Nikola Gruevszki vélhetően illegális úton és a magyar kabinet segítségével szökött Magyarországra börtönbüntetése elől. A hétvégén Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől próbálták megtudni újságírók, ki adott felhatalmazást arra magyar diplomatáknak, hogy Albániából Budapestre hozzák a politikust. Gulyás nem tudott érdemi választ adni, mindössze annyit mondott, Gruevszki ügyében már zajlik a menekültügyi eljárás. Amikor az RTL Klub újságírója felvetette, hogy amikor utaztatták Gruevszkit, még semmilyen eljárás nem folyt, a miniszter csak annyit mondott: az eljárás lezárásáig semmilyen információt nem ad. A kormánynak pedig van ideje kommunikációs stratégia kidolgozására: az Orbán Viktorral minden jel szerint jó viszonyt ápoló macedón politikus menedékkérelmének elbírálása akár hónapokig is eltarthat. A Magyar Helsinki Bizottság nemrég jogi összefoglalót közölt a Gruevszki-ügyről, amelyben azt is leírták, ha a kormány betartaná saját szabályait, Gruevszkinek – mivel érvényes úti okmányok nélkül jött Magyarországra – most nem Budapesten, hanem egy tranzitzónában lenne a helye. – Magyarország törvényt sért azzal, hogy nem adja ki Macedóniának a jogerősen elítélt egykori miniszterelnöküket, akinek magyar diplomaták segíthettek eljutni Magyarországra – jelentette ki vasárnap a Párbeszéd szóvivője. Barabás Richárd szerint ezért a magyar külügyminiszternek, Szijjártó Péternek le kellene mondania. – A külföldi sajtóból lehet tudni, hogy a magyar nagykövetségek, a tiranai és a montenegrói nagykövetségek munkatársai aktívan részt vettek Gruevszki szöktetésében, és aktívan hozzájárultak, hogy ez az illegális migráns egyébként törvénytelen módon kerüljön Magyarország területére megsértve a magyar törvényeket, és megsértve a déli határzárat is – fogalmazott. Mindeközben a Fideszhez közeli médiacégek Macedóniában próbálják támogatni a Gruevszki nevéhez köthető VMRO-DPMNE pártot. A hvg.hu arról írt: a magyar kormányhoz közeli médiacégek – melyek mögött Schatz Péter, a Szlovéniában is jelen lévő Ripost egyik társtulajdonosa, illetve Adamik Ágnes, a Magyar Televízió egykori vezető munkatársa áll – tavaly jelentek meg az országban, s napi- és hetilapokból, internetes oldalakból és egy tévéállomásból álló médiabirodalmat építettek ki.
Szerző
2018.11.18 17:53

Ön mit tippelt? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.11.18 16:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 8 (nyolc) 21 (huszonegy) 26 (huszonhat) 30 (harminc) 39 (harminckilenc) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 331 350; a 4 találatos szelvényekre 7055; a 3 találatos szelvényekre 1710 forintot fizetnek.
2018.11.18 16:46