Játék a palotában

A szép kristálycsillárok eredeti darabok az 1860-as évek elején épült Festetics Palota dísztermében – tudtuk meg Zelinka Tamástól, aki persze az előadott zenékről való a tudnivalókra is felhívta a figyelmet a hangverseny elején és a szünet után. A Magyar Kamarazenekar a Fővárosi Palotakoncertek sorozatának utolsó hangversenyét tartotta a nem túl nagy, éppen ezért meghitt teremben: a rokokó díszítőelemekben gazdag helyiség ideális olyan művek előadáshoz, amelyek megírásuk idején is hasonló főúri palotákban hangzottak el. Haydn öt hangszerre írt művét a zenészek most kis kamarazenekarra hangszerelve adták elő, hűen visszaadva annak szellemes fordulatait. Hoffstetter Szerenádját ma már nem illik Haydn neve alatt előadni, az, hogy sokáig az Esterházyak zeneszerzőjének tulajdonították, még egy olyan korból eredeztethető, amikor a kiadók a jobb kelendőség érdekében szerették másod-harmadrangú szerzők műveit híres nagyságok neve alatt megjelentetni.

A nagyon népszerű kis mű előadása így is hatásos tudott lenni. Mozart Adagiója és fúgája és divertimentói szintén tisztán vonós darabok, és nem lehetett panasz, a fúga szerkezetét fel tudta tárni a zenekar, és a már említett játékmód, amely érzékenyen reagált a Mozart darabokban rejlő zenei megoldások bemutatására is, továbbra is megfigyelhető volt. A kis terem száraz hangzása nem igazán felelt meg a melegebb vonóshangzás kialakításához, igaz a zenészek intonációs elgondolásai sem feltétlenül egyeztek, finomabban hangolt együttműködésük segítette volna a művek élvezetét. A „Merkúr” néven híressé vált szimfónia előadáshoz két kürtös és két oboista csatlakozott, a hangzás így kiteljesedett és a szűkebb térben sem vált harsánnyá. A műsor így a színes mivoltában megszólaló szimfóniával nagy sikerrel zárt.

2018.03.09 06:47

A mozi is megsínylette, de az olvasás szinte kihalt a digitális korban

Publikálás dátuma
2018.09.19 15:27

Fotó: Shutterstock/
Amerikai kutatók tanulmánya szerint az elmúlt tíz évben a digitális média használata megduplázódott a fiatalok körében. Moziba is sokkal kevesebben járnak, de a legmegdöbbentőbb mégis az olvasás helyzete.
„A mai fiatalok nem olvasnak eleget.” Ismerősen hangzik? A könyvek fontosak az életben és a művelődésben, a szókincs gyarapításában, a gondolkodás formálásában és a morális értékek átadásában, manapság mégis úgy tűnik, elfeledésre vannak ítélve. Hiszen a közösségi oldalak átvették a szerepüket az időtöltésben, megelőzve a televíziót is. Egy negyven évet (1976–2016) felölelő amerikai tanulmányban a kutatók a fiatalok médiafogyasztását vizsgálták. A digitális média használata 2006 óta növekszik drasztikusan, tíz év alatt megduplázódott, és már napi hat órát tesz ki átlagban egy fiatal életéből. Minek a kárára történik ez? A moziba járás már korántsem annyira népszerű Amerikában a fiatalok körében, mint korábban, de nem a VHS és a DVD megjelenése okozta ezt a csökkenést. Akkor kezdett csökkenni ez a tevékenység, amikor megjelentek az első olyan online streaming-szolgáltatók, mint a Netflix 2007-ben. A legnagyobb csökkenés az olvasásnál figyelhető meg. 1980-ban a tizenkettedikesek 60 százaléka mondta azt, hogy olvasott olyan könyvet, újságot vagy folyóiratot mindennap, amelyik nem az iskolához kapcsolódott, 2016-ra pedig ez 16 százalékra zuhant – pedig ma már ezek is elérhetőek digitális formátumban. Megháromszorozódott az olyan fiatalok száma, akik nem olvastak az elmúlt évben időtöltésként könyvet. Három gyerek közül egy biztosan nem olvas szórakozásból egyáltalán.  A teljes cikkből, amely a Ténygyár oldalán olvasható, kiderül az is, miért rossz ez a folyamat, miért lenne fontos, hogy olvassanak a fiatalok.  
Szerző
2018.09.19 15:27

Ismét kórházban van Törőcsik Mari

Publikálás dátuma
2018.09.19 14:17

Fotó: / Németh András Péter
Jordán Tamás úgy tudja, a színésznő rutinellenőrzésen vesz részt.
Rövidebb időre kórházba került Törőcsik Mari – tudta meg a Bors. A lap forrásának információi szerint a színésznő immun- és vitaminterápiára feküdt be a kórházba, hogy felerősítsék, és ilyenkor ellenőrzik az egészségi állapotát is. Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója azt mondta: hétfőn látogatta meg Törőcsik Marinál a kórházban.
„Kicsit aggódott, azt mondta, reméli, minden rendben van vele, és nem tartják benn hosszabb ideig. Nagyjából tíz percet voltam nála, beszélgettünk, egész jó hangulata volt. Tovább nem maradtam, nem akartam fárasztani. Úgy tudom, rutinellenőrzésen vesz részt”
– tette hozzá.
2018.09.19 14:17
Frissítve: 2018.09.19 14:17