Előfizetés

Véradókat várnak

Publikálás dátuma
2018.03.09. 13:41
Shutterstock illusztráció

Véradásra hív mindenkit a négynapos hosszú hétvége előtt az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt. A nemzeti ünnep hetén és az azt követő hét munkanapjain közel 60-70 helyszínen lesz lehetősége a segíteni vágyóknak a véradásra - írja közleményében az OVSZ.

A betegellátáshoz országos szinten naponta 1600-1800 véradóra van szüksége az Országos Vérellátó Szolgálatnak, egy-egy hosszú hétvége előtt és után pedig különösen fontos, hogy minél többen adjanak vért, tekintettel az egyes készítmények rövid tárolási idejére, és az ilyenkor tapasztalható megnövekedett vérigényekre

A nemzeti ünnepi időszakban is sok embertársunk szorulhat segítségre, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt arra biztat mindenkit, hogy a március 15-i hosszú hétvégét megelőző és követő napokon véradásával segítse a biztonságos vérkészlet stabilitását.

A véradási helyszínekről és időpontokról az alábbi oldalakon tájékozódhat:

http://www.ovsz.hu/ver/veradasok
http://veradas.hu/adjvert/veradasok

A meghirdetett véradások elérhetőek még a Vöröskereszt ingyenesen letölthető mobil applikációja segítségével is.

Gulyás Márton narancsra festette az ÁSZ-t - Nyomozás indult ellene

Publikálás dátuma
2018.03.09. 12:44
Fotó: Vajda József
A bíróság jelzése után az illetékes kerületi ügyészség elrendelte a nyomozást az Állami Számvevőszék (ÁSZ) épületét festékkel leöntő elkövetők ügyében - tájékoztatta a fővárosi főügyész pénteken az MTI-t.

Január 17-én egy aktivista csoport emberei narancssárga festékkel összekenték az ÁSZ V. kerületben található épületét, idézi fel közleményében Ibolya Tibor. Gulyás Mártonról, illetve a Közös Ország Mozgalom aktivistáiról van szó, akik akciójukkal az ellen tiltakoztak, hogy az Állami Számvevőszék sorra kezdett milliós bírságokat kiszabni az ellenzéki pártokra.

Gulyás azt mondta, azért festették össze az ÁSZ-t, mert az ma a Fidesz intézménye. Mint januári közleményében fogalmazott a Közös Ország Mozgalom: "azokat a jogokat és azokat a lehetőségeket amelyeket ez az ország vérrel és verejtékkel vívott ki magának, ez a hatalom felszámolja. Mára oda jutott, hogy saját politikai ellenfeleit és így a demokráciát adminisztratív eszközökkel módszeresen és szisztematikusan gátolja a működésében."

Az MTI azt írja, az eset kapcsán csoportosan elkövetett garázdaság gyanúja miatt egy magánszemély tett feljelentést. A nyomozó hatóság a feljelentést elutasította azzal, hogy a feljelentettek által elkövetett cselekmény szabálysértés. Erre tekintettel a rendőrség az iratokat megküldte a szabálysértési hatóságnak.

Ezt követően a Pesti Központi Kerületi Bíróság a szabálysértési ügyet az V. és XIII. kerületi ügyészséghez tette át, mert úgy vélték: mivel az ÁSZ épülete műemléki védettség alatt áll, az elkövetők cselekménye alkalmas lehet "rongálás bűntettének megállapítására". Ennek nyomán a budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség elrendelte a nyomozást - olvasható az ügyészségi közleményben.

Horváth Bálint, a számvevőszék kommunikációs vezetője a közleményében kitért arra, hogy az ÁSZ-székháznak helyet adó épület, a Duna-korzó hét koraeklektikus háza közül egyetlenként maradt fenn. Az 1869-71-ben épült palotát a hajlított székeiről híres Thonet testvérpár építtette, tervezője Skalnitzky Antal és Koch Henrik építő cége volt, az épület műemléki védettség alatt áll.

Tiborcz rémülten menekült a kamera elől (videó)

Publikálás dátuma
2018.03.09. 10:56
Tiborcz István, képernyőkép a hvg.hu videójából.

Készületlenül érte Orbán Viktor vejét, amikor a HVG az Elios-ügyről kérdezte. Tiborcz István tegnap délután az újpesti Viola utcai egyetemi épületben védte szakdolgozatát, ahol a lap munkatársa megvárta őt.

A miniszterelnök veje elsőként vizsgázott, nagyjából negyedóra alatt végzett is, majd a kijárat felé vette az irányt. Kérdését a HVG akkor tette fel, mikor autóba szállt, de ezzel alaposan meglephette Orbán Ráhel férjét, mert ő a kamerához kapott, és majdnem rácsapta a kocsiajtót.

Tiborcz az Elios-botrány kirobbanása óta erősen kerüli a nyilvánosságot.