Farkas Flóriánnal teljes a Békemenet

Publikálás dátuma
2018.03.14. 06:06
Fotó: Tóth Gergő
Ingyen is szállítják az embereket a Békemenetre, vagyis a szervezők, bár nem tudni, milyen pénzből, nem spórolnak, hogy erőt mutatva támogassák meg a gyengülő Fideszt.

Ami késik, nem múlik. Előző cikkünkben szóvá tettük, a korábbiaktól eltérően a Fidesz eddig nem kérte fel híveit, vegyenek részt a Békemeneten. Most már azonban senkinek nem lehet hiányérzete: Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója kedden bejelentette, hogy a Fidesz csatlakozik a március 15-i, csütörtöki – lengyel vendégtüntetőkkel kiegészülő – felvonuláshoz. A Békemenet résztvevői a budai oldalról, a Bem térről mennek át a Kossuth térre, hogy meghallgassák Orbán Viktor kormányfő beszédét.

Csatlakozott a Békemenethez a KDNP, ha pedig még ez se lenne elég, a Lungo Drom is. Utóbbinak Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos az elnöke, aki – kinevezési papírja szerint – Orbán Viktor irányításával végzi tevékenységét. Farkas Flórián az a roma politikus, aki sorozatos korrupciógyanús ügyei után nem selyemzsinórt, hanem biztos befutó parlamenti helyet kapott a Fidesztől a párt listáján.

Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője lapunknak nyilatkozva nemrég azt mondta, hogy az újbóli Békemenet megszervezését Bayer Zsolttal, a Magyar Idők publicistájával ketten találták ki: így reagálnak arra, hogy a Fidesz jelöltje váratlan vereséget szenvedett a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson. A Csizmadia László-féle Civil Összefogás Fórum (CÖF) ellenben állította, hogy a vásárhelyi eredménytől függetlenül, hetekkel korábban bejelentette a rendezvényt.

Feltűnő volt, hogy a Bayer-Bencsik páros és a CÖF, elvileg egymástól függetlenül, ugyanazt a helyszínt és időpontot (Bem tér, déli 12 óra) szemelte ki. Talán sosem tudjuk meg, ki volt a valódi ötletgazda, de ennek már nincs is jelentősége. Szervezők közötti nézeteltéréseknek már nyoma sincs, stílszerűen: szent a béke. A kormánypárti felvonuláson Bayer Zsolt és Csizmadia László is felszólal.

A programban szerepel többek között az ötvenhatos Wittner Mária, volt fideszes parlamenti képviselő is. Wittner „saját készítésű szimbolikus lengyel zászlót” ad át Tomasz Sakiewicznek, a Gazeta Polska főszerkesztőjének. A jelenet ismerős lehet: 2007 augusztusában, a később feloszlatott jobbikos Magyar Gárda avatásán is Wittner Mária volt a „zászlóanya”.

A Békemenet pontos időpontjával van egy kis kavarás. Bár a Fidesz kommunikációs igazgatója 12 órára hívta a kormánypárti szimpatizánsokat, a szervezők közben fél órával előbbre hozták a kezdést. Aki délre érkezik, a jelenlegi forgatókönyv szerint jól lekési Csizmadia László beszédét.

A CÖF büszkén hirdeti magáról, hogy „nem külföldről támogatott szervezet”. A Magyar Liberális Pártot azonban inkább érdekelné, hogy a százezresre tervezett újabb menetelésre és a Fidesz nagygyűlésére milyen pénzből szállítják a híveket. Sajtóinformációk szerint ugyanis szerte az országból és határon túlról is ingyenesen viszik majd a tüntetőket Budapestre.

Civil programokra a CÖF korábban – a kormány jóváhagyásával – több mint 500 millió forintot kapott az állami MVM-től. A Liberálisok elfogadhatatlannak tartják, hogy „magukat civilnek hazudó szervezetek” adóforintok százmillióit költik a közvélemény félrevezetésére. A liberális párt tudni szeretné azt is, hogy a Fidesz és az Orbán-kormány kampányának támogatásán kívül a CÖF végez-e bármilyen, valóban közhasznú tevékenységet.

Kutyapárti konkurencia
A fideszes vonulók nem maradnak magukra, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) jóvoltából alternatív Békemenetet is tartanak Budapesten. Az eredetileg meghirdetett gyülekezési helyszín módosult, a Blaha Lujza tér helyett az Oktogon lesz. A kezdés időpontja viszont változatlan: március 15-e, déli 12 óra. Cikkünk írásakor ötezren jelezték a Facebookon, hogy mennek az MKKP rendezvényére.

Szerző

Semjénnek adóznia kellett volna a vadászat után

Publikálás dátuma
2018.03.14. 06:02
Fotó: Molnár Ádám

- Sokféle disznóság kiderült mostanában a hatalmasságokról, de Semjén Zsolt svédországi vadászata ezek közül az egyik leginkább kézzelfogható – mondta a Népszavának Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója. Szavai szerint amíg az úgynevezett Zöld Könyv, vagyis a közszolgálati etikai kódex szigorúan szabályozza, milyen ajándékot fogadhat el egy "átlag" köztisztviselő – ennek kerete nem megy túl a bonbon-bor-virág-üzleti ebéd kategórián – addig egy országgyűlési képviselő vagy egy miniszter esetében jóval tágabbak a határok.

Az Országgyűlésről szóló 2012-es törvény ugyanis meglehetősen lazán kezeli a képviselői ajándék fogalmát. Annyi azért kihámozható a szabályozásból: egy képviselő a parlamenti munkájával összefüggésben legfeljebb egyhavi képviselői tiszteletdíjának megfelelő összegben fogadhat el ajándékot. Ez nagyjából 800 ezer forintot jelent évente. Ligeti Miklós szerint kérdés, hogy Semjén ajándékba kapott ötmilliós svédországi vadászata bármilyen összefüggésbe hozható-e parlamenti vagy miniszterelnök-helyettesi munkájával, de még ha így is lenne, az összeg akkor is meghaladja az elfogadható maximum hatszorosát.

A jogi igazgató szerint Semjén Zsoltnak fel kellett volna tüntetnie képviselő vagyonnyilatkozatában ezt a nagy értékű ajándékot, amelyhez hasonlót – miként az a Magyar Nemzet cikkeiből kiderült – az elmúlt néhány évben több alkalommal is kapott. Az adózási törvényeknek megfelelően az ilyen juttatások után minimum 15 százalék jövedelemadót kellene befizetni az államkasszába, de egyes szakértők szerint akár egyéb járulékok is terhelhetik az ajándék felhasználóját. Ráadásul kérdéses az is, hogy pontosan hány és milyen értékű út után kellene fizetnie Semjénnek, hiszen ő maga fogalmazott úgy: idő hiányában a rengeteg meghívásnak csak a töredékét tudja elfogadni. Vagyis adódik a kérdés, hogy a svédországi vadászatokon túl vajon milyen egyéb meghívásokból "mazsolázott még" a kereszténydemokraták elnöke.

A Transparency International várhatóan több eljárást is kezdeményez az ügyben.

Arra a kérdésünkre tegnap nem kaptunk választ a Miniszterelnöki Kabinetirodától, hogy Semjén Zsolt fizetett-e adót az ajándékvadászatok után. Miközben az kétséges, hogy fizetett-e adót, a Magyar Nemzet szerint az biztos: a kezdetektől igyekezett a nyilvánosság elől eltitkolni a vadászatot. Az egyik szervezőre hivatkozva ugyanis a lap azt írta: Semjén kérésére a lehető legnagyobb diszkrécióval kellett intézni az utazást, fegyvereket például azért nem vittek Magyarországról, hogy minél kevesebb adminisztrációval járjon, és nyom nélkül maradjon a politikus skandináv útja. Emiatt kellett Semjénnek egy egész szállodát foglalni, mert semmiképp nem szeretett volna véletlenül honfitársaival összefutni.

Szerző

Szél, eső a nemzeti ünnepen

Publikálás dátuma
2018.03.13. 23:14
Shutterstock illusztráció
Március 15-én is több helyen előfordulhat eső, zápor, legkisebb eséllyel északnyugaton és délen számíthatunk csapadékra. A Dunántúlon feltámad a déli-délnyugati szél. Hajnalban 1-5, délután 7-15 fok várható. Északon és a középső országrészben lesz hűvösebb - írja az Időkép. 

Pénteken a szeles időben az ország nagy részén esős, záporokkal tarkított időben lehet részünk, majd délután délnyugat felől elkezd felszakadozni a felhőzet. 6-15 fokra van kilátás, délnyugati maximumokkal.

Hétvégére várhatóan egy mediterrán ciklon hoz szeles, csapadékos időt. Szombaton délutánig túlnyomóan eső esik majd, 4-10 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Vasárnapra azonban előreláthatólag jelentősebben visszaeshetnek az értékek, csökken ugyan a csapadékhajlam, de a sokfelé fagyos időben többnyire már havazásra számíthatunk.

Szerző
Frissítve: 2018.03.15. 16:01