A DK az EBESZ-megfigyelőhöz fordul

A Demokratikus Koalíció (DK) az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Magyarországra delegált választási megfigyelőjéhez fordul a kamupártoknál felbukkant hamis ajánlások miatt és követeli, hogy a csalásban érintett fideszes jelöltek lépjenek vissza - közölte Oláh Lajos, a párt színeiben politizáló független országgyűlési képviselő kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A politikus - az MTI tudósítása szerint - elmondta, hogy a  választási győzelem után valamennyi választókerületben vizsgálatot kezdeményeznek. Oláh Lajos kiemelte:  újabb és újabb választókerületben derül ki, hogy még a csekély számú aláírást sem tudták csalás nélkül ezek a pártok összegyűjteni. Szerinte leginkább a Fidesz tűnik érdekeltnek abban, hogy a kamupártok jelölteket állítsanak, ugyanis ezek a jelöltek azokban a körzetekben tűntek fel, ahol reális esély van ellenzéki győzelemre, ahol a kormánypártnak félnivalója van.

Nem látszik megalapozatlannak az a feltételezés, hogy országos szervezettségű csalásrendszerrel van dolgunk, amely a kamupártok felhasználásával a Fidesz választási esélyeit hivatott javítani - mondta a DK-s politikus, példaként említetve, hogy az ő választókörzetében, amely a VI. és a VII. kerületet foglalja magába, valamint a XIV. kerületben a rendőrség már lefoglalta a Fidesz és a Lendület párt ajánlóívet. Hozzátette: az ő kerületében 341 olyan név van, amely megtalálható mind a Fidesz, mind a Lendület ajánlásain. A csepeli körzetben 23 jelölt ajánlóívén elhunyt személyek adatai voltak. Ez azt valószínűsíti, hogy valamilyen "Kubatov-listából" másolták át az adatokat - mondta Oláh Lajos.

Szerző