Kína megvédi érdekeit

Publikálás dátuma
2018.03.26 07:32
Amerikai sertéshúst árulnak egy kínai hentesnél. Az amerikai farmerek aggódnak az esetleges vámemelés miatt Fotó: AFP/Zhang Tao
Fotó: /
Megüzente Peking a kínai termékeket pótlólagos vámmal fenyegető Egyesült Államoknak, hogy meg fogja védeni saját érdekeit.

Liu He, a minap kinevezett, gazdasági kérdésekben illetékes kínai miniszterelnök-helyettes a hét végén telefonbeszélgetést folytatott Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszterrel, és kifejtette neki azt az álláspontját: sérti a nemzetközi kereskedelem szabályait Donald Trump azon elnöki rendelete, amely vámmal kíván sújtani összesen mintegy 50-60 milliárd dollár értékben kínai termékeket. Washingtonban arra hivatkoznak, hogy Kína lopja az amerikai technológiát, és nyomást gyakorol az amerikai cégekre a technológia átadására.

A Hszinhua hivatalos pekingi hírügynökség idézte Liut, aki szerint Kína „kész és képes nemzeti érdekeinek megvédésére, és reméli, hogy mindkét fél megőrzi racionalitását”.

Az Egyesült Államokban előzőleg érvénybe lépett az az elnöki rendelet, amely 25 százalékos vámmal sújtja az acél, 10 százalékossal pedig az alumínium behozatalát. Ez elvben nem kifejezetten csak Kína termékeire vonatkozik, de Kanada és Mexikó – valamint legalábbis ideiglenesen az Európai Unió – felmentést kapott, így a gyakorlatban leginkább Kínát érintő intézkedésről van szó.

Ezen felül Trump elnök aláírta azt a rendeletet is, amely a szellemi tulajdonjog megsértésére, a technológiaátadás kikényszerítésére hivatkozva helyez kilátásba további büntető vámokat Kínával szemben. Ennek lehetséges összsúlyához – 50-60 milliárd dollárhoz – képest Kína részéről még csak „figyelmeztető lövésnek” számít, hogy mintegy 3 milliárd dollárnyi amerikai importtermékre készítettek elő újabb vámok kivetését is tartalmazó ellenintézkedést.

A pekingi kereskedelmi minisztérium a bejelentés szerint azt fontolgatja, hogy 25 százalékos vámemelést hajt végre az amerikai sertéshús és az alumínium importja tekintetében, 15 százalékosat pedig az amerikai bor, alma, etanol és rozsdamentes acélcső vonatkozásában.

Az amerikai farmerek már most aggodalmaskodnak: tavaly összesen 20 milliárd értékben szállítottak amerikai mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari termékeket Kínába, és ebből a sertéshúságazat 1,1 milliárd dollárral részesült, ami az amerikai sertéshús harmadik legnagyobb külföldi piacává tette Kínát.

Az a tény, hogy az amerikai Harvard egyetemen végzett Liu He miniszterelnök-helyettes – aki Hszi Csin-ping elnök nagyon közeli, bizalmas munkatársának hírében áll – személyesen telefonált az amerikai pénzügyminiszternek, elemzők szerint azt jelzi: Pekingben nagyon komolyan gondolják, hogy súlyos kereskedelmi háború törhet ki, és szeretnék ezt elkerülni.

Washington ugyanakkor a jelek szerint nem hajlandó belenyugodni a kínai külgazdasági gyakorlat bizonyos elemeibe. Robert Lighthizer, aki a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Egyesült Államokat képviseli, közölte: Trump elnök utasítására konzultációkat kezdeményezett Kínával a WTO égisze alatt, a technológiai licencekkel kapcsolatos diszkriminációs jelenségek miatt. Peking erre – válasz gyanánt – egyelőre csak azzal az állítással reagált, hogy Kína erőteljes intézkedéseket hozott a szellemi tulajdonjogok hatékony védelme érdekében.

Liu e hónap elején Washingtonban járt, és azt indítványozta, hogy az amerikaiak jelöljék ki azt a legfőbb illetékest, akivel Kína tárgyalhat a kereskedelmi kérdésekről, valamint szedjék pontokba követeléseiket. A Trump-kormányzat erre rögtön előállt azzal: csökkentsék száz milliárddal a 375 milliárd dolláros kínai kereskedelmi többletet a kétoldalú relácóban. Kína szerint viszont ennek az az akadálya, hogy az amerikai kormány nem engedélyezi bizonyos fejlett technológiák Kínába történő eladását.

2018.03.26 07:32

Letöltendő börtönt kapott, tíz évre is rács mögé kerülhet Bill Cosby

Publikálás dátuma
2018.09.26 08:35

Fotó: POOL / AFP/
Bebizonyosodott, hogy bedrogozott és megerőszakolt egy nőt az amerikai komikus, és az ítélet szerint börtön vár rá ezért. Ő az első, akit a #MeToo kezdete óta már el is ítéltek.
A pennsylvaniai bíróság szexuális bűncselekmények miatt ítélte letöltendő börtönbüntetésre Bill Cosbyt. A kedden hozott ítélet értelmében legkevesebb három, legfeljebb 10 évre kerülhet rácsok mögé a most 81 éves férfi - írja az Euronews.
Bűnösségét már tavasszal kimondta az esküdtszék.
A Temple University egykori adminisztrátora, a Cosbyt akkoriban barátjaként kezelő Andrea Constand indította a pert, és az eljárás során bebizonyosodott, hogy 2004-ben bedrogozta és megerőszakolta philadelphiai otthonában a tévésztár.
A szexuális zaklatás ellen küzdő #MeToo mozgalom elindulása óta Cosby az első híresség, akit már elítéltek.
2018.09.26 08:35

Trump főtanácsadója: Irán "pokoli árat fog fizetni", ha keresztbe tesz

Publikálás dátuma
2018.09.26 08:15
John Bolton, amint éppen Iránt fenyegeti.
Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Hazug és csaló, és ezért komoly következményekkel számolhat az iráni rezsim - jelentette ki Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója.
"Pokoli árat kell fizetnie" Iránnak, ha károkat okoznak az Egyesült Államoknak, az amerikai állampolgároknak vagy a szövetségeseinek, figyelmeztette Iránt John Bolton, Donald Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója azután, hogy az elnök "káosz, halál és pusztítás" okozásával vádolta az országot - írja a BBC után a 444.hu.
Bolton szerint "a teheráni mollák gyilkos rezsime" komoly következményekkel számolhat, ha továbbra is "hazudik, csal és megtéveszt". Bolton ezzel arra utalhatott, hogy az amerikaiak szerint Irán megsérti az atomalkut, amit Donald Trump amúgy már egyoldalúan felmondott, és amit az alku többi aláírója és a nemzetközi szervek szerint Irán eddig betartott.
Haszán Róháni iráni elnök válaszában "ellenségességgel" vádolta Trump kormányát: szerinte az Egyesült Államok nemzetközi kapcsolataiban zsarnokként viselkedik, a hatalmával, nem pedig a joggal próbál nyomást gyakorolni más nemzetekre.
Bolton, aki George W. Bush kormányának is az egyik legharciasabb tagja volt, már többször is katonai csapást sürgetett Irán ellen. Megszólalása előtt néhány órával Trump az ENSZ-ben védte döntését az atomalku felmondásáról. Trump azzal érvelt, hogy Irán nem tiszteli a szomszédait, vezetői korruptak, és "káoszt terjesztenek a Közel-Keleten és azon is túl". Vádjaival nehéz vitatkozni, ám az atomalku, amit felmondott, nem is ezekkel a kérdésekkel foglalkozott. A Trump által felvetett problémák miatt párhuzamosan vannak szankciók Irán ellen.
Az Egyesült Államok augusztusban vezetett be újra szankciókat, melyek célja az iráni kereskedelem és pénzforgalom korlátozása. Novemberben jöhet a szankciók második köre Irán olajipara ellen. Közben az atomalku többi aláírója, így az EU is azon dolgozik, hogy a dollárban folyó kereskedelmet egy cseremechanizmussal váltsa fel, hogy az európai cégek az amerikai szankciók fenyegetése nélkül folytathassák a kereskedelmet Iránnal.
2018.09.26 08:15