Előfizetés

Keleti nyitás: arab úton a kenőpénz milliárdok

Batka Zoltán, Sarkadi Nagy Márton
Publikálás dátuma
2018.03.27. 07:00
FOTÓ: PETER FAIDT FACEBOOK-OLDALA
Feltűnő igyekezettel cáfolja a kormánygépezet az új botrányt: elcsalt milliárdok vándoroltak keletre, hogy aztán arab strómanok befektetéseiként bukkanjanak fel újra itthon.

A rendőrség, az ügyészség de még a jegybank is igyekezett cáfolni a Magyar Nemzet hétfői cikkét, amelyben az állt: az FBI gyanúja az, hogy magyar kormányzati szereplőknek kenőpénzként kifizetett 3-4 milliárd euró vándorolhatott arab és ázsiai számlákra. Ugyanakkor a szokatlan elánnal kiadott közlemények egyike sem konkrét cáfolat, inkább csak homályos célozgatás arra, hogy a kampányra időzített kiszivárogtatásról van szó. A meg nem nevezett amerikai forrásokra hivatkozó Magyar Nemzet-cikk szerint a pénzmosási hálózat egyik futárja, egy magyar férfi jó ideje az FBI dokumentumaival „védett tanúként” él az Egyesült Államokban.

A lap szerint az FBI értesítette a százmilliárdos pénzmosás gyanújáról a magyar hatóságokat és hozzájárultak volna ahhoz, hogy közösen kihallgassák a férfit. A magyar felet azonban valamiért nem érdekelte ez a lehetőség. A magyar kormányszereplőket érintő, milliárdos pénzmosásra utaló konkrét okirati bizonyítékot a lap még nem mutatott be, csak annyit közölt: az óriási összeget néhány milliárdonként emelték le magyar kormányközeli bankok számláiról, majd ebből gyémántot vásároltak, vagy az iszlám világ párhuzamos bankrendszerén a Havalán keresztül vittek ki külföldre. A lap szerint a pénz egy része arab strómanokon keresztül érkezett vissza Magyarországra, ahol luxusszállodákat és kastélyokat vettek belőle az arab befektetők.

Lapunk az ügyben megkereste a Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, ám ott nem kommentálták az ügyet.

Összeáll a korrupciós mozaik
Az új botrány összeérhet a Pharaon-üggyel, de akár a Kósa-örökséggel – legalábbis a Jobbik és az LMP szerint. A Jobbik nem tartja elképzelhetetlennek: az 1300 milliárdos rejtélyes csengeri örökség lett volna a fedőtörténete annak, miként kerül a hatalmas, korrupcióból származó összeg Magyarországra.
Demeter Márta, az LMP képviselője arra emlékeztetett: a Magyarországon luxusingatlanokat vásároló, nemrég elhunyt Gaith Pharaont talán azért nevezte Orbán Viktor professzornak, mert a törvénytelen forrásokból származó pénzek tisztára mosásához értett.

Más ügyekhez képest feltűnő gyorsasággal reagáltak a magyar hatóságok. A bankfelügyelet szerepét ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint a már csak a hírben szereplő 3-4 milliárd eurós összeg nagyságrendje miatt is "nyilvánvalóan alaptalannak", a pénzügyi stabilitás veszélyeztetésére alkalmasnak tartja a cikket. Arról ugyanakkor az MNB nem ír, hogy vizsgálatot indítottak-e az ügyben. Reagált a rendőrség és az ügyészség is a napilap cikkére, ám csak meglehetősen homályos és foghíjas közleményekben próbálták cáfolni az ügyet. Így a Legfőbb Ügyészség csak annyit közölt: nincs arról tudomása, hogy az USA igazságügyi szervei felajánlották volna a magyar hatóságoknak, hogy kihallgathatják a szökésben lévő személyt. Azt ugyanakkor nem közölte, hogy más, magyar bűnüldöző hatósághoz érkezett volna ilyen felajánlás.

A rendőrség hétfői közleményében név szerint nevezett meg a Magyar Nemzet cikkével kapcsolatosan egy férfit: Faidt András Pétert. Szerintük a férfival szemben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) egy 2014-ben különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt nyomozott, ám időközben Faidt az USA-ba távozott. Ugyanakkor a rendőrség hangsúlyozta: ebben az ügyben nem merült fel a Magyar Nemzet cikkében felvázolt, uniós vagy költségvetési forrásokból történő pénzmosás. A társaival szemben már benyújtott vádirat szerint Faidt ellen a magyar rendőrség azért nyomozott, mert nem igazán aktív magyar cégeknek nyitottak bankszámlát, hogy azokon mossanak át külföldi csalásokból származó pénzeket. A „nyomozó hatóság” az ügyben jogsegélykérelmet terjesztett elő az illetékes amerikai szervek felé, ám arról a rendőrség már nem beszél, hogy ez kiadatást jelentett-e, és mit reagáltak erre az amerikaiak.

A jelek szerint az ügyben valamiféle állóháború van a magyar és az amerikai hatóságok között. Míg a magyar hatóságok Faidttal szemben nyomoztak, majd 2016 februárjában Interpol-körözést adtak ki a vállalkozó ellen, addig Faidt – a Facebook profilja tanúsága szerint – zavartalanul élte világát, tavaly tavasszal egyenesen Hollywood-ból posztolt, de készült róla fotó New York legforgalmasabb utcáján is. Vagyis nagyon nem úgy festett, mint aki attól tart, hogy az amerikai hatóságok kiadják Magyarországnak.

Hogy még különösebb legyen a történet: közben a napokban az USA-ban vádat emeltek egy többrendbeli autós-bankszámlás csalási, pénzmosási ügyben egy csapat magyarral szemben, akik közül többen Faidttal is kapcsolatban lehettek és Magyarországon tartózkodnak. Az amerikaiak a magyar csoport letartóztatását és kiadatását kérte az Igazságügyi Minisztériumon keresztül, ám a minisztérium egyelőre nem tudni miért, de megtagadta ezt.

Faidt üzleti sikerei
Cégbírósági adatok szerint a harmincas éveit taposó Faidt több mint tucat magyar vállalkozásban volt érintett az évek során, elsősorban izraeli kötődésű ingatlancégek környékén bukkant fel, de volt köze gyémántüzletben is érintett vállalkozáshoz is.
Faidt legnagyobb dobása, hogy 2009 és 2016 között az ügyvezetője volt a mára döbbenetes pénzügyi eredményei miatt a nemzetközi pénzvilágban is feltűnést keltő kisvállalkozás, a törökbálinti Innocore Vision Kft.-t 2016-ig tulajdonoló Earts Kft.-nek.
A 2010-ben mindössze félmilliós jegyzett tőkével alapított, elektronikai termékek kereskedelmével foglalkozó Innocore üstökösként tűnt fel a piacon: elérhető beszámolóinak utolsó négy évében több milliárdos forgalmak mellett egyre növekedett a profitja, amely 2016-ban már 370 milliós volt. A cég a számainak köszönhetően a londoni tőzsdét üzemeltető vállalat leginspirálóbb európai cégeket összegyűjtő tavalyelőtti kiadványába is bekerült.
2016 végi adatok szerint az Innocore-ban akkor már egymilliárdos összeget meghaladó tőke parkolt, ebből négyszázmillió feletti összeg pénzeszközben. Ezt a malacperselyt viszont már nem a Faidt vezette cég fogja feltörni: a férfi 2016 elején távozott az ügyvezetői székből, az Innocore pedig azóta egy miskolci illetőségű magánember kizárólagos tulajdonába került.

Kisüt a nap, de esőre is készüljön!

Publikálás dátuma
2018.03.27. 00:40
Shutterstock illusztráció
Kedden alapvetően még felhős időre készülhetünk, de hosszabb-rövidebb időre helyenként előbújik a nap. Többfelé alakulhat ki eső, záporeső. A nyugati határ közelében kis eséllyel délután az ég is megdörrenhet. Főleg a Dunántúlon felélénkül az északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul.

Szerdán egy melegfront hoz borongós időt és többfelé esőt, záporokat. A délnyugatira forduló légmozgás napközben többfelé feltámad. Hajnalban helyenként ismét gyengén fagyhat, délután 7-16 fokig melegszik a levegő, délnyugaton lesz a legmelegebb. 

Csütörtökön borult marad az idő, sokfelé eshet. Ekkor egy hidegfront fordítja északnyugatira a szelet, melyet helyenként erős lökések kísérhetnek. Az enyhe hajnalt követően napközben 6-13 fok valószínű.

Pénteken a nap első felében még sokfelé eshet, délután elszórtan valószínű záporok kialakulása. Helyenként szeles marad az idő. Enyhe hajnal után 8-19 fokot mérhetünk, délen lesz a legmelegebb. A húsvéti hétvégén szeles, többfelé csapadékos, de enyhe időre van kilátás.

Az Onyx lett Magyarország első két Michelin-csillagos étterme

Publikálás dátuma
2018.03.26. 23:36
MTI Fotó: Kovács Tamás
Az Onyx lett Magyarország első két Michelin-csillaggal minősített étterme. A Costes, a Costes Downtown és a Borkonyha megőrizte egy-egy Michelin-csillagát.

A Michelin-kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon.

Mészáros Ádámnak, az Onyx séfjének Michael Ellis, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója adta át az elismerést jelképező séfkabátot és a kiadványt, amelyben ezúttal két csillaggal szerepel az étterem.

A séf az MTI-nek elmondta, hogy az Onyx konyháján nagyon sok műhelymunka folyik, a csapat minden tagjának van lehetősége az ötletelésre. Horváth Ádám 2016 augusztusában vette át az Onyx vezetését, kezdetben azon dolgozva, hogy megmaradjon a korábban már elnyert Michelin-csillag. Mint mondta, rengeteg energiát fektettek a megújulásba is. "Biztosan teher is bizonyos szinten a két Michelin-csillag. Eddig is sok múlt rajtunk, hiszen nagyon fiatalon vettem át a konyhát, de a csapattal mindig is célként lebegett a szemünk előtt, a két csillag. Azt, hogy ez ilyen gyorsan megtörtént, azoknak köszönhetem, akik mellettem állnak és dolgoznak" - emelte ki Mészáros Ádám.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint komoly elismerése a magyar gasztronómiai világ fejlődésének, hogy egyik éttermünket két csillaggal is elismerték a szakemberek. "Kétségbevonhatatlan bizonyítéka ez annak, amit az utóbbi időben hangsúlyozunk: Magyarországon a gasztronómiai forradalom időszakát éljük. A két csillagos elismerés kimagasló teljesítmény, hiszen nincsen két csillagos étterme Csehországnak, Lengyelországnak, Horvátországnak, ahogy Norvégiának és Finnországnak sincs. Büszke vagyok a séfjeinkre, az éttermeinkre, a gasztronómiánkra - mondta, hozzátéve: bízik abban, hogy gyarapodni fog a csillagok száma. "A következő cél a három Michelin-csillag és hogy vidéken is legyen Michelin-csillagos éttermünk" - emelte ki.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy "a magyar turizmus rekordokat dönt, és a célunk az, hogy Magyarország felkerüljön a gasztroturisták térképére is. A gasztronómiai turizmus egyre inkább felértékelődik a világ turizmusában. Azt tapasztaljuk, hogy egy térség gasztronómiai kínálata meghatározó lehet az utazási döntés meghozatala során. Célunk eléréséhez ez a mostani esemény is hozzájárulhat, hiszen a magyar sajtó mellett spanyol, olasz, görög, francia, német és brit újságírók is szép számmal érkeztek, akik hírünket viszik a világban" - tette hozzá Guller Zoltán.

A budapesti gálaeseményen mutatták be a 2018-as európai Michelin-kalauzt (Michelin Main Cities of Europe Guide 2018). Öt ország, Magyarország mellett Görögország, Ausztria, Lengyelország és Csehország is a magyar fővárosban tudta meg azt, hogy az előző évhez képest mely éttermeik tarthatták meg, vesztették el vagy éppen érdemelték ki újonnan csillagaikat. Több mint 100 olyan séf érkezett Európából, akik Michelin csillagos éttermeket képviseltek, ők köszöntötték azokat, akik a budapesti gálaeseményen tudták meg, hogy csillagot kapott az éttermük.

A Michelin egy új díjat is átadott a magyar fővárosban: ez annak a séfnek járt, aki mentorként a legtöbbet tette a fiatal tehetségek inspirálásáért. A díjat a francia Christian Constant érdemelte ki. Emellett bejelentették a legtehetségesebb ifjú séfnek járó díjat is, amelyet tavaly osztottak ki először- Ezt ebben az évben a 27 éves brit Niall Keating kapta.

A díjátadó gálán Alexandre Taisne, a Michelin Food & Travel vezérigazgatója kiemelte: Budapest tökéletes helyszín arra, hogy ezt a nagyszabású esemény vendégül lássa és hogy itt ünnepeljék Európa Michelin-csillagos éttermeinek séfjei a

Michelin-család új tagjait. Michael Ellis, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója pedig megköszönte mind a nagyjából 120 ide érkező séfnek azt, hogy eljöttek és azt mondta: ezzel a budapesti esemény a gasztronómiai tehetség egyik legnagyobb gyűjtőhelyévé vált a Michelin Guide történetében.