Előfizetés

"Maradj nyugodt, és ne nézz a szemébe" - Gepárd az autóban (videó)

Publikálás dátuma
2018.03.30. 13:46

Egy mindennapos tanzániai szafarin történt az a később már cseppet sem mindennapos eset, amit a BBC adott közre. A brit férfi egy rokonával üldögélt az autójában, szemlélve a tájat, amikor hirtelen egy gepárd mászott be a hátsó ülésre. Ekkor hangzott el a kísérő figyelmeztetése: maradjon nyugodt, és ne nézzen az állat szemébe. A ragadozó nagymacska úgy tíz percet töltött az autóban nézelődve, míg megéhezett.  De az autóban ülők szerencséjére inkább egy gazellára fájt a foga.

Szkripal-ügy: Moszkva kiutasított 60 amerikai diplomatát

Publikálás dátuma
2018.03.30. 13:07
A szentpétervári amerikai követség épülete. Fotó: OLGA MALTSEVA / AFP
Oroszország kiutasít 60 amerikai diplomatát és bezáratja az Egyesült Államok szentpétervári konzulátusát is, és hasonló, "szimmetrikus" intézkedéseket ígér minden más olyan országgal szemben is, amely a Szkripal-ügy miatt orosz külügyi alkalmazottakat nyilvánított nem kívánatos személynek - jelentette be csütörtök este Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az orosz külügyminisztérium honlapján közölte, hogy az amerikai diplomaták kiutasítása a moszkvai amerikai nagykövetség 58 és a jekatyerinburgi főkonzulátus két munkatársát érinti. Az amerikaiak képviselőinek a szentpétervári főkonzulátus épületét két nap alatt, legkésőbb szombaton ki kell üríteniük.

Moszkva ezzel válaszolt Washingtonnak arra a döntésére, hogy - részben a Szkripal-ügy miatt - nem kívánatos személynek nyilvánított 60, Washington által egyébként kémtevékenységgel megvádolt orosz diplomatát, és bezáratja Oroszország seattle-i főkonzulátusát. Lavrov úgy fogalmazott, "a többi országgal kapcsolatban is minden tükörszerű lesz abban a tekintetben, ami azoknak az embereknek a számát illeti, akiknek távozniuk kell majd az Oroszországi Föderációból a diplomáciai missziók kötelékéből".

A diplomáciai tárca közleménye szerint Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes tiltakozó jegyzéket nyújtott át Jon Huntsman amerikai nagykövetetnek a kiutasítások és a főkonzulátus bezáratása, valamint annak az amerikai hatóságok általi megszállásának szándéka miatt, amit 2016-17-ben már öt orosz állami tulajdonban lévő objektum átkutatása előzött meg. Huntsmantől emellett az orosz diplomáciai tárcánál magyarázatot követeltek azokra a nyilvános kijelentéseire, amelyek szerint nem kizárható az orosz állami kinnlévőségek egyesült államokbeli befagyasztása. A dokumentum szerint az amerikai felet figyelmeztették, hogy egy ilyen "fenyegetés" valóra váltása "komoly következményekkel járhat a globális stabilitásra nézve".

Az orosz külügyminisztériumban felhívták az amerikai diplomata figyelmét arra, hogy az Egyesült Államokban található orosz diplomáciai és konzuli képviseletek elleni "ellenséges akciók" folytatódása esetén kiegészítő intézkedéseket fognak foganatosítani az oroszországi amerikai követség és konzuli létesítmények személyzete ellen.

Szergej Lavrov elmondta, a Szkripal-ügy tisztázása érdekében hétfőre összehívta a genfi székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) végrehajtó tanácsának rendkívüli ülését. Kifejezte reményét, hogy a nyugati országok "nem térnek ki a becsületes párbeszéd elől".

Az amerikai külügyminisztérium "nem lepődött meg" diplomatái kiutasításán Oroszországból - közölte a tárca szóvivője újságírókkal. Heather Nauert leszögezte, a kiutasítások és az Egyesült Államoknak átnyújtott tiltakozó jegyzék is azt jelzi, hogy Moszkvát nem érdekli a diplomácia és a párbeszéd. Szerinte az amerikai diplomatákkal szembeni orosz döntés "nem igazolható". Egyúttal közölte, Washington fenntartja magának a jogot, hogy további lépéseket tegyen.

A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy Oroszország megsértette a vegyi fegyverek tilalmáról szóló nemzetközi egyezményt, s az Egyesült Államok a moszkvai lépésekre nem úgy tekint, mint diplomáciai "szemet szemért" intézkedésre.

Julija Szkripal már nincs válságos állapotban
Julija Szkripal állapota  stabilizálódott, gyors ütemben javul, és már nem válságos, közölte a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) területileg illetékes részlege.
Christine Blanshard, a kórház orvosigazgatója az NHS-közleménnyel egy időben elmondta: Julija Szkripal jól reagál a kezelésekre, de változatlanul "a nap 24 órájában" klinikai ellátásban részesül.
Szergej Szkripal állapota a csütörtöki tájékoztatás szerint továbbra is válságos, de stabil.
A 66 éves Szergej Szkripal egykori orosz hírszerzőt és 33 esztendős lányát március 4-én a délnyugat-angliai Salisbury városában mérgezték meg egy Novicsok osztályú, fegyverben is használható minőségű, Szovjetunióban fejlesztett idegméreggel.Nyílméregbékát is árul a Tropical Farm

Publikálás dátuma
2018.03.30. 12:51

KATTINTSON A KÉPRE, ÉS GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: FRANCOIS GUILLOT/AFP

A Párizsban 2003 óta működő Trópusi Farm Európa vezető terrariophiliája. Mint írják, számos hüllőt forgalmaznak, főként fogságban születetteket. Az üzletben tájékoztatást és tanácsokat adnak a hüllők megfelelő tartását illetően. Emellett folyamatos logisztikai és technikai támogatást nyújtanak a "tenyésztési eredmények" optimalizálására, az állatjólét előnyeit is szem előtt tartva.