Előfizetés

Orbán bukásának esélye: az a bűvös 70 százalék

Publikálás dátuma
2018.03.30. 18:46
Fotó: Facebook / Orbán Viktor
Politikai sztár lett Magyarország, legalábbis egy napon ritkán foglalkozik egy közép-kelet európai országgal a Die Welt, a Guardian és a Financial Times. Mindhárom orgánum Orbán fenyegetőzéséről ír, illetve arról, hogy senki sem tudja, merre mozdulnak végül a választók.

Die Welt

A német konzervatív Die Welt  Orbán Viktor nagy félelme a választók kurázsijától címmel Boris Kálnoky írását közölte. A szerző szerint elvben lefutottnak lehet tekinteni a választást, hiszen a közvélemény-kutatásokban nagy előnnyel vezet a Fidesz. Van azonban egy tényező, amely mégis veszélyezteti Orbán Viktor kormányfő győzelmét. A hódmezővásárhelyi polgármester-választáson ugyanis a Fidesz vereségéhez vezetett, hogy nagyon megemelkedett a részvételi arány, és az ellenzéki pártok megegyeztek egy független jelölt támogatásában. Így most lázas számolgatás kezdődött. A Jobbik a részvételi arányt tekintve a bűvös 70 százalékról beszél, a Fidesznél pedig azt hallani, hogy 60 százalék alatti részvételi arányig minden rendben lesz.

A cikk megjegyezte, hogy a felmérések szerint felesleges a választás utáni kormányzati együttműködésre vonatkozó ellenzéki készülődés, mert a Fidesz a biztos választók több mint 50 százalékának támogatására számíthat, a baloldalt és a liberálisokat pedig az is gyengíti, hogy ugyanazon választói réteg, a fiatal, képzett városiak megnyerésére törekednek. A Fidesz mégsem lehet biztos a dolgában, mert támogatottságát általában felülmérik a közvélemény-kutatásokban. Van továbbá egy ennél jóval fontosabb elem is, mégpedig az, hogy miként alakulnak az eredmények az egyéni választókerületekben. Boris Kálnoky szerint egyenesen a miniszterelnök hatalmának végét jelentheti, ha az ellenzék megszerez a 106-ból 40 egyéni mandátumot. Ha Orbán Viktor jóslatának megfelelően valamennyi egyéni választókerületben lesz ellenzéki együttműködés, akkor a magyarországi választás sokkal izgalmasabb lesz, mint amennyire a közvélemény-kutatások most sejteni engedik, és minden a választási részvételi arányt mutató bűvös számon áll vagy bukik majd - írja a Die Welt.

Guardian

A londoni Guardian Orbán Viktor március 15-i beszédében említett erkölcsi, politikai és jogi elégtételéről értekezik, kiemelve, hogy a kormányfő bosszúval fenyeget mindenkit, aki ellene van. George Szirtes a lap véleményrovatában közölt írásában kitért arra is, hogy Orbán támogatóit ezrével buszoztatták a választások előtti békemenetre, ahol aztán elhangzott az ominózus kijelentés. Kik Orbán ellenségei, akiknek üzenhetett a kormányfő?  - teszi fel a kérdést a szerző, majd felsorolja a lehetőségeket: Az ellenzék kis pártjai, akik nem tudnak egyesülni, és akiket megfosztottak minden, a választópolgárok eléréséhez szükséges platformoktól? Az NGO-k és más emberi jogi szervezetek? Talán a Közép-Európai Egyetem, mely Magyarország egyik legnívósabb intézménye?

Szirtes szerint valójában elégtételért valószínűleg Soros György ajtaján kopogtathatnak majd. A milliárdos filantróp  nem kevés pénzzel járult hozzá Orbán Oxfordban töltött idejéhez, most pedig különféle nem kormányzati szervezeteket támogat, és ő alapította a Közép-Európai Egyetemet is. Nyilván Soros Györgynek kell lennie, akit Orbánék felelősségre vonhatnak, mert a milliárdos vigyorgó arcáról készült plakátok és poszterek díszítik az országot.

Az írás említi Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen szerzett fölényes győzelmét is, amellyel nem kis meglepetést okozott a Fidesz hagyományos hátországában. Orbán legfontosabb és legkeményebb szurkolói folyamatosan azt hallják, hogy mindenki, Soros-jelölt, aki a függetlenség zászlaja alatt ellene van, olyanok, akik hajlandóak végrehajtani a gonosz pénzember parancsát. Szirtes szerint Orbán megérti, hogy az emberek tartanak a kilátástalanságtól. Csakhogy, teszi hozzá, a valódi félelmet maga Orbán generálja, mert az védi őt a pénzügyi és társadalmi korrupció miatti egyre nagyobb felháborodástól. - Orbán félelmet keltett azokban, akik ellenzik őt, elsősorban a foglalkoztatás elvesztésével. Ő irányítja az összes civil intézményt, és már sikerült bezárnia az ellenzék fő lapját, a Népszabadságot. Ma Magyarország a teljes autokrácia szélén áll - jelenti ki a George Szirtes és úgy folytatja, a választások utánra beígért erkölcsi, politikai és jogi bosszúval az ország át is lépi ennek küszöbét.

Financial Times

A szintén brit Financial Times cikke szerint Magyarország miniszterelnöke Budapesten a híveinek nemrég arról szónokolt , hogy invázió alatt van Európa, Brüsszel azonban nem védi meg a kontinenst, mert nem állítja meg a bevándorlást, fel akarják hígítani Európa népességét, félre szeretnék dobni kultúránkat, miközben a magyar kormány felveszi a kesztyűt a sötét erőkkel – emlékeztetett a lap a március 15-i Orbán beszédre. Ugyanakkor, míg az Európai Uniót felháborítják Orbán Viktor világvégét vizionáló jóslatai, addig hívei körében nagyon is népszerűek ezek a nézetek. Olyannyira, hogy az illiberális demokráciát építgető miniszterelnök és pártja, a Fidesz az április 8-i parlamenti választásokon valószínűleg újra parlamenti többséget szerez. Annak ellenére, hogy rendszere bírálói szerint az elmúlt két ciklusban megnőtt a korrupció, valamint a Fidesz egyik bástyájának számító városban elbuktak egy helyi választást  – utalt az írás a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választásra.

A kormánypártok malmára hajtja a vizet az is, hogy az ellenzék rendkívül megosztott. A Fidesz a javuló gazdasági eredményekkel is alátámaszthatja saját politikáját. Az ország tavaly 4 százalék körüli GDP-növekedést produkált, s a munkanélküliek arányát a statisztika szerint sikerült 4 százalék alá nyomni. Orbán népszerűségét azonban nem ezek a számok, hanem a bevándorlással kapcsolatos nézetei alapozták meg igazán – vélte Bíró-Nagy András, a Policy Solutions munkatársa. Az európai migrációs krízis 2015-ös kirobbanás óta Orbánék kerítést húzattak fel a déli határon, és a külföldi beavatkozás veszélyével fenyegetőző miniszterelnök a magyarság védelmezőjeként tünteti fel magát – tette hozzá.

Az ellenzék persze teljesen másképpen látja mindezt. A Fidesz 2010-es, újabb hatalomra lépése óta új alkotmányt fogadtak el, és a rendszer bírálói szerint meggyengítették a fékek és ellensúlyok rendszerét, valamint elharapózott a korrupció. A lap idézi a jobbikos Gyöngyösi Mártont, aki szerint a választásoknak az a tétje, hogy Magyarország demokratikus állam marad-e, vagy banánköztársasággá, diktatúrává esetleg valamiféle autokráciává válik. Kovács Zoltán kormányszóvivő mindezt alaptalannak nevezte, szerinte a magyar jogrendszer megfelel az európai követelményeknek. A korrupcióval kapcsolatban azt mondta: az EU csalás elleni hivatala, az OLAF szerint Magyarországon az európai átlaghoz képest nem használják fel nagyobb arányban szabálytalanul az uniós forrásokat.

Tüntetőkre lőttek, 1000-en sérültek (videó)

Publikálás dátuma
2018.03.30. 18:25
Fotó: OREN ZIV / DPA

Erőszakba torkolt a békésnek hirdetett pénteki palesztin tüntetés, az izraeli hadsereg és a tiltakozók összecsapásaiban 14 ember vesztette életét az esti órákig. Palesztin egészségügyi források szerint legkevesebb négyszázan megsebesültek, de egyes jelentések ezer sebesültről beszélnek. A tényleges összecsapásokban 9-en haltak meg, a reggeli órákban egy, a biztonsági kerítés berendezését feszegető 27 éves férfit az izraeli katonák lőttek le, ketten pedig egy izraeli tankból kilőtt lövedék által vesztették életüket. Palesztin források szerint a 27 éves férfi egyszerű földművelő volt, a tankból leadott lövés pedig ugyancsak ártatlanokat ölt meg. Az áldozatok életkora kapcsán is nyilatkozatháború folyik, izraeli közlések szerint az áldozatok életkora 18 és 30 év közötti, palesztin bejelentés szerint viszont 16 éves áldozat is van.

A palesztinok pénteken a Föld Napja rendezvényt tartották meg, ami minden évben menetrendszerint erőszakos cselekmények sorozatává válik. Az idei eseményre készülve az izraeli hadsereg (IDF) megkétszerezte a helyszínre vezényelt katonák számát és a szokásosnál is magasabb készültséget rendelt el, mert ezúttal több mint 30 ezres tömeget mozgósított a Hamász palesztin terrorszervezet a Föld Napjára azzal az eredeti céllal, hogy az izraeli határ mentén tartsanak békés tiltakozást az izraeli "megszállás" ellen.

Ezzel párhuzamosan rendezték meg a Visszatérés Menetét, mintegy 65 km-en át a határ mentén, a palesztin területekről Izrael állam megalakulásakor elmenekültek (és minden leszármazottjuk) visszatérési jogának elismertetése és további nemzetközi támogatás szerzése e kérés alátámasztásához. A megmozdulást, amely ugyancsak kettős emléknapon – a palesztin Föld Napján illetve az egyiptomi kivonulásra emlékező zsidó pészah ünnepének első napjától, a széder estétől kezdődött, hat héten át kívánja folytatni a Gázát uraló radikális palesztin szervezet, péntektől egészen május 14-ig. A Hamász bejelentése szerint az elkövetkező hetekben sátrakat helyeznek el a határ közelében, ahová elsősorban nőket és gyermekeket telepítenek. Az akció azért tart majd május 14-ig, mert ezen a napon Izrael a zsidó állam kikiáltásának 70. évfordulóját ünnepli, ami azonban a palesztinok számára a nagba, azaz a katasztrófa napja.

Az IDF jelezte, megakadályoz bármiféle kísérletet a behatolásra, nem engedi meg, hogy a tüntetők áthatoljanak a biztonsági kerítésen. A készültség marad, a pénteki események után vélhetően a feszültség sem oldódik.

Ismail Hanije Hamász vezér leszögezte, a palesztinok nem mondanak le a visszatérés jogáról.

Tüntetőkre lőttek, 1000-en sérültek (videó)

Publikálás dátuma
2018.03.30. 18:25
Fotó: OREN ZIV / DPA

Erőszakba torkolt a békésnek hirdetett pénteki palesztin tüntetés, az izraeli hadsereg és a tiltakozók összecsapásaiban 14 ember vesztette életét az esti órákig. Palesztin egészségügyi források szerint legkevesebb négyszázan megsebesültek, de egyes jelentések ezer sebesültről beszélnek. A tényleges összecsapásokban 9-en haltak meg, a reggeli órákban egy, a biztonsági kerítés berendezését feszegető 27 éves férfit az izraeli katonák lőttek le, ketten pedig egy izraeli tankból kilőtt lövedék által vesztették életüket. Palesztin források szerint a 27 éves férfi egyszerű földművelő volt, a tankból leadott lövés pedig ugyancsak ártatlanokat ölt meg. Az áldozatok életkora kapcsán is nyilatkozatháború folyik, izraeli közlések szerint az áldozatok életkora 18 és 30 év közötti, palesztin bejelentés szerint viszont 16 éves áldozat is van.

A palesztinok pénteken a Föld Napja rendezvényt tartották meg, ami minden évben menetrendszerint erőszakos cselekmények sorozatává válik. Az idei eseményre készülve az izraeli hadsereg (IDF) megkétszerezte a helyszínre vezényelt katonák számát és a szokásosnál is magasabb készültséget rendelt el, mert ezúttal több mint 30 ezres tömeget mozgósított a Hamász palesztin terrorszervezet a Föld Napjára azzal az eredeti céllal, hogy az izraeli határ mentén tartsanak békés tiltakozást az izraeli "megszállás" ellen.

Ezzel párhuzamosan rendezték meg a Visszatérés Menetét, mintegy 65 km-en át a határ mentén, a palesztin területekről Izrael állam megalakulásakor elmenekültek (és minden leszármazottjuk) visszatérési jogának elismertetése és további nemzetközi támogatás szerzése e kérés alátámasztásához. A megmozdulást, amely ugyancsak kettős emléknapon – a palesztin Föld Napján illetve az egyiptomi kivonulásra emlékező zsidó pészah ünnepének első napjától, a széder estétől kezdődött, hat héten át kívánja folytatni a Gázát uraló radikális palesztin szervezet, péntektől egészen május 14-ig. A Hamász bejelentése szerint az elkövetkező hetekben sátrakat helyeznek el a határ közelében, ahová elsősorban nőket és gyermekeket telepítenek. Az akció azért tart majd május 14-ig, mert ezen a napon Izrael a zsidó állam kikiáltásának 70. évfordulóját ünnepli, ami azonban a palesztinok számára a nagba, azaz a katasztrófa napja.

Az IDF jelezte, megakadályoz bármiféle kísérletet a behatolásra, nem engedi meg, hogy a tüntetők áthatoljanak a biztonsági kerítésen. A készültség marad, a pénteki események után vélhetően a feszültség sem oldódik.

Ismail Hanije Hamász vezér leszögezte, a palesztinok nem mondanak le a visszatérés jogáról.