Előfizetés

Tiborcz-mellényben fotózták Orbánt, kivezették őket a meccsről

Publikálás dátuma
2018.04.01. 11:28
Forrás: Facebook/Orbán Viktor

A 444.hu újságírói lefotózták Orbán Viktor kormányfőt egy olyan NER-szimbólummá váló - narancssárga - pufimellényben, amelyet már számos kormányközeli emberen - így például Tiborcz Istvánon is - látni lehetett.

Az újságírók tette azonban nem maradt következmények nélkül, hamarosan megjelentek ugyanis a biztonsági őrök és kivezették őket a mérkőzésről. A 444.hu munkatársai ugyan érvényes jeggyel rendelkeztek, ám a biztonsági őrök szerint nem szabad profi géppel fotózni, csak mobiltelefonnal.

A rendészek először azt állították, hogy csak a kifüggesztett szabályzatot kell közösen megnézni, ám miután kimentek a stadionon kívülre, az újságírókat már nem engedték vissza. A biztonsági főnök - aki korábban azt ígérte, érvényes jeggyel visszamehetnek majd a meccsre - az őrök elmondása szerint a szünetben elhagyta a stadiont.

Viharos széllel jön a húsvét

Publikálás dátuma
2018.04.01. 10:32
FOTÓ: Shutterstock
Húsvét vasárnapjának reggelére egy hidegfront vonul át sok esővel, záporokkal az országon. Napközben keleten, északkeleten még eshet az eső, a Dunántúlon pedig futó záporok alakulhatnak ki, délnyugaton egy-egy zivatar sem kizárt. Erős, viharos lesz a nyugati-északnyugati szél. Délután 7-15 fok várható.

Húsvéthétfőn a napos időt csak időnként zavarhatják gomolyfelhők, futó zápor csupán néhol fordulhat elő. Délutánig élénk, erős lesz a nyugatias szél. A hajnali 1-6 fokot köbvetően délutánra 11 és 16 fok közé melegszik a levegő.

Keddre élénk, erős déli-délnyugati széllel melegebb levegő áramlik fölénk. Hajnalban északkeleten még előfordulhat gyenge fagy, napközben viszont már 16-20 fokot mérhetünk. Csapadék nem várható, de a napsütést időről-időre felhők zavarhatják.

Szerdán is száraz, változóan felhős-napos időre készülhetünk. Továbbra is élénk, az ország nyugati-északnyugati felén erős, néhol viharos lesz a déli-délnyugati szél. Enyhébb lesz a hajnal, délután pedig 17-22 fok várható. Csütörtökön egy gyenge hidegfront hozhat záporokat, pár fokos, de nem jelentős lehűlést.

Műszakban kapott infarktust az ápoló - Egyedül volt, maga kezelte

D. A.
Publikálás dátuma
2018.04.01. 10:08
Shutterstock illusztráció

Maga kezelte saját infarktusát egy ápoló Ausztráliában, miután szakemberként egyedül dolgozott a munkahelyén, amikor szívrohamot kapott. Így kénytelen volt saját magát diagnosztizálni, és kezelni, ha nem akart meghalni. Az esetről egy tudományos lap  New England Journal of Medicine  is beszámolt. Az írást az Orvostovábbképző Szemle is ismertette.

A történet nem mindennapi. A Nyugat-Ausztrália egy távoli vidékén, Coral Bay-ben lévő egészségügyi intézményhez, ahol a 44 éves férfi dolgozott és rosszul lett,  a legközelebbi egészségügyi intézmény 150 km-re, egy másik, ahol a speciális ellátásához szükséges feltételek is adottak az Perth nagyvárosa, ami pedig több mint 1000 km-re van.

Az ápoló, aki hirtelen erős mellkasi fájdalmai lettek, szédült, nem ijedt meg, hanem csinált magának egy EKG-t, ebből kiderült, hogy elég nagy a baj. A leletet e-mailen elküldte az Emergency Telehealth Sevice-be (ETS), ez egy olyan központ, amely korszerű kommunikációs technikákkal - TV vagy egyéb informatikai eszközzel – az izolált környezetben élő kisebb települések lakóinak nyújtanak (táv)orvosi segítséget.

Ezt követően az ápoló saját magának kanült vezetett be a könyökvénába, és azon keresztül vérrögoldót, fájdalomcsillapítót juttatott a szívereibe. Fölhelyezte mellkasára az automata defiblirátort is, odakészítette maga mellé egyéb életmentő gyógyszereket is.

S bár a cikk megjegyzi: nem helyes, ha a beteg a saját szívinfarktusát kezeli, hiszen a kezelésnek számos mellékhatása is felléphet, az önkezeléssel az ápoló sikeresen életben tartotta magát, míg megérkezett a Royal Flying Doctor Service is (Királyi Repülőorvos Szolgálat), hogy átszállítsák Perth városába a kardiológiai osztályra. Ott igazolódott, a súlyos korona-érszűkület, valamint a bal kamra mérsékelt funkció zavara. Az ápoló a kórházban gyógyszerkibocsátó stentet kapott, és 48 óra múlva otthonába bocsájtották, ahol folytatják a kezelését.

Az esettel kapcsolatban Dr. Nick Genes (Mount Sinai Health System in New York City) specialistája azt mondta a Medscape-nek, hogy eddig még soha nem hallott ilyesmiről, és az infarktuskezelésben nagyon jó eredmény. A szívroham alatt sokszor van izzadás, hányás, és a beteg emiatt képtelen a szükséges beavatkozások elvégzésére. Nagyon jó dolog, hogy ez az ápoló azonnal, még a szívizomzat kiterjedt károsodása előtt elindította a vérrögoldó kezelést önmagának. „Ez a fickó tényleg nagyon bátor. Gratulálok neki” – mondta Dr. Genes.