Szíriai békét követelt Ferenc pápa

Publikálás dátuma
2018.04.01. 16:21
Fotó: AFP
A Szíriában folyó "irtóháború" befejezését és a humanitárius jog betartását követelte vasárnap hagyományos húsvéti Urbi et Orbi áldásában Ferenc pápa. A hazai egyházi vezetők nagyvonalúságról, valamint a feltámadás üzenetéről beszéltek.

A Szent Péter-bazilika loggiáján mondott üzenetében a katolikus egyházfő egyben "a béke gyümölcseit kérte az egész világ számára, mindenekelőtt a szeretett és megkínzott Szíria számára, amelynek népességét kimerítette a véget nem érő háború".

A katolikus egyházfő szorgalmazta a "szentföldi megbékélést, ahol "védtelen emberekre csapnak le". A koreai-félszigeti helyzetről szólva a pápa bátorította a folyamatban lévő "párbeszédet", felszólítva a közvetlen felelősséggel bírókat, hogy "bölcsességgel és jó ítélőkészséggel járjanak el a koreai nép érdekében" - írta a Hvg.hu.

Erdő Péter: Krisztus feltámadása nagyvonalúságot ajándékoz nekünk

Krisztus feltámadása derűssé tesz, nagyvonalúságot ajándékoz nekünk. Képessé tesz minket arra, hogy áldozatot vállaljunk egymásért, családunkért, a nagyobb közösségért, a rászorulókért és a jövő nemzedékért - mondta Erdő Péter bíboros az esztergomi bazilikában húsvétvasárnap tartott szentmiséjén.

"Húsvét napja arra szólít, hogy felemeljük tekintetünket ügyes-bajos dolgainkon túlra, mert amit a feltámadás fényében megpillantunk, az nem a saját halálunk végérvényes sötétsége, hanem az örök boldogság távlata az ember számára" - fogalmazott az esztergom-budapesti érsek. "Lángolj és világíts!" - idézte a bíboros Szent Bernátot és hozzátette, ez a felhívás minden keresztény embernek szól, önvizsgálatra, tudatos életre szólítva fel őket; "újra és újra szembesít minket a kérdéssel, hogy mi az igazán jó az ember számára".

Erdő Péter úgy fogalmazott: "a kereszténység nem a múlt vallása, és nem is csak kulturális örökség, hanem egy új, közös, bizalommal és szeretettel teljes jövő kezdete". A bíboros, prímás felhívta a bazilikát megtöltő híveket arra, hogy a feltámadás örömhírét adják tovább mindenkinek, mert, "a világnak szüksége van Krisztusra és szüksége van ránk is, mert Krisztushoz tartozunk".

Bogárdi Szabó István: Isten konklúziója a feltámadás

Isten Jézus Krisztus kereszthalála, engedelmessége, nagy áldozati műve kapcsán arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy föltámasztja őt a halálból - mondta Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke húsvétvasárnapi igehirdetésében Budapesten. A püspök úgy fogalmazott: "a velünk öröktől megbékélt Isten hozta ki a juhok nagy pásztorát a halálból. Ez az Isten konklúziója, a feltámadás".   

Isten megteremti a belső feltételeket - ez a feltámadásért való hálaadásunk, az új élet reménységéért való örömünk -, és megadja az erőt, a készséget, az elgondolást, valamint teret készít számunkra arra, hogy azt tegyünk, ami kedves, azt cselekedjük, ami jó, betöltsük az Isten szeretetparancsolatát - mondta.  

Bogárdi Szabó István hangsúlyozta, a feltámadással Isten egy új ígéretet adott mindannyiunkra vonatkozóan: Jézus él, mi is élni fogunk. Ha őbenne vagyunk, mi is föltámadunk.

Hozzátette, számunkra a feltámadás nyitja meg az örök lét világát. Ez hozza az igazi reményt, túlmutat az egész életünkön.   

Szólt arról is, hogy ma szorongva kérdezzük: Hol a családi élet tisztessége? Miért az irigykedés, a nyerő erő? Miért divat gyalázni elöljáróinkat, ahelyett, hogy imádkoznánk érettük? Hol a testvérszeretet? A mai ember miért önmagát gyűlölve imádja egyre csak azt, aki nem ő maga, hanem idegen? Mitől szaporodtak meg a hamis tudományok? Miért a "hazudozás a sikerágazat"?   

Azt is kérdezzük magunktól: "Hitted volna, hogy minden piaci termék lesz, te magad is, hogy még a közösségi média is csak azért működik olyan pompásan, hogy eladják az adataidat, az érdeklődéseidet, a vágyaidat?" - fogalmazott.   

Bogárdi Szabó István azt mondta, hogy az ember rendre elfordul Istentől, aztán számon kéri tőle a valóságát. Fellázad az igazság ellen, aztán fel van háborodva, hogy a hazugság uralkodik. Megszegi a szeretet parancsát, aztán méltatlankodik, hogy átcsap a fejünk fölött a gyűlölködés. Isten így válaszol a panaszkodásunkra, a riadalmunkra: tanulj meg áldozatot hozni, légy teljessé a szeretetben, imádkozz elöljáróidért, könyörögj a békességért, legyél hűséges azokhoz, akik az igazságra tanítanak, és törekedj jó lelkiismeretre. Azaz erkölcsi, szellemi tisztaságban, világos gondolkodásban, jóindulattal, és jó akarattal minden erődből végezd a szeretet munkáit - tette hozzá.

Fabiny Tamás: a feltámadt Jézus úton van a világ felé

A feltámadt Jézus úton van a világ felé, és azt akarja hogy kövessük őt - mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap, a budavári evangélikus templomban tartott istentiszteleten.

Fabiny Tamás igehirdetésében kiemelte: a feltámadt Jézus a pogányok lakta Galileába küldi tanítványait, mert missziói feladatot akar rájuk bízni. Arra kéri őket, hogy Galileában tegyenek tanítvánnyá minden népet.   

Jézus tehát azt akarja, hogy a térítők, "a tanítók és a keresztelők egyháza legyünk" - mondta.   

Kezdjük el végezni galileai munkánkat! - szólított fel az evangélikus püspök, hozzátéve: Galilea lehet Budapest, Kárpátalja, Szíria és Irak, lehet minden hely, ahol pogány vagy szenvedő emberek várják az evangéliumot és a segítő szeretetet.   

Jézus, ahogy a tanítványoknak, úgy "nekünk is megmutatja a Galileába vezető utat" - tette hozzá.   

Fabiny Tamás szólt arról is: minden a kereszttel kezdődik, és csak aki átéli nagycsütörtök és nagypéntek fájdalmát, aki ott van a keresztnél és a sírba tételnél, az képes átélni a feltámadás csodáját.   

Úgy fogalmazott: Jézus nagyszombaton bezárta a poklot, hogy ne jussunk kárhozatra, de megnyitotta az eget, hogy üdvösségre jussunk - ez isten igazi húsvéti meglepetése.    

"Csak ha eljutunk az üres sírhoz, ha betöltjük a magunk galileai misszióját", "akkor reménykedhetünk abban, hogy az ő feltámadása a mi feltámadásunk is", hogy "az örök élet, amit előkészített, a miénk is lehet" - tette hozzá az evangélikus püspök.

Szerző

Megfenyegette a Hamaszt Izrael

Sokkal keményebb választ ígért vasárnap a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamásznak az izraeli védelmi miniszter arra az esetre, ha megismétlődne egy péntekihez hasonló határzavargás.

Avigdor Liberman a katonai rádióban negyvenezerre becsülte azok számát, akik két nappal korábban az övezet izraeli határánál demonstráltak. Szerinte 90 százalékuk a Hamász fizetett embere volt.

Kijelentette, hogy az izraeli hadsereg legközelebb nem fog habozni, hogy bevessen minden rendelkezésére álló eszközt, és kétségét fejezte ki, hogy a palesztinok a történtek fényében megismétlik a pénteki eseményeket.

A védelmi miniszter azt hangoztatta, hogy nem lesz nemzetközi vizsgálat az incidensről, annak ellenére, hogy sokan ezt követelik a nemzetközi közösségből. Szerinte még náluk is keményebben lépne fel bármely állam, amelynek megpróbálják áthágni a határait, "ezért a vizsgálóbizottságot követelő képmutatóknak meg kell érteniük, hogy nem lesz nemzetközi vizsgálat", nem fognak együttműködni ilyen jellegű vizsgálatokkal.

A védelmi miniszter szerint mintegy tizenöt millió dollárba (mintegy négymilliárd forintba) került a Hamásznak a pénteki tüntetés megszervezése. "Tudja, mennyi gyógyszert vásárolhattak volna ebből?" - kérdezte költői kérdéssel a rádió riporterét.
A Jiszrael Béténu (Izrael a Hazánk) ultranacionalista jobboldali párt élén álló politikus dicsérte a hadsereget. Szerinte a lehető legjobban látta el feladatát a Hamásszal szemben, mert Izrael a gázai határ mentén folyó erőszakos tömegtüntetés ellenére békésen ülhette meg - az egyiptomi kivonulásra emlékező pészah ünnep első napját jelző - széder estét, és mert nem sérült meg izraeli katona a történtek során.

A védelmi miniszter véleményével ellentétben Tamar Zandberg, a baloldali liberális Merec párt új elnöknője felszólította az izraeli hatóságokat, hogy indítsanak vizsgálatot a pénteki incidens ügyében, mert szerinte a katonák túl könnyen húzták meg a ravaszt fegyverükön.

Liberman azt üzente válaszul a rádióban Tamar Zandbernek, hogy pártja inkább a palesztinok, és nem az izraeliek érdekeit képviseli. Kifejtette, hogy Izrael két alkalommal is megpróbálta diplomáciai úton elérni a békét Gázával: az 1990-es években az oslói békemegállapodással, majd 2005-ben Ariel Saron akkori miniszterelnök vezényletével az egyoldalú izraeli kivonulással a Gázai övezetből. "De a Hamász válaszul milliókat költött rakétákra és alagutakra" - fogalmazott Liberman.

A Hamász által szervezett pénteki tömegdemonstráción a határkerítésnél tüntető palesztinok gumiabroncsokat égettek és hajítottak a határ izraeli oldalára, kövekkel dobálták a határt őrző izraeli egyenruhásokat, meg akarták rongálni a határkerítést, átkelni a túloldalra, és egy csoportjuk tüzet nyitott az izraeli katonákra.

A hadsereg szóvivője szerint a tizenhat lelőtt palesztinból legalább tíz a Hamászhoz tartozott. A Hamász ötről ismerte el, hogy tagja volt a katonai szárny fegyveres egységeinek.

A palesztin média a tizenhat lelőtt palesztin közül tizenöt temetéséről tud. Az al-Hajat című palesztin lap szerint a huszonhárom éves Maszab Szalul holtteste Izraelnél van. Szalul, a Hamász katonai szárnyának tagja, fegyverével az izraeli határőr katonákra lőtt, mire egy izraeli mesterlövész végzett vele.

A 2014-es, Hamász elleni erős szikla hadművelet óta a pénteki volt a legvéresebb nap a több évtizedes gázai-izraeli konfliktus történetében. A Hamász folyamatos zavargásokat tervez a határnál hat hétig, egészen május 14-éig, Izrael hetven évvel ezelőtti kikiáltásának évfordulójáig, amely a palesztinok számára a katasztrófa napja (nagba).

A szervezet közölte, hogy hétszáz méterre a határtól hatalmas sátrakat állít fel - amelyekben főként nőket és gyerekeket fog elhelyezni -, és ezek lesznek a folyamatos tüntetések kiindulópontjai.

Szerző
Témák
Izrael Hamász
Frissítve: 2018.04.01. 12:58

Műszakban kapott infarktust az ápoló - Egyedül volt, maga kezelte

Publikálás dátuma
2018.04.01. 10:08
Shutterstock illusztráció

Maga kezelte saját infarktusát egy ápoló Ausztráliában, miután szakemberként egyedül dolgozott a munkahelyén, amikor szívrohamot kapott. Így kénytelen volt saját magát diagnosztizálni, és kezelni, ha nem akart meghalni. Az esetről egy tudományos lap  New England Journal of Medicine  is beszámolt. Az írást az Orvostovábbképző Szemle is ismertette.

A történet nem mindennapi. A Nyugat-Ausztrália egy távoli vidékén, Coral Bay-ben lévő egészségügyi intézményhez, ahol a 44 éves férfi dolgozott és rosszul lett,  a legközelebbi egészségügyi intézmény 150 km-re, egy másik, ahol a speciális ellátásához szükséges feltételek is adottak az Perth nagyvárosa, ami pedig több mint 1000 km-re van.

Az ápoló, aki hirtelen erős mellkasi fájdalmai lettek, szédült, nem ijedt meg, hanem csinált magának egy EKG-t, ebből kiderült, hogy elég nagy a baj. A leletet e-mailen elküldte az Emergency Telehealth Sevice-be (ETS), ez egy olyan központ, amely korszerű kommunikációs technikákkal - TV vagy egyéb informatikai eszközzel – az izolált környezetben élő kisebb települések lakóinak nyújtanak (táv)orvosi segítséget.

Ezt követően az ápoló saját magának kanült vezetett be a könyökvénába, és azon keresztül vérrögoldót, fájdalomcsillapítót juttatott a szívereibe. Fölhelyezte mellkasára az automata defiblirátort is, odakészítette maga mellé egyéb életmentő gyógyszereket is.

S bár a cikk megjegyzi: nem helyes, ha a beteg a saját szívinfarktusát kezeli, hiszen a kezelésnek számos mellékhatása is felléphet, az önkezeléssel az ápoló sikeresen életben tartotta magát, míg megérkezett a Royal Flying Doctor Service is (Királyi Repülőorvos Szolgálat), hogy átszállítsák Perth városába a kardiológiai osztályra. Ott igazolódott, a súlyos korona-érszűkület, valamint a bal kamra mérsékelt funkció zavara. Az ápoló a kórházban gyógyszerkibocsátó stentet kapott, és 48 óra múlva otthonába bocsájtották, ahol folytatják a kezelését.

Az esettel kapcsolatban Dr. Nick Genes (Mount Sinai Health System in New York City) specialistája azt mondta a Medscape-nek, hogy eddig még soha nem hallott ilyesmiről, és az infarktuskezelésben nagyon jó eredmény. A szívroham alatt sokszor van izzadás, hányás, és a beteg emiatt képtelen a szükséges beavatkozások elvégzésére. Nagyon jó dolog, hogy ez az ápoló azonnal, még a szívizomzat kiterjedt károsodása előtt elindította a vérrögoldó kezelést önmagának. „Ez a fickó tényleg nagyon bátor. Gratulálok neki” – mondta Dr. Genes.

Szerző