"Jó lelkiismerettel a Néppárt sem szurkolhat Orbán győzelmének"

Publikálás dátuma
2018.04.05. 07:01
Európai Parlament - AFP fotó
Jó lelkiismerettel az Európai Néppárt sem szurkolhat Orbán Viktor győzelmének – mondta Udo Bullmann, az Európai Parlament szocialista csoportjának az elnöke.

- Nemrég Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője Magyarországon járt. Joseph Daul pártelnökkel együtt sok sikert kívántak a Fidesznek. Ehhez mit szól?

- Nem szeretnék volt képviselőtársam, Joseph Daul és Manfred Weber frakcióvezető nevében nyilatkozni. Mindkettőjük érdekében csak azt mondhatom: nagyon remélem, hogy tudják, mit beszélnek. Kétlem, hogy jól ismerik a magyarországi valóságot. Ha ismernék, jó lelkiismerettel nem kívánnának ilyet.

- A Fidesz választási kampánya szinte kizárólag a migrációról szól. Azzal ijesztgetnek, hogy ha az ellenzék nyer, Magyarországra már az idén 10 ezer migránst telepít az EU. Ez igaz?

- Nem vagyok biztos benne, hogy Orbán úr jól tud számolni. Másrészt, kíváncsi lennék, hogy a Fidesz-kampányban szó esik-e a több ezer letelepedési kötvénnyel Magyarországra költözött dúsgazdag “migránsról”. Ha jól tudom, közülük néhány az amerikai kormányzat figyelmét is felkeltette, például azért, mert a szíriai háborúban bűncselekményeket követhettek el.

- Mit szól ahhoz, hogy a magyar szocialisták sem bontanák le a határzárat, és nem fogadnának be menekülteket a kötelező áthelyezési rendszer alapján?

Budapesti vizit
Udo Bullmann csütörtökön kezdődő kétnapos magyarországi látogatása során tárgyal Gyurcsány Ferenccel, a DK elnökével és Karácsony Gergellyel, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjével. Találkozik civil szervezetek, szakszervezetek és a sajtó képviselőivel is.

- Nézze, német vagyok. Vannak tapasztalataim arról, hogy mit jelent a kelet-nyugati megosztottság. Tudom, hogy ha feszültségek támadnak, azt sok esetben az érintettek szociális helyzete indokolja. Ha Kelet-Németországba látogatok, és látom, hogy bizonyos városokban vagy régiókban elkeserítő a helyzet a magas munkanélküliség, az oktatás helyzete és az egészségügy leromlott állapota miatt, akkor könnyebben megértem, hogy az ott élőkben miért merülnek fel bizonyos kérdések. Senkit nem szeretnék kioktatni, inkább mindenkit meghallgatok. Biztos vagyok benne, hogy a jobb élet, a biztató jövő szolidárisabbá tesz bennünket.

- Az EP állampolgári jogi szakbizottságában állásfoglalás készül az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás elindításáról Magyarországgal szemben. A szocialisták frakciója támogatná a kilátásba helyezett szankciókat? És mit gondol, ha győzne az ellenzék a magyarországi választásokon, akkor az EP egyből sutba dobná az indítványt?

- Hogy konkrétumokkal válaszoljak a kérdésére: az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottsága nemrégiben delegációt küldött Magyarországra, hogy megvizsgálja az EU-s pénzek felhasználásával kapcsolatos panaszokat. Mi, szocialisták, szeretnénk megőrizni a strukturális alapokat, mert tudjuk, hogy az embereknek, a kis- és közepes vállalkozásoknak szükségük van a támogatásokra. A regionális és strukturális politika fenntartásának a hívei vagyunk. De minden tagállamnak szabályszerűen kell felhasználnia a forrásokat, nem engedhet teret a korrupciónak. Több mint gyanús, ha egy országban a közbeszerzési eljárások 36 százalékában egyetlen ajánlattevő jelenik meg. Nem hiszem, hogy a fideszes családtagok, ismerősök körét érintő korrupciós panaszok teljesen megalapozatlanok. Rendkívül aggályosnak találjuk, hogy megszüntetnek a hatalommal szemben kritikus újságokat, vagy zaklatják a civil szervezeteket. Ha a kormány fittyet hány a szabályokra és értékekre, amelyekre egyébként az ország uniós csatlakozásakor igent mondott, akkor az EU-nak reagálnia kell. Személyes véleményem, hogy ha a demokratikus pártok elég szavazatot kapnak április 8-ikán, akkor nem kell többé beszélnünk a 7. cikkelyről.

- Ön szerint szükség lenne-e büntető intézkedésekre, például pénzek megvonására a jogállamot sértő tagországokkal szemben?

- A szocialista frakció, és személyesen én is, azért küzdünk, hogy a következő hosszútávú költségvetésben megmaradjon a felzárkóztatási alapok jelenlegi aránya. Ha bármilyen szankciós döntés születne a 7. cikkelyes eljárás eredményeként, az nem fenyegetheti az emberek jólétét.

- Mit gondol, az új német kormány hogyan fog viszonyulni az EU-n belüli illiberális demokráciákhoz? Hajthatatlanabb vagy megengedőbb lesz velük szemben?

- Először is tudnia kell, hogy nem vagyok a nagykoalíció híve. Sem itt, az Európai Parlamentben, sem odahaza, Németországban. A Német Szociáldemokrata Párt nem azért kötött nagykoalíciót, mert nagy kedve volt hozzá. Hanem azért, mert mi felelős európaiak vagyunk. Mivel nem volt lehetőség egy másik EU-párti kormány megalakítására, az SPD megtette ezt a felelősségteljes lépést. Mit fogunk csinálni? Andrea Nahles új párt- és frakcióvezető már elmondta: jó szomszédok leszünk, és támogatunk minden európai demokratát. Nem fogunk senkit kioktatni, de megvédelmezzük a szabadságjogokat.

- A magyar demokratikus ellenzék előtt az a dilemma áll, hogy a nyeréshez vagy legalábbis a parlamenti többség megszerzéséhez össze kéne fognia a Jobbikkal. Ön mit tanácsolna a bizonytalankodóknak?

- Jó kezdet lenne, ha a demokratikus erők összefognának és megerősítenék az együttműködésüket.

- El tud képzelni egy olyan helyzetet, amikor Németországban az SPD összefog az Alternatíva Németországért párttal?

- A németországi helyzet egészen más. Mi Angela Merkel szocialista, progresszív alternatívája vagyunk, a kancellár kereszténydemokrata pártja a versenytársunk. A CDU nem olyan párt, amely aláássa a demokratikus jogokat, korlátozza a szabad sajtót, táplálja a korrupciót. Az Alternatíva Németországért párttal semmilyen körülmények között nem működnénk együtt, mert idegengyűlölő, rasszista és EU-ellenes. Már az egyik is elég lenne ahhoz, hogy ne tegyük! A magyar választóknak csak annyit tanácsolnék, hogy minél több magyar demokrata és EU-párti szavazó adja a voksát demokrata és EU-párti pártokra és képviselőkre.

Névjegy

A 62 éves Udo Bullmannt március elején választották meg az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták nevű frakciójának az élére. A német szociáldemokrata politikus 1999 óta az EP tagja, elsősorban gazdasági és szociális kérdésekkel foglalkozik. Előtte egyetemi oktatóként dolgozott.

Szoros volt, de az Újpest kiejtette az MTK-t a kupából

Publikálás dátuma
2018.04.04. 21:33
Fotó: MTI/Czagány Balázs
Kanta József két-, illetve Deutsch Bence egy góljának köszönhetően sokáig vezetett az NB II-ben szereplő MTK Budapest az Újpest ellen a labdarúgó Magyar Kupa negyeddöntőjének szerdai visszavágóján, a lila-fehérek számára azonban az idegenben szerzett több góljuk miatt a 3-2-es vereség is továbbjutást ért. Novothny Soma nyerő cserének bizonyult, a vendégek mindkét találatát a félidőben beszálló támadó szerezte az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

A másodosztályú bajnokságot toronymagasan vezető, így az új szezont jó eséllyel ismét az élvonalban kezdő MTK hátrányból, ám kecsegtető helyzetből várhatta a szombati derbin a Ferencvárossal 0-0-ra végző, az NB I-ben negyedik helyen álló Újpest elleni második mérkőzést. Noha két hete a Szusza Ferenc Stadionban 2-1-re kikaptak Kantáék, az idegenben szerzett góljuk miatt hátrányuk nem volt jelentős: egy MTK-gól máris a szerdai vendéglátó továbbjutását jelentette volna. Ezzel nyilvánvalóan tisztában volt a lila-fehér szurkolótábor is, amelynek tagjai megtöltötték a vendégszektort, a drukkerek már az első pillanatoktól kezdve hangos szurkolásban részesítették csapatukat. Hasonlóképpen tett egyébként a kék-fehéreket buzdító maroknyi tábor is.

A párharc állását megfordító gól megszerzése érdekében Vass Patrik tette meg az első lépést a 6. minutumban, a remek ütemben kiugró hazai futballista azonban ekkor még a kapusba lőtte a labdát. Nem úgy alig 10 perccel később a csapatkapitány, Kanta József, aki a bal szélről célzott pontosan a hosszúba (1-0). Ezzel már az MTK állt továbbjutásra!

Bár volt lehetősége az Újpestnek is (Dzenan Burekovic szabadrúgása például a lécről vágódott ki a 27. percben, kevéssel később pedig Obinna Nwobodo ziccerét hárította Bese), a játékrész hajrájában növelhette volna előnyét a veszélyesebben játszó MTK, amely 45 perccel a találkozó vége előtt 1-0-ra vezetett, így pedig őrizte esélyét a hat évvel ezelőtti bravúr megismétlésére. Emlékezetes: 2012 tavaszán szintén NB II-es csapatként játszhatott kupadöntőt az MTK, amely akkor a 3-3-as rendes játékidő után csak büntetőrúgások után maradt alul a Debrecennel szemben. Érdekesség, hogy Vass Patrik és Kanta már annak a csapatnak is tagjai voltak…

A térfélcserét követően rövid időre a szünetben Tischler Patrikot váltó Novothny Soma vetett véget az álmodozások korának, a vendégcsatár 53. percben szerzett egyenlítő gólja ugyanis azt jelentette, hogy összességében újra az Újpest volt előnyben. Azért csak átmenetileg, mert egy óra elteltével ismét a büntetőt értékesítő Kantát, három perccel később pedig a bombagólt szerző Deutsch Bencét ünnepelték a társak, akik a 3-1-es vezetésen kívül annak is örülhettek, a párharcot tekintve 4-3-as előnyben volt a vendéglátó.

A hajrá közeledtével fokozódott a feszültség. A 83. percben aztán a félidőben pályára lépő Novothny újra eredményes volt, így ismét fordult a kocka: noha vesztésre állt (3-2), a vendégként szerzett több gólja miatt továbbjutónak tűnt az Újpest.

Habár ekkor még hét perc, valamint a hosszabbítás 300 másodperce is hátravolt még, az eredmény már nem módosult, az Újpest folytathatja az elődöntőben.

Egy fővárosi csapat maradt
Az élvonal aktuális bajnokát, a Budapest Honvéd együttesét kedden a 0-0-ra végződő első találkozó után 3-1-es összesítéssel búcsúztató Debrecen és az Újpest mellett szerdán további két együttes részvétele vált biztossá a Magyar Kupa elődöntőjében: a másodosztályban szereplő Békéscsabát két meccs után 7-1-gyel kiejtő Balmazújváros és a DVTK-t 3-1-es arányban felülmúló Puskás Akadémia lesz érdekelt a hazai kupasorozat elődöntőjében. A legjobb négy között az Újpest a Balmazújvárossal, a Puskás Akadémia a Debrecennel vívhat a fináléért. Az elődöntős mérkőzések időpontja április 18 és május 9.

Szerző

Árthat a gyakori étterembe járás

Publikálás dátuma
2018.04.04. 12:10
Illusztráció: AFP
A gyakori éttermi, kávéházi és gyorséttermi étkezés növelheti az egészségkárosító vegyi anyagok, a ftalátok szintjét a szervezetben - írta az MTI egy, a  George Washington Egyetem kutatói által készített tanulmány alapján.

A ftalát vegyületeket a műanyagok lágyítására használják, és a tudományos kutatások már régóta bizonyították, hogy az emberi szervezetben módosíthatják, sőt le is állíthatják a hormontermelést és más egészségkárosító problémákat is okozhatnak. Az amerikai tanulmány az első olyan kutatás, amelyben összehasonlították a ftalát-ártalmat a vendéglátóhelyeken rendszeresen étkezők és az otthon készített ételeket fogyasztók szervezetében. A szakemberek kimutatták, hogy az előbbiek szervezetében mintegy 35 százalékkal volt magasabb a ftalátszint azokhoz képest, akik otthon a élelmiszerboltokban vásárolt termékeket fogyasztották. "Ez a tanulmány azt jelzi, hogy a házilag elkészített ételek kevésbé tartalmazhatnak sok ftalátot, a meddőségi problémákat, terhességi komplikációkat és más egészségi problémákat előidéző vegyi anyagot. Eredményeink azt mutatják, hogy a vendéglátóipari helyeken való étkezés fontos és korábban fel nem ismert forrása az amerikai lakosság ftalátoknak való kitettségének" - idézte Ami Zotát, a George Washington Egyetem Milken Intézetének professzorát az intézet közleménye.

Az amerikai kutatók a nemzeti egészség- és táplálkozási felmérés (NHANES) keretében 2005 és 2014 között gyűjtött adatokat elemezték. A 10 253 résztvevő arról tájékoztatta a kutatókat, hogy hol étkeztek az elmúlt 24 órában. A kutatók később megvizsgálták a résztvevők vizeletmintáit ftalát nyomait kutatva. A résztvevők 61 százaléka számolt be arról, hogy előző nap vendéglátóipari helyen étkezett. A ftalát-ártalom és a vendéglátóhelyen való étkezés közötti kapcsolat minden korcsoportban jelentős volt, de a legnagyobb a tinédzserek körében. A gyorséttermi ételeket és más nem otthon készült ételeket nagy mennyiségben fogyasztó kamaszok esetében 55 százalékkal volt magasabb a ftalátszint szervezetükben azoknál, akik otthon étkeztek. Bizonyos ételek, különösen a sajtburgerek és más szendvicsek elfogyasztása esetében magasabb volt a ftalátszint, de csak akkor, ha gyorséttermekben, kávézókban vagy éttermekben fogyasztották. A vendéglátóipari egységekben elfogyasztott szendvicsek 30 százalékkal növelték a ftalátszintet minden korcsoport szervezetében.

A várandós nők, gyerekek és tinik sebezhetőbbek a hormonkárosító vegyület mérgező hatásai által, ezért fontos, hogy megtaláljuk a ftalát-ártalomnak való kitettség csökkentésének módjait. A jövőbeni tanulmányoknak meg kell vizsgálniuk, hogyan lehet a leghatékonyabban eltávolítani a ftalátokat az élelmiszerekből" - magyarázta Julia Varshavsky, a tanulmány vezetőszerzője.

Szerző